İsrail’de kamyon Mossad karargahı yakınındaki otobüs durağına çarptı, bir ölü 32 yaralı

İsrail'de Tel Aviv'in kuzeyindeki Glilot'ta askeri karargah yakınında bir kamyon otobüs durağına çarptı. Bir kişi öldü, 32 kişi yaralandı. Olayın saldırı mı yoksa kaza mı olduğu henüz bilinmiyor, ama "silahlı siviller" kamyon şoförünü öldürdü.

Dünya 27 Ekim 2024
Olay yerinden bir görüntü. Fotoğraf: Itai Ron/Flash90

İsrail’in İran saldırısının üstünden çok geçmemişken İsrail güne yeni bir olayla uyandı: Tel Aviv’in kuzeyindeki Glilot’ta bir kamyon kalabalık bir otobüs durağına çarptı. Bir kişinin öldüğü, beşi ağır 32 kişinin yaralandığı biliniyor. Bunun bir saldırı mı yoksa gerçekten kaza mı olduğu henüz bilinmiyor. İsrailli yetkililer olayla ilgili soruşturmanın sürdüğünü söyledi. Ancak İsrail basınına göre bölgedeki “silahlı siviller” de “kasıtlı olarak” insanlara çarptığını düşündükleri kamyon sürücüsünü vurarak öldürdü.

İsrail’in resmi acil yardım örgütü Kızılkalkan (MDA) Yarkon bölgesindeki merkezinin sabah saatlerinde Ramat Hasharon’daki Aharon Yariv Bulvarı’nda meydana gelen olayla ilgili bilgilendirildiğini açıkladı. İsrail gazetesi Haaretz yaralıların çoğunun Glilot’taki bir müzeyi ziyaret etmek için otobüsten inen yaşlılar olduğunu yazdı. Hastaların sevk edildiği Ichilov Hastanesi yaralılardan birinin hayatının tehlikede olduğunu ve şu anda ameliyat olduğunu duyurdu. Beş kişinin daha durumu ciddi; yedi kişi orta derece, 20 kişi de hafif yaralanmış.

Glilot bölgesi dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın karargahının yanı sıra elit istihbarat birimi 8200’ün de merkezi aynı zamanda.

Kamyon şoförü İsrailli Arap’mış

İsrail’in Yafa kentinde bulunan gazeteci Abed Ebu Şade El Cezire’ye kamyon şoförünün Tel Aviv’in kuzeyinde yaşayan bir Filistin vatandaşı olduğuna inanıldığını söyledi. Polisin başta olayı terör saldırısı olarak gösterdiğini, ama sonra açıklamayı değiştirdiğini söyleyen Şade “Şu anda konuşulanlar spekülasyondan öteye gidemiyor” dedi. Şade ayrıca İsrail’deki gerilimin yüksek seyretmesi nedeniyle bu tür saldırılarda şüphelilerin Arap kökenli olduğu öğrenildiği anda koşullar ne olursa olsun o kişinin “terörist” olarak etiketlendiğini söylüyor.

İsrail basını daha sonra kamyon şoförünün İsrail’in orta kesimlerindeki Kalansawe’de yaşayan İsrailli Arap olduğunu yazdı. Sürücünün cesedinin kazaya neden olabilecek bir sağlık sorunu olup olmadığını kontrol etmek için otopsi yapılmak üzere Ebu Kebir Adli Tıp Enstitüsü’ne gönderildiği açıklandı.

Hamas saldırının sorumluluğunu üstlendi ama bunun “Siyonist işgalin Gazze, Batı Şeria ve Kudüs’te Filistin halkına karşı işlenen suçlara ve Gazze Şeridi’nin kuzeyinde süren amansız katliamlara doğal bir yanıt” olduğunu söyledi.

Bu olayın olduğu sıralarda işgal altındaki Batı Şeria’da bir Filistinlinin İsrail askerlerine bıçaklı saldırı düzenlemeye çalışırken öldürüldüğü iddia edildi. Orduya göre söz konusu Filistinli aracını Hizma kasabası yakınlarında bulunan Binyamin Tugayı 43. Tabur birliklerinin olduğu yere çekerek askerlere bıçak çekti. Ancak askerler ateş açarak Filistinliyi öldürdü. Olayda başka yaralanan olmadı.

İran gerginliğinin gölgesinde ateşkes görüşmeleri

Olay ayrıca İsrail’in İran saldırısından kısa süre sonra meydana geldi. İran’ın füze tesisleri ve hava savunma sistemlerinin vurulmasına nasıl karşılık vereceği konusu tartışılmaya başladı. Birçok analist İsrail’in son askeri kazanımlarını Gazze’de bir yıldır süren savaşı sona erdirmek ve rehineleri evlerine döndürmek için diplomatik bir plana dönüştürebileceğini düşünüyor.

İsrail’in dış istihbarat teşkilatı Mossad’ın Başkanı David Barnea, Gazze’de olası ateşkesi CIA Başkanı Bill Burns ve Katar Başbakanı Muhammed bin Abdurrahman El Sani ile görüşmek üzere Doha’ya gidiyor. Bu bağlamda şimdiye kadar hiç sonuç alınamayan müzakere masasından belki bu sefer bir şey çıkar. Nihayetinde İsraik Başbakanı Binyamin Netanyahu savaşta hem Hamas’ın iki liderini (İsmail Haniye ve Yahya Sinvar) hem de Lübnan Hizbullahı lideri Hasan Nasrallah’ı öldürtmeyi başardı. Hizbullah’ın bölgedeki saldırı gücü büyük ölçüde hasar gördü.

Şu anda söz İran’da. Misilleme yapmaya karar verirse savaşı daha da alevlendirebileceği gibi, karşılık vermezse müttefiklerine ve kendi ülkesine zayıf görünme riskiyle karşı karşıya kalabilir. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, İsrailli mevkidaşı Yoav Gallant ile dün geceki görüşmesinde “İran’ın İsrail’in saldırısına karşılık verme hatasına düşmemesi gerektiğini ve bunun bu türden bir alışverişin sonu olması gerektiğini” söyledi.

İran’da savaş çığırtkanlığı yapan radikaller olsa bile İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney bugünkü konuşmasında doğrudan misilleme çağrısı yapmaktan kaçındı.

İsrail saldırısının ardından: İranlı siyasiler dalga geçti, ama sırada ne var?İsrail saldırısının ardından: İranlı siyasiler dalga geçti, ama sırada ne var?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.