İsrail ordusu Lübnan’ı vurdu, üst düzey Hamas yöneticisi öldü

İsrail ordusunun Lübnan'ın güneyine İHA'yla düzenlediği saldırıda Hamas üst düzey yöneticisi Hadi Mustafa ve beraberindeki bir başka örgüt üyesi hayatını kaybetti.

Dünya 14 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
İsrail ordusu, Lübnan'da Hizbullah'a ait hedeflere hava saldırısı düzenlediğini duyurdu. / Fotoğraf: AA

İsrail ordusu 7 Ekim’de başlayan ve şu ana kadar 30 binin üstünde Filistinlinin hayatını kaybetmesine, on binlercesinin yaralanmasına neden olan Gazze’deki savaşta komşu ülkeleri de hedef almaya devam ediyor. İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) hedeflerinden biri Lübnan’daki Hizbullah.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamaya göre Lübnan’ın Sur bölgesinde dün sabah Hamas’ın uluslararası faaliyetlerinden sorumlu liderlerinden Hadi Ali Muhammed Mustafa’nın bulunduğu araca insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlendi.

Ordunun açıklamasında Mustafa’nın sahadaki silahlı unsurlarının yurt dışında İsrail ve Yahudi hedeflerine saldırılardan sorumlu olduğu belirtildi.

Lübnan resmi ajansı NNA da aktardığı haberle saldırıyı doğruladı. Haberde İsrail’e ait insansız hava araçlarının (İHA) Sur kentinin güneyindeki el Huş otoyolunda bir araca ve motosiklete saldırı düzenlendiği aktarıldı.

NNA’nın geçtiği bir diğer haberde ise saldırıda Filistin ve Suriye uyruklu iki kişinin öldüğü ve iki kişinin de yaralandığı duyuruldu.

Hamas’ın açıklamasında da saldırı sonucu Hadi’nin öldüğü teyit edildi. Seyir halinde hedef alınan aracın görüntülerinde hareket halindeki beyaz aracın saldırıda tamamen yandığı görülüyor.

7 Ekim sonrası yaşananlar

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları “Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlere yönelik sürekli ihlallere karşılık verme” gerekçesiyle İsrail’e 7 Ekim 2023’te kapsamlı saldırı düzenledi. İsrail 7 Ekim’deki saldırılarda 1200 İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını açıkladı.

Tel Aviv’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 12 bini çocuk, 8 bin 190’ı kadın olmak üzere 29 binin üzerinde Filistinli öldürüldü, 70 binden fazla kişi yaralandı. Enkaz altında halen binlerce ölü olduğu bildirilirken halkın sığındığı hastane ve eğitim kurumları hedef alınarak sivil altyapı da tahrip ediliyor.

İsrail ordusu ise Gazze Şeridi’ne saldırılarının başladığı 7 Ekim’den bu yana 240’ı karadan işgal sürecinde olmak üzere en az 580 askerinin öldürüldüğünü duyurdu. Çatışmalara 24 Kasım 2023’te 4 günlüğüne verilen ve daha sonra 3 gün daha uzatılan “insani ara”da 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakıldı.

Öte yandan İsrail binlerce Filistinliyi alıkoyup hapsetmeye devam etti. İşgal altındaki Batı Şeria ve Doğu Kudüs’te de 7 Ekim 2023’ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında en az 400 Filistinli hayatını kaybetti.

İsrail ordusu ve Hizbullah arasında 8 Ekim 2023’ten beri yaşanan çatışmalarda en az 240 Hizbullah mensubu ve 40’tan fazla Lübnanlı sivil, 30’u aşkın Filistinli örgüt mensubu ile 6 İsrailli sivil ve 11 asker öldü.

İsrail polisi 12 yaşındaki çocuğu öldürdü, bakan tebrik ettiİsrail polisi 12 yaşındaki çocuğu öldürdü, bakan tebrik etti

İsrail'den Hizbullah'ı kuşatma planı: Güney Kıbrıs'ta liman satın alacakİsrail’den Hizbullah’ı kuşatma planı: Güney Kıbrıs’ta liman satın alacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.