İsrail’den art arda saldırılar: Üç Filistinli öldürüldü, Suriye’ye hava saldırısında dört asker hayatını kaybetti

İsrail hem işgal altındaki Batı Şeria'ya hem de Suriye'ye yönelik saldırılarına son aylarda hız kazandırdı. İsrail ordusu geçen ay ağır darbe alan Cenin'de dün üç Filistinliyi öldürürken, Suriye Şam yakınlarına yapılan ve Suriyeli dört askeri öldüren hava saldırısından İsrail'i sorumlu tuttu.

Dünya 8 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı
Şam'da dün meydana gelen patlamayı gösterdiği iddia edilen videodan bir kare.

İsrail bugün hem Batı Şeria’da hem de Suriye’de hareketli dakikalara sebep oldu. İsrail güvenlik güçleri işgal altındaki Batı Şeria’daki Cenin kampı yakınlarında üç Filistinli’yi öldürdüğünü açıkladı. İsrail ordusu söz konusu üç kişinin ‘terörist’ olduğunu iddia ederek, bir saldırı hazırlığında olduklarını ve arabalarında otomatik tüfek bulunduğunu söyledi.

İslami Cihad, öldürülen üç kişinin kendi üyesi olduğunu belirterek, ‘direnişin bu eyleme güçlü bir yanıt vereceğini’ söyledi. Gazze Şeridi’ni kontrol eden Hamas ise söz konusu üç kişinin ‘suikasta kurban gittiğini’ söyleyerek, İsrail’in ‘bedel ödemekten kaçamayacağını’ belirtti.

İsrail ordusunun bu saldırısı, Filistinli bir kişinin Tel Aviv’de İsrailli güvenlik görevlisine saldırı düzenlemesinden bir gün sonra gerçekleşti. O saldırıda başka bir güvenlik görevlisi Filistinliyi etkisiz hale getirmişti. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, güvenlik güçlerini överek, “Bize saldırmak isteyenlere karşı her yerde ve her an harekete geçmeye devam edeceğiz” dedi.

Öte yandan İsrailli yerleşimcilerin Batı Şeria’daki Filistin köylerine yönelik baskınları artmaya devam ediyor. Son olarak cuma gecesi böyle bir baskın düzenleyen yerleşimciler, 19 yaşındaki bir genci öldürmüştü. İsrail polisi iki yerleşimcinin tutuklandığını açıklarken, ABD yerleşimcilerin bu saldırısını ‘terörizm’ olarak kınamıştı.

İsrail ordusu geçen ay Cenin kampına iki gün boyunca saldırmış, kamp moloz haline gelirken 12 Filistinli de hayatını kaybetmişti. Saldırı sırasında Filistin Yönetimi bölgeye kolluk kuvvetleri göndermemiş, Ceninliler de bunu ‘kaderlerine terk edildikleri’ şeklinde yorumlamıştı. Öldürülen 12 kişinin cenaze törenine Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas gelse de bölge sakinlerinin soğuk davranışlarıyla karşılaşmıştı.

Suriye’ye hava saldırısında 4 asker öldü

Öte yandan Suriye ise İsrail’in dün sabah erken saatlerde Şam yakınlarındaki mevzileri hedef aldığı iddia edilen hava saldırılarında Suriyeli dört askerin öldüğünü, dördünün ise yaralandığını bildirdi. Ülkenin devlet haber ajansı SANA’ya konuşan Suriyeli bir askeri kaynak, hava saldırılarının Golan Tepeleri yönünden düzenlendiğini ve saldırılarda maddi hasarın da meydana geldiğini söyledi.

Suriye’nin Sesi haber sitesi, saldırıların Şam’ın kuzeyindeki Saidnayah ve Mneen yakınlarını hedef aldığını ve Suriye ordusuna ait depoların vurulduğunu bildirdi. Habere göre hedef alınan yerlerde yangın çıktı.

İsrail’in Suriye’ye gerçekleştirdiği iddia edilen son saldırı temmuz ayı sonunda Golan Tepeleri sınırındaki Kuneytra vilayetinde bulunan El Kahtaniye’ye gerçekleştirilmişti. O saldırıda maddi hasar meydana gelse de yaralanan olmamıştı.

Temmuz ayı ortasında Şam bölgesinde İsrail tarafından düzenlendiği iddia edilen başka bir hava saldırısında ise Suriyeli iki asker yaralanmıştı. Muhaliflere yakın haber sitelerinde yer alan haberlere göre, bu saldırılarda hedef alınan yerler Şam’ın batısında Kudsaya ya da Assabura yakınlarında bulunuyordu.

İsrail ordusu genellikle Suriye’ye yönelik saldırılar hakkında yorum yapmasa da Suriye’deki İran destekli gruplara karşı operasyonlar düzenlediğini kabul ediyor. İsrail ordusu, Lübnan Hizbullah’ı başta olmak üzere bu tür gruplara gittiğini iddia ettiği silah sevkiyat güzergahlarına saldırdığını söylüyor.

‘Suriye ve Irak’ta terör bitmedikçe sığınmacıları gönderemeyiz’‘Suriye ve Irak’ta terör bitmedikçe sığınmacıları gönderemeyiz’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.