Barış Boyun yakalandı: Kim bu İstanbul’u İtalya’dan kana bulayan çete lideri?

Kırmızı Bülten'le aranan organize suç örgütü lideri Barış Boyun'a İtalya'da operasyon düzenlendiği, Boyun'un gözaltına alındığı açıklandı. Peki kim bu Barış Boyun? Türkiye'de ve yurtdışında hangi cinayetlerde ismi geçiyordu?

Gündem 22 Mayıs 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı

Bir suç çetesi, hatta daha çok bir cinayet çetesi düşünün ki, kendisine parayı veren diğer bütün suç örgütlerine ‘hizmet’ sunsun, onlar için sokak ortasında cinayetler işlesin, işte Barış Boyun adlı kişinin yönettiği çete bu. Üstelik faaliyet alanı sadece Türkiye değil. Avrupa şehirlerinden Gürcistan’a kadar pek çok yerde bu çetenin cinayetleri var.

Pek çok olayda adı anılan ve uzun süredir yurtdışında Kırmızı Bülten’le aranan organize suç örgütü lideri Barış Boyun İtalya’nın Viterbo şehrinde yakalandı. Operasyonu İtalya ve Türk polisinden oluşan bir ekibin düzenlediği bildirildi.

İtalya polisi (Polizia di Stato) operasyon görüntülerini sosyal medya hesabından “Polis ilk müdahale operasyon birimleriyle Viterbo ilinde terör amaçlı silahlı çeteyle suçlanan örgütün Türk patronu 22 mayısta yakalandı. Yakalanan kişi Ankara’da en çok arananlar arasındaydı” ifadeleriyle paylaştı.

İtalyan resmi makamlarından yapılan yazılı açıklamada da İtalya, Türkiye ve Uluslararası Kriminal Polis Teşkilatı (Interpol) işbirliğinde İtalya, İsviçre, Almanya ve Türkiye’de düzenlenen operasyonlarda 19 kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

İtalya medyasına göre Boyun Kuzey İtalya’da bir cezaevine nakledilecek.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da konuyla ilgili paylaşımında Barış Boyun’un da aralarında olduğu 17’si Türk, ikisi İtalyan olmak üzere 19 şüphelinin yakalandığını duyurdu.

Peki kim bu yine İtalya’da yakalanan ve yıllarca firari yaşayan Barış Boyun? Türkiye’de ve yurtdışında hangi cinayetlerde ismi geçiyordu?

Daha önce de yakalandı ama iade edilmedi

Barış Boyun’un ismi 2022 yılında İtalya’da yakalanmasıyla Türkiye gündemine yeniden girmişti. Bologna İstinaf Mahkemesi ve Kassasyon/Fesih Mahkemesi Ağustos 2022’de Rimini’de gözaltına alınan Boyun’un Türkiye’ye iadesini daha önce reddetmişti.

Barış Boyun organize suç örgütünün eylemlerini para karşılığı yaptığı, çeteye eleman bulmak için sosyal medya hesaplarını kullanıldığı tespit edilmişti.

Örgütün Türkiye ve yurtdışında birçok silahlı saldırıdan sorumlu olduğu biliniyordu. Bu cinayetler silsilesinde sokak ortasında infazlar yapmış, uyuşturucu baronları arasındaki mücadelede kanlı eylemlere imza atmışlardı.

Sırp suç örgütü lideri İstanbul’da kurşuna dizildi

Barış Boyun çetesinin en çok kullandığı suikast yöntemi motosikletli kiralık katillerdi. Boyun çetesi kendilerine bağlı Daltonlar olarak bilinen örgütle sokak ortasında sıkışan trafikte otomobil içindeki birçok kişiyi infaz etmişti.

Bu eylemlerden en çarpıcı olanı Sırp Skaljari Suç Örgütü’nün lideri Jovan Vukotiç’in İstanbul Mecidiyeköy’de trafikteyken yanına gelen motosikletli iki kişi tarafından kurşuna dizilmesiydi. Tarih 8 Eylül 2022’ydi. İstanbul’un en işlek yerlerinden Mecidiyeköy’de Jovan Vukotiç’in sağ ön koltuğunda, hamile sevgilisi ve çocuğunun arka koltukta oturduğu aracın yanına bir motosiklet yanaştı. İki kişinin olduğu motosikletten sağ ön koltukta oturan Vukotiç’e seri şekilde defalarca ateş edildi. Kanlar içinde kalan Vukotiç aracın kapısını açtı ve yere yığıldı. Vukotiç’in güpegündüz infazının perde arkasında Türkiye’de ikamet eden uluslararası suç örgütlerinin uyuşturucu ticareti kavgası vardı.

Vukotiç’i infaz edenler 2014 yılında İspanya’nın Valencia şehrindeki limanda Skaljari Suç Örgütü üyelerinin 200 kilo kokain bularak sahiplenmesi üzerine kendilerine savaş açan, liderliğini Radoje Zvicer’in yaptığı Sırp Kavacki suç örgütüydü.

Öldürülen Vukotiç eski İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun 2018 yılında sınır dışı etmekle övündüğü bir isimdi. Ancak Vukotiç’in ‘Predrag Popoviç’ adına düzenlenmiş pasaportla Türkiye’ye geldiği ve oturum izni de olduğu ortaya çıktı.

