İsveç’ten kriz çıkaracak karar: Yüksek Mahkeme, FETÖ’den aranan iki kişinin Türkiye’ye iadesini durdurdu

İsveç Anayasa Mahkemesi, FETÖ bağlantılı iki kişinin Türkiye'ye iadesine karar veren mahkeme kararını durdurdu. Bu, Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine onay vermek için kilit talebi olan 'teröristlerin iadesi' konusunun tam karşıtı bir karar.

Dünya 14 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Erdoğan, Kristersson ve Stoltenberg'in üçlü toplantısından. Fotoğraf: AA

Türkiye’nin uzun süredir devam eden müzakereler sonucunda Vilnius’taki NATO Zirvesi öncesi İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakmasının ardından İsveç’ten kritik bir yargı kararı geldi. 

Türkiye’nin kilit talep olarak öne sürdüğü terör suçlularının iadesi ifadesine ters düşen bir kararla İsveç Yüksek Mahkemesi, FETÖ ilintili iki kişinin Türkiye’ye iadesi kararını durdurdu.

İsveç’te iade kararlarını hükümet veriyor olsa da Yüksek Mahkeme’nin aleyhte karar vermesi halinde başka bir devletin talebi kabul edilemiyor.

FETÖ ilintili iki kişinin iadesinin durdurulması kararını mahkeme şu nedenlerle verdiğini duyurdu:

Mahkeme, Türkiye’nin sunduğu kanıtların, FETÖ üyelerinin kullandığı şifreli mesajlaşma uygulamasını telefonlarına indirmelerinden ibaret olduğunu belirtti.

İsveç yasalarına göre uygulamanın indirilmesinin İsveç yasalarına göre bir kişiyi terör örgütüne katılmaktan mahkûm etmek için tek başına yeterli olmayacağını söyledi. Ayrıca söz konusu kişilere İsveç’te mülteci statüsü verildiği ve iade edilmeleri halinde Türkiye’de zulüm görme riskiyle karşı karşıya kalacakları da kararda belirtildi.

'Reuters'a konuşan Türk yetkili' yine konuştu: AB'den İsveç karşılığında mali destek bekliyoruz‘Reuters’a konuşan Türk yetkili’ yine konuştu: AB’den İsveç karşılığında mali destek bekliyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.