Japonya’da cinsel suç reformu: Gizli fotoğraf ve video çekimi yasaklanacak

Japonya, başkalarının rızası olmadan cinsel istismar amaçlı fotoğraf ya da videoların çekilmesini yasaklayacak yasayı meclisten geçirmeye hazırlanıyor. Tasarının yasalaştırılmasının ardından suçlular hapis ya da para cezasıyla karşı karşıya kalacak.

Dünya 4 Mayıs 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Yasanın yürürlüğe girmesi halinde suçlular ya hapis ya da para cezasıyla karşı karşıya kalacak. Fotoğraf: Shutterstock

Japonya’da ‘Foto röntgenciliği’ yasaklayan yasa tasarısı, bireylerin cinsel istismar niyetiyle fotoğraf çekmelerini önlemek amacıyla ülkenin ulusal yasama organı Ulusal Diyet’e sunuldu. Cinsel içerikli fotoğraf ve videoların çekilmesine karşı ülkenin ilk yasası olması planlanan tasarı, tecavüzün tanımını genişleten cinsel suçlar revizyonunun da bir parçası. Yasanın haziran ayında kabul edilmesi bekleniyor.

Bu yasa tasarısıyla bir kişinin rızası olmadan cinsel organlarının fotoğraflarının dağıtılması ve bulundurulması da yasaklanacak ve kişilerin haberleri olmadan cinselleştirilmeleri suç sayılacak. Japonya’daki büyük sorunlardan biri çocuk modellerin cinselleştirilerek çekilmesi. Sporcuların spor kıyafetler içindeki fotoğraflar da kötü amaçlarla kullanılabiliyor.

Tasarı yasalaştığında suçlular üç yıla kadar hapis ya da 3 milyon yene (yaklaşık 22 bin dolar) kadar para cezası verilebilecek.

Milletvekillerinin bu yönde bir hamlede bulunmasında, cep telefonuyla çekilen görüntülerine karşı kadınların son zamanlarda artan tepkisinin de etkisi bulunuyor. Polis istatistiklerine göre 2021 yılında gizli çekilen fotoğraflar nedeniyle 5,000’den fazla tutuklama yaşandı.

Bunun bir örneği de mart ayında üç erkeğin Studio Ghibli tema parkındaki kadın karakterlerin heykellerinin müstehcen görülecek şekilde fotoğraflarını çekerek manşet olmuştu. Twitter’da gündem olan fotoğraflar, sosyal medya kullanıcılarında ve yetkililerde öfke uyandırmıştı.

Japon hükümeti geçen ay okullara gönderdiği bildiriyle okula gidip gelirken cinsel saldırıya uğradığına ilişkin polise şikayette bulunan öğrencilere derse geç kaldıkları için ceza verilmemesini söyledi. Bu da hükümetin ülkenin okul ve üniversite giriş sınavı sezonunda Tokyo trenlerinde meydana gelen ‘chikan’ (alenen cinsel taciz) olaylarını ortadan kaldırmayı amaçlayan kampanyanın bir parçası.

Japonya ilk kez kürtaj hapına izin verdiJaponya ilk kez kürtaj hapına izin verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.