Vukotiç’in öldürülmesi için 1,5 milyon Euro ödendiği konuşuluyordu. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Vukotiç suikastiyle ilgili iddianamede 16 sanık hakkında kasten öldürmekten hapis cezası talep edildi.

İddianamede Sırbistan’da faaliyet yürüten çetelerin cinayetler için Türkiye’deki suç örgütleriyle işbirliği yaptığına dikkat çekildi. Cinayetin işlenmesi için de Barış Boyun çetesiyle anlaşılmıştı.

İddianamede Avrupa’nın yedi ülkesinde 50’ye yakın cinayetin işlendiği sekiz yıllık çete savaşında Skaljari’nin lideri Vukotiç’in öldürülmesi için Kavacki mensuplarının Karadağ’da tutuklu Binali Camgöz ve İtalya’da tutuklu Barış Boyun’la anlaştığı belirtildi. Soruşturmada Camgöz ve Boyun çetelerine mensup kişiler yakalanırken suikastin profesyonelce yapıldığı anlatıldı.

Vukotiç cinayetinin ardından Boyunlar çetesinin 25 yaşındaki Kuran kursu hocası Ramazan Arslan, Kasımpaşa Spor tribün lideri Yüksel Ustahüseyin’in öldürülmesi başta olmak üzere 103 suça karıştığı tespit edildi.

Barış Boyun çetesi ve yurtdışındaki kanlı çatışmalar

Boyun’un lideri olduğu organize suç örgütü üyelerine İstanbul’da operasyon yapıldığı açıklanırken 161 şüpheliden 131’i gözaltına alındı, uzun namlulu silahlar ele geçirildi. Örgüt için birçok kez “çökertildi” açıklaması yapıldı, ama Barış Boyun çetesi sokakları kana bulamaya devam etti. Üstelik çete firar ettikten sonra yurtdışında da silahlı saldırılar düzenledi.

Boyun’un önemli isimlerinden Emircan Yılmaz 2022 yılında Gürcistan’da öldürüldü. Saldırıda yaralanan üç ismin de ‘Barış Boyun suç örgütü’ soruşturmasında aranan firari şüpheliler olduğu tespit edildi.

Boyunların yurtdışında karıştığı silahlı çatışmalardan biri Yunanistan’daydı. Ülkenin başkenti Atina’da, 11 Eylül 2023 tarihinde kanlı bir çete hesaplaşması oldu. Almanya plakası takılmış bir araçtaki altı kişi kurşuna dizildi. Suikasta uğrayan altı ismin de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğu belirlendi. Öldürülenler Barış Boyun çetesine mensuptu.

Olayla ilgili hem Türkiye’de hem de Yunanistan’da soruşturma başlatılırken çete üyelerinin öldürülenlerin intikamını almak için İstanbul’da eylem hazırlığında olduğu tespit edildi. Bunun üzerine İstanbul’daki operasyonlarda 10 şüpheli yakalandı.

Boyun çetesinin adının karıştığı saldırılardan biri de Gürcistan ve Yunanistan’ın ardından Fransa’daydı. Boyun çetesi mensuplarından Edip Yalçın Gürcistan’da, Halil Ay Fransa’da öldürüldü.

Boyunlar dosyasına bakan hakimin şüpheli kazası

Boyunlar çetesinin yargılandığı İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya bakan mahkeme başkanının 6 Ekim 2023’te geçirdiği trafik kazası da suikast iddiasıyla anıldı. Barış Boyun’un firari olduğu dosyada 46 kişi yargılanıyordu. Mahkeme başkanının geçirdiği kazanın olduğu bölgeyi gören kameraların elektrik kesintisi nedeniyle kayıt alamadığı, 10 dakika sonra tekrar devreye girdiği belirlendi.

Mahkeme başkanının tedavi gördüğü günlerde yakın çevresine Barış Boyun çetesiyle ilgili davada tehdit edildiğinden söz ettiği, kazadan önce trafikte seyir halindeyken şüpheli bir aracın kendisine yanaştığını anlattığı iddiası edildi.

Barış Boyun çetesine eleman toplamak için sosyal medyayı aktif kullanan “Daltonlar” grubu da kanlı eylemler yapan bir örgüttü. Daltonlar motosikletli suikastçılar kullanırken sokak ortasında infazlar yapıyordu.

14 Ocak 2023’te Haliç Köprüsü üstünde düzenlenen ve Anucur çetesinden Cumali Aslan’ın öldüğü saldırıyla ilgili iddianamede saldırının ayrıntıları ortaya çıkmıştı. Halil Ay’ın öldürülmesi için düzenlenen saldırının perde arkasında Anucur ve Gündoğmuş çetelerinin uyuşturucu kaçakçılığı rekabeti vardı.

Polis memuru Hakan Telli’nin hayatını kaybettiği çatışmanın arkasında da Boyunlar çetesi vardı. Telli’yi hayattan koparan çatışma uyuşturucu tacirlerinin mensup olduğu Anucur ve Gündoğmuş adlı gruplar arasında yaşanırken Gündoğmuş çetesinin arkasında Boyunlar vardı.

Daltonlar'dan Redkitler'e; İstanbul'u savaş alanına çeviren çetelerDaltonlar’dan Redkitler’e; İstanbul’u savaş alanına çeviren çeteler

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.