İsrail tankları Gazze’deki en büyük mülteci kampını kuşattı

Gazze Şeridi'ndeki savaş giderek kızışırken İsrail ordusunun kentteki en büyük mülteci kampı olan Cebaliye'yi tankarla kuşattığı bildirildi. 7 Ekim'den bu yana 411 İsrail askeri ölürken Netanyahu, Hamas liderinin evini kuşattıklarını söyledi.

Dünya 7 Aralık 2023
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
İsrail ordusu Gazze'de işgali genişletirken bölge halkı yeniden yollara düştü. / Fotoğraf: AA

Ateşkes çabalarının sonuçsuz kalmasıyla Gazze Şeridi’ndeki savaş şiddetini giderek artırıyor. Daha önce sivillerin yaşadığı bölgeleri birçok kez vurarak tepki toplayan İsrail ordusu işgalin yönünü güneye çevirmiş ve Han Yunus’u kuşatma altına almıştı. Abluka nedeniyle uzun yıllardır temel ihtiyaçlarını zaten karşılayamayan Gazze’de saldırıların aralıksız sürmesi büyük bir insani krizi tetiklemeye devam ediyor.

Görgü tanıkları, İsrail güçlerinin Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cebaliye Mülteci Kampı’nı her yönden kuşattığını ve kampa yönelik hava saldırılarını yoğunlaştırdığını söyledi. Kampın en büyük mahallelerinden biri olan Feluce’de yaşayan Halil Ebu Kamer, BBC’ye yaptığı açıklamada “Patlamalar iki gündür durmadı ve onlarca insan öldü. Birçok kişi de konutların enkazı altında kaldı” dedi.

Saldırılarda kardeşini kaybeden Kamer “Bu sabah kardeşim evleri bombalanan komşularını kurtarmak için koşarken bir hava saldırısında hayatını kaybetti. Çok riskli olduğu için onu aile mezarlığına defnedemedik ve evinin yakınındaki bir avluya gömmek zorunda kaldık. Artık ne ölüye ne de diriye saygı gösteriyorlar” diye konuştu.

Guterres’ten mektup: Gazze’deki siviller için hiçbir yer güvenli değil

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi üyelerine yazdığı mektupta “Hiçbir yer güvenli değil” diyerek Gazze’deki her sivilin ciddi bir tehlikeyle karşı karşıya olduğunu, sağlık sisteminin çökmesi ve hastanelerin savaş alanına dönmesi nedeniyle sivillerin etkili bir şekilde korunamadığını söyledi.

Gazze’de barınmak ya da hayatta kalmak için gerekli temel ihtiyaçlar olmadığını belirten Guterres, kamu düzeninin “çaresiz koşullar nedeniyle yakında tamamen bozulmasını ve sınırlı insani yardımın bile imkansız hale gelmesini” beklediğini ifade etti.

Guterres, BM tüzüğünün kendisine “uluslararası barış ve güvenliğin korunmasını tehdit edebileceğini düşündüğü herhangi bir konuyu” Güvenlik Konseyi’nin dikkatine sunma yetkisi veren 99. Maddesine atıfta bulundu ve X hesabından yaptığı paylaşımda “Gazze’deki insani yardım sisteminin ciddi bir çöküş riskiyle karşı karşıya olması nedeniyle Konsey’i insani bir felaketi önlemeye yardımcı olmaya çağırıyor ve insani ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunuyorum” diye yazdı.

Genel Sekreter 2017 yılında genel sekreter olmasından bu yana ilk kez böyle bir çağrıda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

İsrail ordusu: 7 Ekim’den bu yana 411 askerimiz öldü

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), Gazze Şeridi’nde bir askerinin daha öldüğünü ve 7 Ekim’den bu yana öldürülen toplam asker sayısının 411’e yükseldiğini açıkladı. Kara harekatının başlangıcından bu yana ölen asker sayısı ise 84 oldu.

39 yaşındaki Adi Shani’nin bugün Gazze Şeridi’nde öldürüldüğünü söyleyen IDF, çatışmalarda hayatını kaybeden askerlerin listesini internet sitesinde yayınlıyor.

Netanyahu: Askerlerimiz Hamas liderinin evini kuşattı

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, İsrail güçlerinin Hamas’ın Gazze’deki lideri Yahya Sinvar’ın kentteki evini kuşattığını söyledi. Videolu paylaşımında Netanyahu “Dün gece kuvvetlerimizin Gazze Şeridi’nde her yere ulaşabileceğini söyledim. Şimdi Sinvar’ın evini kuşatıyorlar. Evi onun kalesi olmayabilir ve kaçabilir ama onu yakalamamız an meselesi” dedi.

Hamas: Gazze’nin kuzeyinde 800 bin kişi sağlık hizmetlerine erişemiyor

Hamas tarafından yönetilen Gazze’deki Sağlık Bakanlığı’nın Sözcüsü Dr. Eşref El Kudra, Kuzey Gazze’de yaşayan yaklaşık 800 bin kişinin sağlık hizmetlerine erişemediğini söyledi.

Kudra, İsrail ordusunun Gazze’nin kuzeyindeki tıbbi varlığı ortadan kaldırdığını da sözlerine ekledi.

İsrail hükümetinin ek ‘savaş bütçesi’ meclisten geçti

İsrail’de hükümetin hazırladığı yaklaşık 8 milyar dolarlık ek “savaş bütçesi” mecliste yapılan birinci oylamada kabul edildi. Oylamada 62 milletvekili bütçe lehinde, 53’ü aleyhinde oy kullanırken 5 milletvekili ise oylamaya katılmadı.

Netanyahu hükümetinin savaş giderleri için hazırladığı ek bütçenin meclisten geçmesi için yapılacak ikinci ve üçüncü oylamada da kabul edilmesi gerekiyor.

İsrail Doğu Kudüs’teki yerleşimci konutlarını onayladı

Basında yer alan haberlere göre İsrail, Doğu Kudüs’ün bir bölümünde 1700’den fazla yeni konutun inşasını onayladı.

Kudüs Belediye Başkanı Moshe Lion projenin konut arzını genişletmek için gerekli olduğunu söyledi ancak iki İsrailli STK endişelerini dile getirdi.

Doğu Kudüs’teki Yahudi mahallelerinin inşasını takip eden Ir Amim kuruluşu, bölgeye giden bir erişim yolunun Filistin toprakları üzerinde inşa edilmesi gerekeceğini söyledi.

İsrail'in savaş kabinesinde çatlak büyüyor: Bu sefer de genelkurmay başkanının üstü aranmışİsrail’in savaş kabinesinde çatlak büyüyor: Bu sefer de genelkurmay başkanının üstü aranmış

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.