İtalya, göçmen krizine karşı 6 aylık OHAL ilan etti

İtalya hükümeti son yıllarda ülkedeki en büyük kriz olarak görülen düzensiz göçmen akışına karşı 6 aylığına olağanüstü hal ilan etti.

Dünya 13 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
2014'ten bu yana Orta Akdeniz havzasında 26 binden fazla insan ya hayatını kaybetti ya da kayboldu. Fotoğraf: AA

Akdeniz’i aşarak İtalya’ya gelen düzensiz göçmenlerin sayısında son dönemde yaşanan hızlı artış, Başbakan Giorgia Meloni’nin kurduğu sağ koalisyon hükümetini yeni adımlar atmaya itti.

Bakanlar Kurulu tarafından yapılan açıklamada, düzensiz göç üzerine oluşturulan verilerde İtalya’ya doğru yoğun göç yaşandığı ve bunun da kabul merkezlerinde aşırı yığılmalara neden olduğu bildirildi. Daha spesifik olmak gerekirse ülkenin İçişleri Bakanlığı verileri, geçen yıl yaklaşık 7 bin 900 olan göçmen sayısı, 2023 yılında 4 ayda 31 bin 300’e ulaştı. Ayrıca bu yıl şu ana kadar en çok göçmen Fildişi Sahili’nden gelirken, onu Gine, Pakistan, Mısır, Tunus ve Bangladeş’ten gelenler takip ediyor.

Kurul, bu göçlerin önümüzdeki aylarda da artacağını göz önünde bulundurarak 6 aylık olağanüstü hal ilan etme kararı aldığını açıkladı. Böylelikle hem göçmen kabul merkezlerinin yoğunluğunu azaltmak hem de iltica koşullarını karşılamayanları ülkelerine geri gönderme sürecinin hızlanması amaçlanıyor. Bu 6 aylık süreçte acil durumlar için 5 milyon euroluk bir kaynak da tahsis edilecek.

Avusturya'da tır dorsesinde 35 kaçak göçmen yakalandı, Türk şoför gözaltındaAvusturya’da tır dorsesinde 35 kaçak göçmen yakalandı, Türk şoför gözaltında

Öte yandan IOM Kayıp Göçmenler Projesi gözlem grubuna göre 2014’ten bu yana Orta Akdeniz havzasında 26 binden fazla insan ya hayatını kaybetti ya da kayboldu. Bu insanlık krizinin son örneği de Tunus açıklarında iki göçmen teknesinin batması sonucu en az 4 kişinin hayatını kaybettiği, 20’den fazla kişinin ise kaybolduğu olayda yaşandı.

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.