İzlanda’da yanardağ paniği: Acil durum ilan edildi

İzlanda'da dün meydana gelen depremlerden sonra olası bir yanardağ patlaması sebebiyle çevredeki kasabalar tahliye ediliyor. Yanardağın faaliyete geçmesi durumunda son yılların en büyük patlaması olabilir.

Dünya 11 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı
İzlanda’danın güney batısındaki Reykjanes yarım adasındaki Fagradalsfjall dağlarının yakınında dün gerçekleşen volkanik patlamanın etkileri sürüyor. Başkent Reykjavik’e 32 kilometre uzaklıktaki volkanik patlama sonucunda büyük bir lav akışı yaşandı. ( Muhammed Enes Yıldırım - Anadolu Ajansı )

İzlanda’nın güney batısındaki Reykjanes bölgesinde dün gece art arda yaşanan depremlerin ardından yanardağ patlaması endişesiyle acil durum ilan edildi.

Sivil Koruma ve Acil Durum Yönetimi Dairesi Başkanlığı, Grindavik kasabasının kuzeyinde sismik aktivitenin çok yüksek olduğunu ve bunun bir volkan patlamasına sebep olabileceğini duyurdu. 4 bin nüfuslu Grindavik’te halk tahliye edildi.

Tahliye emri, Grindavik’in altına uzandığına inanılan magma sızıntısının yüzeye çıkabileceği endişesi üzerine yürürlüğe konuldu. Biriken magmanın hacmi, bölgedeki önceki üç patlamanın hacmini aştı.

Dün akşam üstü altı buçuk gibi meydana gelen 5.2 büyüklüğündeki iki deprem, başkent Reyjavik’e kadar hissedildi.

Önceki patlamalardan daha tehlikeli olabilir

İzlanda Meteoroloji Ofisinden (IMO) yapılan açıklamada, Ekim’den beri çevresinde 20 binden fazla sarsıntı yaşanan Fagradalsfjall Yanardağı’nın patlamasından endişe edildiği bildirildi.

IMO ayrıca yanardağın içinde 5 kilometre derinlikte magma birikiminin olduğunu, ve bu magmanın yüzeye çıktığı takdirde volkanik bir patlamayı tetikleyebileceği belirtti.

Açıklamada, “Magma miktarı, Fagradalsfjall’daki patlamalarla ilişkili en büyük magma sızıntılarında gözlemlenen miktardan önemli ölçüde daha fazladır” dedi.

Reykjanes bölgesindeki volkanlar, son olarak 2021 yılında canlanmıştı. Bundan önce sekiz yüz yıldır faaliyet göstermiyorlardı.

Ancak açıklamada, “Yakın bir tehlike söz konusu değil, tahliye kararı, Grindavik sakinlerinin güvenliğini sağlamaya yönelik önleyici bir tedbirdir.” ifadesi kullanıldı.

Avrupa’nın en aktif volkan bölgesi

İzlanda, yaklaşık 30 aktif volkanik alanıyla Avrupa’nın en aktif volkan bölgesi.

2021’den bu yana, Reykjanes Yarımadası’nda Mart 2021, Ağustos 2022 ve Temmuz 2023’te hiçbir zarar vermeyen üç patlama meydana gelmişti.

İzlanda’da yaşanan son büyük yanardağ patlaması, 2010 yılındaydı. Eyjafjallajokull volkanının patlaması sonrası Avrupa geneline yayılan duman tabakası 100 binden fazla uçuşun iptaline eden olmuştu.

İki yılda üçüncü faaliyet: İzlanda'da yanardağ harekete geçtiİki yılda üçüncü faaliyet: İzlanda’da yanardağ harekete geçti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.