İsrail ordusu Gazze’deki tünellere su pompaladığını kabul etti

İsrail ordusu Gazze'de Hamas tarafından kullanılan tünellere deniz suyu pompaladığı iddiasını doğruladı. Ordudan yapılan açıklamada operasyonlarda kentin altyapısını tahrip etmemeye özen gösterildiği öne sürüldü.

Dünya 31 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Anadolu Ajansı (AA) ekibi, Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarının tünel ve mevzilerini görüntüledi.

Gazze Şeridi’ne saldırılarını sürdüren İsrail ordusu kentteki işgal harekatına ilişkin önemli bir açıklama yayımladı. Açıklamada ordunun Gazze’de Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütler tarafından kullanılan tünellere deniz suyu pompaladığı kabul edildi.

Ordudan yapılan açıklamada basında çıkan haberler doğrulanarak “Bu Hamas’ın yeraltı tünel ağının yarattığı tehdidi etkisiz hale getirmek için IDF (İsrail Savunma Kuvvetleri) tarafından kullanılan bir dizi araçtan biri” dendi.

ABD askeri akademisi West Point’in araştırmasına göre Gazze’de ekim ayında savaş başladığında 500 kilometreyi aşan 1300 tünel vardı ve İsrail ordusu bunu “Gazze metrosu” olarak tanımlıyordu.

Hamas öncülüğündeki Filistinli örgütlerin 7 Ekim’de İsrail’in güneyine düzenlediği ve çoğu sivil yaklaşık 1140 kişinin ölümüyle sonuçlanan saldırının ardından ordu bu tünelleri yok etme sözü vermişti.

Yaklaşık 250 rehine de 7 Ekim saldırısı sırasında Gazze’ye götürülmüştü ve bu rehinelerin 130’dan fazlası hâlâ esir tutuluyor. Bunlardan 28’inin hayatını kaybettiği biliniyor. İsrail ordusu Hamas tarafından kaçırılan çok sayıda rehinenin geniş tünel ağında tutulduğunu söylüyor. Fakat rehinelerin nerede bulunduğu tam olarak bilinmiyor ve İsrail ordusunun bilinçsiz bombardımanının onlar için de tehlike yarattığı İsrail medyasında sıkça dile geliyor.

Uzmanlar altyapı tahribatına karşı uyarmıştı

Aralık ayında İsrail merkezli yayın kuruluşlarından bazıları ordunun Akdeniz’den pompalanan deniz suyuyla tünelleri su altında bırakma niyetinde olduğunu bildirmişti. Uzmanlar bu seçeneğin tehlikeli olduğu, Gazze’nin kuşatma altındaki sivilleri için büyük riskler taşıdığı uyarısı yapmıştı.

Dönemin BM Filistin toprakları insani yardım koordinatörü Lynn Hastings aralık ayında “Bu saldırılar Gazze’nin zaten kırılgan olan su ve kanalizasyon altyapısına ciddi zararlar verir. Artan basınç ve deniz suyunun Gazze’ye sızması nedeniyle bina ve yolların çökme riski bile var” demişti.

İsrail ordusu: Özen gösteriyoruz

İsrail ordusu ise bölgedeki yeraltı su kaynaklarına zarar vermemeye özen gösterdiklerini savundu. Açıklamada “Su pompalama işlemi sadece tünel güzergâhlarında ve uygun yerlerde gerçekleştirilmiş ve operasyon yöntemi her duruma uygun hale getirilmiştir” dendi.

Açıklamada “Bu araç, Hamas’ın Gazze Şeridi’ndeki yeraltı altyapısına karşı operasyon düzenlemek amacıyla IDF ve İsrail güvenlik kurumları tarafından son yıllarda geliştirilen bir dizi kabiliyetten biridir” ifadesi yer aldı.

Tünel labirenti ilk olarak Hamas’ın 2007’de iktidara gelmesinin ardından İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı yıkıcı ablukayı aşmak için kullanıldı ve Mısır’dan belirli ürünlerin alışverişine, hatta insan ulaşımına olanak sağladı.

Hamas bu tünel ağını 2014’teki çatışmalardan sonra genişletti ve Gazze’den İsrail’e roket saldırıları düzenlemek için kullanmaya başladı.

CNN: İsrail mezarlığın altından geçen tünel iddiasını ispatlayamadı

ABD’li yayın kuruluşu CNN’in yayınladığı haberde İsrail askerlerinin 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’nde 16 mezarlığı tahrip veya yok ettiği açıklandı. Haberde İsrail güçlerinin iş makinalarıyla tahrip ettikleri Han Yunus’taki Beni Süheyla Mezarlığı’nın altından Hamas’a ait tünel geçtiği iddiasını ispat edemediği belirtildi.

İsrail güçlerinin mezarlıkların altındaki tünelleri göstermek üzere bölgeyi gezdirdiği CNN muhabiri Jeremy Diamond iddia edildiği gibi mezarlığın altında tünel olmadığını aktardı. Diamond’a bölgeyi ziyaretinde tünelin mezarlık tarafındaki kısmını göstermeyen İsrail güçleri o kısımda “iş makinalarının bulunduğunu ve yapının sağlam olmadığını” öne sürdü. Diamond tünelin girişini görüntülemeyi talep ettiğini, ancak İsrail ordusundan Tümgeneral Dan Goldfuss’un kendisine “Tüm bu şey çökebilir. Kenara kadar yürümen lazım. Güvenli değil” dediğini söyledi.

İsrail askerlerinin tünel girişinin videosunu çekeceklerini söylediklerini aktaran CNN muhabiri ancak askerlerin bu sözü yerine getirmediğini anlattı. İsrail askerlerinin bunun yerine kendisine mezarlık yakınlarında başka iki tünele ait görüntüler gösterdiğini belirten Diamond “CNN’in uydu görüntülerinden yaptığı araştırmalarda da mezarlıkta tünel girişine rastlanmadığını” vurguladı. Muhabir, İsrail ordusunun ise iddiasında ısrar ettiğini ve mezarlığın altında Hamas’a ait “komuta merkezi olduğunu” ileri sürdüğünü aktardı.

Ateşkes arayışı sürerken: İsrailli komandolar hemşire kılığında hastane bastıAteşkes arayışı sürerken: İsrailli komandolar hemşire kılığında hastane bastı

Gazze: İsrail UAD kararını yok sayıyor, Batılı ülkeler UNRWA'ya desteği durduruyorGazze: İsrail UAD kararını yok sayıyor, Batılı ülkeler UNRWA’ya desteği durduruyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.