Orban’dan İsveç’e: NATO’ya katılmak istiyorsanız gelin konuşalım

Macaristan Başbakanı Orban İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u ülkesine davet ederek "NATO'ya katılmak istiyorsanız gelin ve benimle konuşun" mesajı verdi.

Dünya 23 Ocak 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı
Macaristan Başbakanı Viktor Orban / Fotoğraf: AA

Muammaya dönen İsveç’in NATO üyeliğinde sona yaklaşılıyor. Türkiye’nin İsveç’in üyeliğini TBMM’de oylayıp kabul etmesinden hemen önce Macaristan Başbakanı Viktor Orban’dan sürpriz bir davet geldi. Orban X hesabından “Bugün Başbakan Ulf Kristersson’a İsveç’in NATO üyeliği konusunu görüşmek üzere Macaristan’ı ziyaret etmesi için davet mektubu gönderdim” dedi.

İsveç Başbakanı Kristersson’un sözcüsü ise Reuters haber ajansına İsveç’in bu davete nasıl yanıt verileceğine henüz karar vermediklerini söyledi.

İsveç'in NATO üyeliği TBMM'den geçti: Şimdi gözler F-16 krizindeİsveç’in NATO üyeliği TBMM’den geçti: Şimdi gözler F-16 krizinde

Orban ‘Türk-Macar anlaşması yok’ demişti

Macaristan Başbakanı Viktor Orban kritik bir dönemde İsveç’in NATO üyeliği konusunda 21 Aralık’ta önemli açıklamalar yapmıştı. Basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Orban İsveç’in örgüte üyeliğinin daha da gecikebileceği sinyalini vermişti. Ülke parlamentolarına taşınan üyelik konusunda oylama tarihine ülkesinin parlamentosunun karar vereceğini söyleyen Orban partisinden birçok milletvekilinin bu konuda “çok da istekli olmadığını” söylemişti.

İsveç’in NATO üyeliği için “Macar-Türk anlaşması yok” diyen Orban onayı sadece Macar parlamentosunun kararlaştıracağını belirtmişti.

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.