İsrail Lübnan’ı vurdu, Hizbullah ‘Yanıtsız kalmayacak’ dedi

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında son iki gün içerisinde yaşanan çatışmalarda bir İsrailli öldü, Lübnan'da ise 11 sivil ve iki Hizbullah mensubu hayatını kaybetti.

Dünya 15 Şubat 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

7 Ekim’de Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin saldırılarının ardından Gazze’de işgal harekatı başlatan İsrail’in Lübnan sınırında Hizbullah’la çatışmaları sürüyor. İsrail ordusu sabah saatlerinde Lübnan’dan yapılan roketli saldırılara yanıt verildiğini duyurdu.

Lübnan’dan İsrail’in kuzeyindeki Safed kentine düzenlenen roket saldırısında bir İsraillinin öldüğü, yedi kişinin de yaralandığı bildirilmişti.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari Lübnan’dan Netua, Manara ve kuzeydeki bir askeri üsse bir dizi roket fırlatıldığını, ordunun atışların yapıldığı noktaları misilleme ateşine tuttuğunu söylemişti.

İsrail’den karşılık: Geniş kapsamlı hava harekatı

İsrail ordusu saldırıdan sonra yaptığı başka bir açıklamada Lübnan’a geniş çaplı bir hava saldırısı başlattığını duyurdu. Lübnan resmi ajansı NNA’nın haberinde İsrail’in Lübnan’ın güneyindeki Nakura, Cizzin ilçesine bağlı Birket Cabbur bölgesi, Şehabiye beldesinde bir eve ve Adayşat beldesinde bir binaya hava saldırısı düzenlediği aktarıldı. Habere göre İsrail’in Lübnan’ın güneyine düzenlediği hava saldırısında Savana beldesinde biri iki yaşında iki çocuk ve anneleri hayatını kaybetti, dokuz kişi yaralandı. ​​​

Hizbullah ise İsrail ile sınır bölgesinde yaşanan çatışmalarda Hasan Ali adındaki üyesinin öldüğünü açıkladı. Örgütün daha sonra yaptığı bir başka açıklamada ise Hizbullah mensuplarından Ali el Dabık’ın da yaşamını yitirdiği belirtildi.

İsrail ordusu daha önce de Hizbullah’a ait hava askeri üssünün Birket Cabbur bölgesinde olduğunu iddia ederek oraya yoğun hava saldırıları düzenlemişti.

Aynı aileden 8 kişi öldü

Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan haberde, İsrail’e ait İHA’nın, Nebatiye kentine bağlı Mercayun bölgesinde 3 katlı bir binayı güdümlü füze ile hedef aldığı ifade edildi.

Binanın enkazından Hüseyin Bercavi, eşi Emel Mahmud, kızları Emeni Bercavi ve Zeynep Bercavi, çocuk yaştaki 2 torunu Mahmud Emir ve Hüseyin Ali Emir, kız kardeşi Fatima Bercavi ve yeğeni Gadir Abbas Tarhini’nin cesedinin çıkarıldığı kaydedildi.

Halevi: Hizbullah’a çok şiddetli saldırı gerçekleştireceğiz

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi Hizbullah’a bir sonraki “harekatın” çok şiddetli olacağını ve İsrail ordusunun tüm askeri kapasite ve yeteneklerini kullanacağını söyledi.

İsrail ordusunun örgüte saldırılarını her geçen gün yoğunlaştırdığını söyleyen İsrailli komutan Lübnan sınırında güvenliğin tesisi için “kat edilmesi gereken çok yol var” dedi.

Hizbullah: Düşman hedeflerine ulaşamayacak

Hizbullah Hareketi Yürütme Konseyi Başkanı Haşim Safiyuddin örgütün İsrail çatışmalarda hayatını kaybeden mensupları için düzenlenen törende bugünkü saldırılarda aralarında çocukların da bulunduğu sivillerin hayatını kaybettiğini anımsattı.

“Saldırıların yanıtsız kalmasının mümkün olmadığını” söyleyen Safiyuddin “Mutlaka bir tepki gelecektir ve bu tepki de gerekli ve uygun düzeyde olacaktır” dedi.

İsrail’in Temmuz 2006’da Lübnan’a düzenlediği saldırıları hatırlatan Hizbullah yöneticisi şöyle dedi:

“Bazıları 2006’da ya da denklemlerin olduğu 2006-2023 yıllarında ulaşamadıkları amaç ve hedeflere ulaşabileceklerini hayal ediyorlar ya da artık bu hedeflere ulaşabileceğine inanıyor. Biz de şunu söylüyoruz, yine yanılıyorsunuz. Düşman bu hedeflerin hiçbirine ulaşamayacaktır.”

7 Ekim’den sonra Lübnan sınırında yaşananlar

İsrail ordusu ile Lübnan’daki Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten bu yana iki ülke  sınırında karşılıklı çatışmalar yaşanıyor. Çatışmalar nedeniyle Lübnan’da 86 bin, İsrail’de 100 bine yakın sivilin evlerini terk ederek yerinden olduğu belirtiliyor.

İsrail ordusunun 8 Ekim 2023’ten beri Lübnan’a yönelik saldırılarında ölen sivil sayısı ise 42’ye yükseldi. Çatışmalarda ayrıca 196 Hizbullah mensubu, 8 Emel Hareketi üyesi, 12 Hamas Hareketi mensubu, 12 İslami Cihad üyesi, 1’i asker 2 Lübnanlı güvenlik görevlisi, 6 İsrailli sivil ve 11 İsrail askeri öldürüldü.

Hizbullah ile İsrail ordusu arasındaki çatışmaların sona erdirilmesi ve kara sınırının çizilmesi için arabulucu konumundaki ABD ve Fransa’dan heyetler farklı aralıklarla Tel Aviv ve Beyrut’u ziyaret etmişti.

Filistinlileri Refah'a hapseden İsrail'e AB'den tepki: Ay'a mı süreceksiniz?Filistinlileri Refah’a hapseden İsrail’e AB’den tepki: Ay’a mı süreceksiniz?

İsrail'in tahliye planı: Çadır kentler kurulacak, parasını ABD ve Araplar ödeyecekİsrail’in tahliye planı: Çadır kentler kurulacak, parasını ABD ve Araplar ödeyecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.