İsrail-Lübnan sınırında gergin bekleyiş

Tel Aviv güçlerinin Lübnan'a büyük çaplı bir saldırı yapması gündemde. Dün İsrail bir İHA ile Lübnan içinde bir aracı vurdu. Hizbullah tehditlerine devam etti. Bir savaş olup olmayacağı, olacaksa ne zaman olacağı İsrail medyasının da konusu.

Dünya 23 Haziran 2024
Fotoğraf: Shutterstock

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı Operasyonu ardından İsrail Gazze’de tam teşeküllü işgale başlayınca İran liderliğindeki Direniş Ekseni de Hamas ve Filistinli örgütlerine destek için harekete geçmişti. Direniş Ekseni’nin şüphesiz en güçlü üyesi olarak öne çıkan Lübnan Hizbullahı da 8 Ekim’den bu yana İsrail güçleriyle sıcak çatışma içinde. Hizbullah ve İsrail arasında tansiyonu düşmeyen gerilim savaşın yayılması endişelerini de hız kaybetmeden tırmandırmaya devam ediyor.

Gerilimi en çok tırmandıran konu da İsrail’in Lübnan’a karşı bir karar alma yolunda olduğunu açıklaması oldu. Bunun üzerine Hizbullah, İsrail’in Lübnan’a olası saldırısında Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nde (GKRY) bulunan bazı üsleri kullanacaklarına dair istihbarat aldığını ve Tel Aviv güçlerinin Lübnan’a saldırısı gerçekleşirse GKRY’nin de hedef olacağını açıklamıştı. Bu tansiyon artıran açıklamalar birbirini izlerken İsrail dün Lübnan’ı hedef aldı. Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de olası bir Hizbullah-İsrail Savaşı’nda Tel Aviv’e tam destek vereceğini söyledi.

İsrail ordusu Lübnan’da bir araca saldırı düzenledi

İsrail ordusunun Lübnan’ın doğusunda bir araca düzenlediği hava saldırısında 1 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi. Lübnan resmi ajansı NNA’da yer alan habere göre, İsrail ordusu, Bekaa kentinde bir aracı hedef aldı. Araçta bulunan 1 kişi hayatını kaybetti. Saldırının nasıl gerçekleştirildiğine ve ölen kişinin kimliğine ilişkin ise bilgi verilmedi. İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada ise saldırının insansız hava aracı (İHA) ile gerçekleştirildiği ifade edildi.

Saldırıda hedef alınan kişinin “Lübnan’daki Hamas ve Cemaati İslami sorumlusu Eymen Gatme olduğu” iddia edildi. Öte yandan Hizbullah’tan yapılan açıklamada, İsrail’in kuzeyinde askerlerin kullandığı bir binanın “uygun silahlarla hedef alınarak doğrudan vurulduğu” ifade edildi. İsrail tarafından ise konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

KAN: Kassam’ın yenilgisini ilan edip, Lübnan’a saldıracaklar

Hizbullah ve İsrail arasında çıkması beklenen savaş haliyle İsrail medyasında da oldukça analiz ediliyor. Dikkat çeken bir iddia ise İsrail kamu yayın kuruluşu KAN’dan geldi. KAN’ın haberinde İsrail’in Gazze’deki cepheyi kapatmadan Lübnan’a savaş açamayacağı savından hareketle Tel Aviv’in yakın zamanda Hamas’ın silahlı kanadı Kassam Tugayları’nın yenilgisini ilan edeceği ifade edildi.

Haberde, Gazze Şeridi’nin en güneyindeki “Refah’taki askeri faaliyetlerin” sona ermesinin ardından, İsrail ordusu, savaşın üçüncü aşamasında “Gazze Şeridi’ndeki operasyonlarını” çeşitli şekillerde yürütmeye devam edeceği aktarıldı.

‘Yenildi’ diyecekler ama öncesinde itiraf gibi bir açıklama gelmişti

Her ne kadar İsrail medyası “Kassam’ın yenilgisi ilan edilecek” dese de bunun altının ne kadar dolu olacağı da ayrı bir tartışma konusu. Keza 19 Haziran’da İsrail ordu sözcüsü Daniel Hagari’nin bir açıklaması da bunu ele veriyor. Hagari açıklamasında Başbakan Binyamin Netanyahu’nun “Savaşın amacı Hamas’ı yok etmek” sözlerine gönderme yaparak, “Hamas’ı yok edeceğimizi söylemek, insanları yanlış yönlendirmektir. Eğer bir alternatif sunmazsak, sonuçta elimizde yine Hamas kalacak… Hamas bir ideoloji. Bir ideolojiyi ortadan kaldıramayız” demişti.

Hagari, Hamas’ı zayıflatmanın tek yolunun Gazze’de yeni bir hükümet kurulmasından geçtiğini de sözlerine eklemişti.

İsrail’in tüm dikkatini Lübnan’a çevirdiği haberleri dolanıp dururken Hizbullah kanadından da bir açıklama geldi. İsrail haber sitesi Walla, “Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın, İsrail’in büyük saldırı başlatması ihtimaline karşı önleyici saldırı düzenlemeyi değerlendirdiğini” yazdı.

ABD’den tam destek açıklaması

CNN’in Biden yönetiminden üst düzey bir yetkiliye dayandırdığı haberine göre ABD, Hizbullah’la geniş çaplı bir savaş çıkması halinde tam destek vereceği konusunda İsrail’e güvence verdi. Söz konusu taahhüt bu hafta Washington’da Ulusal Güvenlik Danışmanı Tzachi Hanegbi, Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer ve ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ile Dışişleri Bakanı Antony Blinken arasında yapılan görüşmeler sırasında verildi. Yetkili CNN’e yaptığı açıklamada Biden yönetiminin İsrail’e ihtiyaç duyduğu güvenlik yardımını sunacağını söyledi. Ancak ABD’nin böyle bir senaryoda Amerikan askerlerini sahaya sürmeyeceğinin de altını çizdi.

Hizbullah-İsrail tansiyonu yükseliyor: Bu daha başlangıçHizbullah-İsrail tansiyonu yükseliyor: Bu daha başlangıç

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.