Erdoğan NATO genel sekreterliği konusunda kararını verdi
İsveç Başbakanı Kristersson NATO üyeliği teklifinin oylanmasından önce Macaristan'ı ziyaret edecek. Kristersson NATO'ya katılmaya çok yakın olan ülkesinin kaderini belirleyecek oylama öncesinde Macar lider Orban'ı ve partisini ikna etmeyi planlıyor.
Türkiye’nin de verdiği onayla İsveç’in NATO’ya üyelik serüveninde tek engel Macaristan kaldı. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson cuma günü Budapeşte’ye giderek Macar mevkidaşı Viktor Orban ile görüşecek. Görüşmede Kristersson Macaristan parlamentosunun İsveç’in NATO üyeliği için uzun süredir ertelenen oylamayı önümüzdeki pazartesi günü yapmasını isteyecek.
İsveç yaklaşık iki yıl önce Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle NATO üyesi olmama politikasından tarihi dönüş yaparak ittifaka katılmak için başvuruda bulunmuştu.
Swedish PM to visit Hungary before ratification of Nato bid https://t.co/fDrTn42rzE (🔒)
— Nordic News (@Nordic_News) February 20, 2024
Orban’ın milliyetçi partisi İsveç’in Macaristan’ı hukuk devleti standartları konusundaki sicili nedeniyle eleştirmesinden duyduğu rahatsızlığı gerekçe göstererek oylamayı defalarca ertelediği için, Budapeşte İskandinav ülkesinin üyeliğini henüz onaylamayan tek NATO üyesi olarak kaldı.
Macar lider Kristersson’u Budapeşte’de ağırlamaktan memnuniyet duyacağını ifade etti. X hesabından yaptığı paylaşımda Orban “Macaristan ve İsveç arasındaki savunma ve güvenlik politikası işbirliğini nasıl güçlendirebileceğimizi, Macaristan’ın Avrupa Birliği Konseyi dönem başkanlığına ilişkin planlarımızı ve AB’nin Stratejik Gündemini görüşmeyi planlıyoruz” dedi.
It will be my pleasure to welcome @SwedishPM Ulf Kristersson in Budapest this Friday. We are planning to discuss how to strengthen the defence and security policy cooperation between #Hungary and #Sweden, as well as our plans for the Hungarian Presidency of the Council of the… pic.twitter.com/cnIpoWn850
— Orbán Viktor (@PM_ViktorOrban) February 20, 2024
Orban’ın partisi Fidesz dün erken saatlerde İsveç’in NATO’ya katılma teklifini onaylamak üzere 26 şubatta parlamentoda oylama yapılmasını önermişti.
Fidesz parlamentoda büyük çoğunluğa sahip ve ilgili yasanın 2022 ortalarında milletvekillerine sunulmasından bu yana İskandinav ülkesinin üyeliğini her an onaylayabilirdi. Fakat Orban’ın partisi İsveç’in üyeliğine pek sıcak bakmıyor. Bu gecikme Budapeşte’nin ABD ile ilişkilerini bozdu ve müttefikler arasında endişelere yol açtı.
İsveç hükümetinin açıklamasına göre Kristersson’un 23 Şubat’taki ziyareti Orban’ın davetiyle yapılacak ve ikisi ortak basın toplantısı da düzenleyecek.
Macaristan İsveçli SAAB firması tarafından üretilen Gripen savaş uçaklarını 2001 yılında imzalanan bir sözleşme kapsamında kiralıyor.
Macar haber sitesi Index.hu bu hafta ismini vermediği kaynaklara dayandırdığı haberinde Stockholm ile Budapeşte arasında yeni bir savunma anlaşması imzalanabileceğini bildirdi.
Kristersson başkentteki basın toplantısında İsveç’in Macaristan ile Gripen işbirliğini daha da geliştirmek istediğini ve konunun cuma günkü ziyarette ele alınacağını söyledi.
NATO’ya yeni üyelerin katılabilmesi için ittifak içindeki tüm üyelerin olumlu oy vermesi gerekiyor. Tek bir olumsuz oy bile başvuru yapan ülkenin ittifaka katılamamasına yol açıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra sınır güvenliğinden endişe duyan İsveç bilinen tarafsızlığını bir kenara bırakarak NATO’ya katılma kararı aldı. Ancak geçen yıl yaptığı başvuru hâlâ sürüncemede. Türkiye’den onay çıktı ama henüz Macaristan İsveç’e yeşil ışık yakmadı.
Macaristan İsveç’in ittifaka üyeliğini onaylayacak son ülke olmayacağını söylemişti ancak parlamentosu şubat ortasına kadar tatildeydi. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström İsveç haber ajansı TT’ye “Mevcut koşullarda müzakere için bir neden görmüyorum ama diyalog kurulabilir ve sorunları tartışmaya devam edebiliriz” yorumu yaptı.
İsveç ve Finlandiya 2022 yılında NATO’ya katılmak istediğinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan “iki ülkenin terör örgütü PKK’yı koruduğunu” söyleyerek üyeliğe itiraz etmişti. Erdoğan her iki ülke de teröre karşı somut adımlar atana kadar üyeliklere yeşil ışık yakmayacağını söylemişti. Bunun üzerine Stockholm daha katı bir terörle mücadele yasası çıkarttı. İsveç, Finlandiya, Kanada ve Hollanda Türkiye’ye uyguladığı silah ambargosunu gevşetmek için adımlar attı.