Pompeii’de duvara yazı yazan turiste 60 bin euro ceza
Aşırı sağcı İtalya'nın Kardeşleri lideri Giorgia Meloni geçen yıl başbakanlığa adaylığını koyduğunda başkanlık sistemini vaat etmişti. İtalya şimdi bu sistemi tartışmaya başladı ancak muhalefetin yeni sisteme sıcak baktığı söylenemez.
İtalya’da geçen yıl ekim ayında iktidara gelen sağ koalisyon hükümetinin vaatleri arasında yer alan başbakanlık sistemine geçiş konusu, salı günü parti liderleri arasında görüşülmeye başlandı.
Muhalefet, aşırı sağcı İtalya’nın Kardeşleri partisinin de lideri olan Başbakan Giorgia Meloni ile yaptığı görüşmelerde, parlamentonun rolünün azaltılması anlamına gelecek başkanlık sistemine geçişe itiraz etti.
BBC Türkçe’den Övgü Pınar’ın haberine göre, Meloni ile ilk görüşmeyi yapan 5 Yıldız Hareketi lideri Giuseppe Conte, mevcut sistemde doğrudan seçilmeyen cumhurbaşkanının garantör rolünün önemine dikkat çekerek bunun değiştirilmesine karşı olduğunu belirtti.
Merkez sol Demokrat Parti’nin Genel Başkanı Elly Schlein da yetkileri artırılmış cumhurbaşkanı projesini desteklemediklerini dile getirerek, “Tek adam ya da kadın yönetimine hayır” vurgusunda bulundu. Cumhurbaşkanının yetkisinin artırılmasının tehlikeli olacağını söyleyerek, “Her konuda bölünmüş bir ülkede cumhurbaşkanı milli beraberliğin tek teminatıdır” dedi.
Meloni ise görüşmelerin ardından karşılaştığı itirazlardan bahsederek yeni sistemin amacının ‘siyasi ve ekonomik istikrarı sağlamak’ olduğunu söyledi. Bununla birlikte cumhurbaşkanının doğrudan seçileceği bir sistemin tek tercih olmadığını dile getiren Meloni, bir ‘İtalyan modeli’ geliştirme ihtimallerinin olduğunu belirtti.
Öte yandan seçim kampanyasında vaatleri arasında olan başkanlık sisteminin ‘vatandaşlardan onay aldığını’ savunmayı da unutmadı.