Kuveyt’ten yedi yıl sonra bir ilk: Emir Türkiye’ye geldi, altı anlaşma imzalandı
İsveç'in 12 Haziran'da Türkiye ile bir araya gelecek olması, söz konusu ülkenin NATO'ya katılabileceğine dair umutları yeşertti. Öyle ki İsveç hükümeti, NATO'ya üye olmadığı halde ittifakın kendi toprakları üzerinde asker konuşlandırmasına izin vereceğini açıkladı.
İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve ülkenin Savunma Bakanı Pal Jonson, bu hafta Dagens Nyheter gazetesinde yer alan açıklamalarında, “Hükümet, İsveç Silahlı Kuvvetleri’nin NATO ve NATO ülkeleriyle gelecekte ortak operasyonlara imkan tanıyacak hazırlıklar yapılmasına karar verdi” dedi. Bu hazırlıklar arasında ‘yabancı teçhizat ve personelin İsveç topraklarında geçici olarak üslenmesinin’ de yer alabileceği belirtildi. Kristersson ve Jonson bu kararla ‘Rusya’ya açık bir sinyal gönderdiğini ve İsveç’in savunmasını güçlendirdiğini’ söyledi.
Rusya’nın geçen yıl 24 Şubat’ta Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından İsveç, sınır güvenliğinden endişe ederek NATO üyeliğine başvurmuştu. Ne var ki Türkiye ve Macaristan’ın itirazları İsveç’in başvurusunun onaylanmasını geciktirdi. İsveç önümüzdeki ay Litvanya’nın Vilnius kentinde yapılacak NATO zirvesinden önce birliğe üye olmayı umuyor.
Üst düzey bir NATO yetkilisi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığında yeni beş yıllık dönemde İsveç’in üyeliğini destekleyeceğine daha çok güvenildiğini belirtiyor. Yeni Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, çarşamba günü İsveçli mevkidaşıyla görüştü. Geçen hafta sonunu İstanbul’da geçiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg; Türkiye, İsveç ve Finlandiya temsilcilerinin 12 Haziran’da bir araya geleceğini söyledi.
Stoltenberg, İstanbul’daki basın toplantısında, İsveç’in Türkiye’nin taleplerini yerine getirdiğini söylüyor. Türkiye, İsveç’in NATO üyeliğine terör örgütleriyle somut bir şekilde mücadele etmediğini gerekçe göstererek karşı çıkmıştı. İsveç son bir yılda anayasasında değişikliğe gitti ve 1 Haziran’da yürürlüğe giren terörle mücadele yasasını katılaştırdı. Ayrıca Türkiye’ye silah satış ambargosunu da kaldırdı.
Buna ek olarak İsveç Yüksek Mahkemesi, bu hafta PKK destekçisi olduğu belirtilen bir kişinin Türkiye’ye iade edebileceğine hükmetti. New York Times’da ismi Mehmet Kokulu olarak belirtilen kişi 2014 yılında Türkiye’de esrar bulundurmaktan suçlu bulunmuş ve dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırılmıştı. Kokulu, şartlı tahliyenin ardından 2018 yılında yasal yollarla İsveç’e gitse de Türkiye, şimdi onun iadesini talep ediyor.