İsrail ordusu Filistinli aileye mezar boşalttırdı

İsrail ordusunun işgal altındaki Batı Şeria’nın kuzeyindeki Cenin kentinde Filistinli bir aileyi oğullarının naaşını mezardan çıkararak başka yere defnetmeye zorladığı bildirildi.

Dünya 9 Mayıs 2026

Filistin resmi ajansı WAFA’ya göre, yerel kaynaklar, Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin gün içinde Asasa köyü mezarlığında defnedilen bir kişinin mezarını kazmaya başladığını aktardı.

Kaynaklar, daha sonra bölgeye gelen İsrail askerlerinin, mezarlığın “Sanur/Tersala” yerleşim yerine yakın olduğu gerekçesiyle aileyi naaşı mezardan çıkarıp başka bir yere nakletmeye zorladığını belirtti.

İsrail makamları geçen ay, 2005 yılında boşaltılan ve Ceba beldesine ait topraklar üzerine kurulu “Sanur” yerleşim yerine yeniden İsraillileri geri getirmişti.

İsrail, eski Başbakan Ariel Şaron döneminde, 2005 yılında “ayrılma planı” kapsamında Gazze Şeridi’ndeki ve Batı Şeria’daki bazı yerleşimlerden çekilmişti. Bu kapsamda “Sanur” yerleşimi de tahliye edilmişti.

Filistin topraklarını gasbeden İsrailliler ile İsrail ordusu o tarihten bu yana Cenin ilindeki Ceba ve Silat ez-Zahr beldelerine sık sık baskın düzenleyerek Filistinlilere yönelik saldırılar gerçekleştiriyor.

WAFA’nın haberinde ayrıca İsrail ordusunun, Cenin-Nablus yolu üzerindeki ve Ceba beldesi sakinlerine ait bazı iş yerleri için de yerleşime yakın oldukları gerekçesiyle yıkım tebligatı gönderdiği kaydedildi.

İsrail makamları 29 Nisan’da “Sanur” yerleşiminde 126 yeni konut biriminin inşasını onaylamıştı.

İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te son dönemde İsrail ordusunun baskınları, gözaltıları ve güç kullanımının yanı sıra Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin Filistinlilere ve mülklerine yönelik saldırılarında artış yaşanıyor.

Filistin resmi verilerine göre, Ekim 2023’ten bu yana İsrail ordusu ile Filistin topraklarını gasbeden İsraillilerin saldırılarında en az 1155 Filistinli hayatını kaybetti, yaklaşık 11 bin 750 kişi yaralandı ve yaklaşık 22 bin kişi gözaltına alındı.

BM: İsrail’in Filistinlinin naaşını mezardan çıkarmaya zorlaması insanlık dışı muamelenin tipik örneğidirBirleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin (OHCHR) işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki temsilcisi Ajith Sunghay, İsrailli yerleşimcilerin bir Filistinlinin ailesini, yakınının naaşını mezardan çıkarmaya zorlamasının, Filistinlilere yönelik insanlık dışı muamelenin tipik örneği olduğunu kaydetti.

OHCHR Filistin Ofisi’nin ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından yapılan paylaşımda, işgal altındaki Batı Şeria’nın Cenin kentinde Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin, Filistinli aileyi defnettikleri yakınını mezardan çıkarmaya zorladığına işaret edildi.

Filistinlilerin topraklarını gasbeden İsraillilerin, bugün Cenin’in güneyindeki Asasa mezarlığına defnedilen Hüseyin Asasa’nın ailesini, definden birkaç saat sonra naaşı, İsrail ordusunun gözü önünde mezardan çıkarmaya zorladığı belirtilen açıklamada, Filistinli ailenin Yahudi yerleşimcilerin taş yağmuru altında naaşı başka bir mezarlığa taşıdığı aktarıldı.

Paylaşımda, OHCHR işgal altında bulunan Filistin topraklarındaki temsilcisi Ajith Sunghay’ın, “Bu korkunç durum, işgal altındaki Filistin topraklarının her yerinde tanık olduğumuz Filistinlilere yönelik insanlık dışı muamelenin tipik bir örneğidir. Bu muamele ölü ya da diri kimseyi es geçmiyor.” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada, mezarlığın İsrail’in 2025’te Filistinlilerin topraklarını gasbederek yeniden kurduğu Sanur Yahudi yerleşimine 300 metre mesafede olduğu belirtildi.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.