İsrail’den Kahire görüşmelerine yalanlama

Gazze işgali süren İsrail, Gazze-Mısır sınırındaki askerlerini çekmek için Kahire ile görüştüğü iddialarını yalanladı.

Dünya 12 Temmuz 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
Fotoğraflar: AA // Kolaj: 10Haber

İsrail, Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki askerlerini çekmek için Kahire ile görüşmeler yapıldığı yönündeki haberi yalanlarken, bölgede işgalin süreceğini bildirdi. Başbakanlık Basın Ofisi, uluslararası bir ajansta yer alan ve İsrail askerlerinin Gazze’nin Mısır sınırından çekilmesi için Tel Aviv ile Kahire yönetimi arasında görüşmeler yapıldığı yönündeki habere ilişkin açıklama yaptı.

Söz konusu haberin “asılsız olduğu” savunulan açıklamada, Başbakan Binyamin Netanyahu’nun “Philadelphia Koridoru” olarak bilinen Gazze’nin Mısır sınırındaki İsrail işgalini sürdürmekte “ısrarcı” olduğu belirtildi. Açıklamada, Netanyahu’nun esir takası ve ateşkes müzakerelerine katılan İsrail heyetine de “Philadelphia Koridoru”ndaki işgalden vazgeçilmeyeceğinin taraflara iletilmesi talimatı verdiği kaydedildi.

‘Netanyahu açıkça dile getirdi’

Netanyahu’nun “Philadelphia Koridoru”ndaki işgalden vazgeçmeyeceklerini bu hafta ABD’li yetkililere de “açıkça” dile getirdiği aktarıldı. İsrail Başbakanı, dün İsrail ordusundaki öğrencilerin mezuniyet töreninde yaptığı konuşmada da “Philadelphia Koridoru” ve Gazze’nin Mısır’a açılan tek kapısı Refah’taki işgale devam edeceklerini söylemişti.

Reuters’ta bugün yer alan haberde, İsrailli ve Mısırlı müzakere heyetlerinin, Gazze ile Mısır arasındaki sınır boyunca, ateşkes kabul edilmesi halinde İsrail’in askerlerini “Philadelphia Koridoru”ndan çekmesine olanak tanıyabilecek bir elektronik gözetleme sistemi üzerinde görüşmelerde bulunduğunu yazmıştı.

İsrail güçleri, Gazze’nin Mısır’a açılan tek kapısı olan Refah’ı 7 Mayıs’ta işgal etmişti. Refah’a kara saldırısı başlatan ve bölgede işgalini genişleten İsrail ordusu, halihazırda “Philadelphia Koridoru”nu tamamen ele geçirmiş durumda.

Kısmi çekilme sonrasında yeniden

Bu arada İsrail ordusunun Gazze kentinin güneybatısında 4 gün süren yoğun saldırıların ardından bölgeden kısmen geri çekildikten saatler sonra yeniden ilerleme kaydettiği bildirildi. Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre İsrail askeri araçları, çekildikten saatler sonra Gazze kentinin güneybatısındaki Tel el-Heva Mahallesi’ndeki Kudüs Hastanesi, Barselona Parkı ve Ebu Mazin Kavşağı yönünde ilerledi.

İsrail askerleri, bölgedeki Filistinlilere ve evlerine makineli tüfekler ve top mermileri ile saldırılar düzenledi. Gazze’deki Filistin Sivil Savunma Birimi Sözcüsü Mahmud Basal daha önce yaptığı yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Tel el-Heva Mahallesi’nin sanayi bölgesinden ve Hasta Dostları Hastanesi’nden Tel el-Heva’nın güneyine doğru geri çekildiğini söylemişti.

Basal, sivil savunma ekiplerinin Tel el-Heva ve sanayi bölgesinde Filistinlilerin yakılmış cesetlerini bulduğunu ve bazı evlerin tamamen yandığını belirtmişti. El-Ehli Baptist Hastanesi’nden AA’ya verilen bilgilere göre ise Tel el-Heva Mahallesi’nin çeşitli bölgelerinde 56 Filistinlinin cesedine ulaşıldığı kaydedilmişti.

İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze Şeridi’ne düzenlediği saldırılarda en az 15 bin 694’ü çocuk, 10 bin 279’u kadın olmak üzere 38 bin 345 Filistinli öldü, 88 bin 295 kişi yaralandı.

Gazze için korkunç tabloyu Lancet çizdi: Savaş bugün bitse 186 bin Filistinli ölmüş olacakGazze için korkunç tabloyu Lancet çizdi: Savaş bugün bitse 186 bin Filistinli ölmüş olacak

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.