Eylem hazırlığındaki PKK’lıyı heyecanı ele verdi: El bombasını bahçeye attı
İsveç Yüksek Mahkemesi, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine geçen yıl ağustos ayında ülkede tutuklanan 35 yaşındaki terör sempatizanını iade kararını onayladı.
Aftonbladet’in haberine göre, terör örgütü PKK sempatizanı bir kişi 2014 yılında içinde 1.8 kilogram esrar bulunan bir çanta taşıdığı gerekçesiyle Türkiye’de dört yıl yedi ay hapis cezasına çarptırıldı. Birkaç yıl sonra şartlı tahliye edilen kişi, İsveç’e taşınarak burada kendine bir iş buldu. Ancak Adana Cumhuriyet Başsavcılığı, geçen yıl İsveç Yüksek Mahkemesi’ne başvurarak adamın iadesini talep etti. Yüksek mahkeme geçen hafta söz konusu adamın iadesine onay verdi.
Gazetede adamın iadesinin uyuşturucudan dolayı değil, terör örgütü PKK ve YPG’ye aktif desteğiyle ilgili olduğu öne sürülüyor. Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Paul Levin, bunun daha önce rastlanmamış bir dava olduğunu belirtiyor. Daha önce İsveç’te terör şüphelilerinin sınır dışı edildiği olmuştu ancak iade edilen yoktu. Bu noktada adamın iade edilip edilmeyeceğine son kararı hükümet verecek.
Bu hafta içerisinde PKK için para topladığı iddia edilen bir kişi hakkında da dava açılması bekleniyor. Levin’e göre, söz konusu iki davanın ele alınışının hız kazanmasının sebebi İsveç’in NATO üyeliğinin kabul edilmesi konusunda 12 Haziran’da Türkiye ile yapacağı görüşmeyle bağlantılı olabilir.
Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından İsveç ve Finlandiya sınır güvenliğinden endişe ederek NATO’ya katılmak istemiş, Türkiye ‘Teröre karşı somut adımlar atmıyorlar’ diyerek iki ülkenin üyeliğine olumlu yaklaşmadığını belirtmişti. Daha sonrasında iki ülke terörle daha aktif bir şekilde mücadele edeceğinin sözünü vermiş ve üçlü mekanizma oluşturulmuştu. Bu mekanizmayı bozan ise aşırı sağcı Rasmus Paludan’ın Stockholm’deki Türkiye büyükelçiliği önünde Kuran yakması olmuştu. Türkiye bunun üzerine sadece Finlandiya’nın üyeliğini kabul etmişti.
İsveç 1 Haziran’da yeni terör yasasını yürürlüğe sokarak terör örgütleriyle işbirliği yapanlara verilecek cezaların ağırlaştırılmasında karar kıldı. Ancak bu yasanın Türkiye ya da İslamiyet karşıtı protestolara ket vurması beklenmiyor. Zira hafta sonunu İstanbul’da geçiren NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yaptığı bir basın açıklamasında, demokratik bir ülkede bu tarz protestoların ifade özgürlüğü kapsamında güvence altına alındığını belirtti.
Öte yandan Türkiye ile İsveç 12 Haziran’da bir araya gelerek NATO’ya üyelik meselesini ele alacak. Hem Türkiye hem de Macaristan’ın Vilnius’taki zirve öncesinde İsveç’i onaylaması isteniyor.