İsrail’in iddiası: Türkiye’den Gazze’ye gelen gemide alçı torbasında 16 ton patlayıcı malzeme bulduk

İsrail Gümrük İdaresi, Türkiye'den Gazze'ye giden bir gemideki sevkiyatta roket yapımında kullanılan 16 ton malzeme bulduğunu açıkladı. Hamas grubu ise bunu uydurma olarak niteledi. 

Dünya 15 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
İsrail ve Filistin arasındaki çatışma 2008'den beri şiddetini artırarak devam ediyor.

İsrail Gümrük İdaresi, temmuz ayında 54 ton alçı torbası olduğu düşünülen malzeme taşıyan iki konteyniri denetim için durdurduklarını, burada aldıkları numunelere yapılan laboratuvar testlerinde bazı torbalarda amonyum klorür içerdiğini tespit ettiklerini açıkladı. 

Açıklamayı yapan yetkililere göre bu madde Gazze’deki gruplar tarafından “İsrail’e fırlatılan roketlerin yapımında” kullanılıyor. Hamas Sözcüsü Hazım Kasım, bu gelişmeyi yalan olarak nitelerken Reuters’a “İsrail, Gazze üzerindeki ablukayı sıkılaştırmak için bahane olarak yalanlar uyduruyor” dedi.

Ay başında ihracat durdurulmuştu

Gazze halihazırda dünyanın en yoğun nüfusulu bölgelerinden biri ve yaklaşık 2.3 milyon Filistinli burada yaşıyor. 2008’den beri de İsrail ve Hamas arasındaki çatışmalar şiddetlenerek sürüyor.

İsrail, ay başında patlayıcı madde kaçakçılığı girişimi olduğu gerekçesiyle Gazze’den yapılan ticari mal ihracatını birkaç günlüğüne durdurmuş ve Filistinliler bu kısa süreli yasağın binlerce aileyi etkilediğini söylemişti.

Gazze’deki patlamada ölenlerin sayısı 5’e yükseldi

Bu arada Gazze’nin doğusundaki tel örgüler bölgesinde gösteri nedeniyle Filistinli gençler bir araya gelirken, sebebine dair bilgi verilmeyen patlamada 5 kişi yaşamını yitirdi, 25 kişi yaralandı. İsrail ordusundan yapılan açıklamada ise son saatlerde Gazze’nin kuzeyindeki sınır tellerinin yakınında yüzlerce Filistinlinin katılımıyla şiddetli ayaklanmaların yaşandığı ifade edilmişti. Olaylar sırasında çok sayıda el yapımı patlayıcının etkinleştirildiği ve el bombalarının atıldığının gözlemlendiği ifade edilen açıklamada, olaylara müdahale etmek için bölgeye asker konuşlandırıldığı kaydedilmişti.

Gazze Şeridi’nde İsrail güçlerine saldırı amacıyla bir patlayıcının infilak ettirilmeye çalışıldığının tespit edildiği, patlayıcının Gazze tarafında patlaması sonucu çevredeki çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı aktarılan açıklamada, olayda İsrail güçleri arasında herhangi bir kayıp yaşanmadığına işaret edilmişti.

Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, açıklamasında, İsrail ordusunun, Gazze sınırındaki göstericileri dağıtmak için yaptığı müdahale sırasında plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz bombası atması sonucu çok sayıda yaralanmanın meydana geldiğini belirtmişti.

İsrail'den art arda saldırılar: Üç Filistinli öldürüldü, Suriye'ye hava saldırısında dört asker hayatını kaybettiİsrail’den art arda saldırılar: Üç Filistinli öldürüldü, Suriye’ye hava saldırısında dört asker hayatını kaybetti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.