İsrail-Lübnan sınırında gergin saatler: Roketler havada uçuştu

İsrail'in Mescid-i Aksa baskınının ardından Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine roketler fırlatıldı. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, iki ay sonra ilk kez güvenlik kabinesini topladı.

Dünya 7 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Lübnan, İsrail'in kuzeyine önce roket, sonra da havan mermisi saldırısı düzenledi.

İsrail polisi, çarşamba günü Mescid-i Aksa’ya baskın düzenleyerek, camideki Filistinlilere coplarla saldırmıştı. Bunun üzerine iki devlet arasındaki gerginlik iyice tırmanmış, Gazze’den İsrail’e İsrail’den de Gazze’ye roketler fırlatılmıştı. Türkiye başta olmak üzere Mısır, Suudi Arabistan ve Katar gibi pek çok ülke ramazanda böyle bir saldırı gerçekleşmeni kınamıştı.

Ancak en sert tepkiyi Lübnan, İsrail’in kuzeyine 34 roket fırlatarak gösterdi. Bunun üzerine İsrail hava savunma sistemlerini devreye soktu. 34 roketten 25’i havada imha edildi, en az 5’inin ise İsrail topraklarına düştüğü aktarıldı.

Saldırılar sırasında bazı işyerleri hasar gördü. Fotoğraf: AA

Acil yardım servisi Kızıl Davut Yıldızı, toplamda iki kişinin yaralandığını söyledi. İsrail ordusu da misilleme olarak Lübnan’ın güneyindeki Sur kentini topçu atışıyla vurdu. Lübnan’a yapılan roket saldırısında herhangi bir can kaybı ya da yaralanma bildirilmedi.

Lübnan’daki Hizbullah örgütü yayımladıkları yazılı açıklamada Mescid-i Aksa’ya yapılan saldırıları ‘şiddetle kınadıklarını’ söylenerek, ‘Müslümanları korumak ve düşman İsrail’e karşılık verilmesi için Filistin’e destek sağlanacağı’ mesajı vurgulandı. Öte yandan Lübnan hükümeti, İsrail’e yapılan füze saldırılarından sorumlu kişi ya da örgütlerin tespit edilmesi için soruşturma açılacağını bildirdi.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ise iki aydır bir araya gelmeyen güvenlik kabinesini Lübnan’dan ateşlenen roketler sebebiyle toplama kararı aldı.

Lübnan’ın roket saldırısının ardından Netanyahu (sağ), Savunma Bakanı Yoav Gallant (sol) ile bir araya geldi. Fotoğraf: AA

İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen, “Kimse bizi sınamasın” vurgulu mesajıyla İsrail’in tüm güvenlik önlemlerini alacağını söyledi.

Lübnan-İsrail sınırındaki Birleşmiş Milletler Geçici Barış Gücü (UNIFIL) ise, bölgedeki mevcut durumun ‘çok tehlikeli’ olduğu uyarısında bulundu. UNIFIL’in uyarısının üzerinden çok geçmeden Lübnan’dan yine İsrail’in kuzeyindeki Metulla beldesine 3 havan mermisi atıldı. Olayda yaralanan olmadı.

İsrail Mescid-i Aksa'ya baskın, Gazze'ye roket saldırısı düzenlediİsrail Mescid-i Aksa’ya baskın, Gazze’ye roket saldırısı düzenledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.