Kadına saldıran asker serbest: İrlanda’da binler sokaklara döküldü

İrlanda'da bir kadını bayıltana kadar şiddet uygulayan askerin serbest bırakılması ortalığı karıştırdı. Binler, sokaklara döküldü.

Dünya 23 Haziran 2024
Bu haber 3 ay önce yayınlandı

İrlanda, sokak ortasında bir kadını bayıltana kadar döven askerin serbest bırakılması ardından karıştı. Binlerce kişi 24 yaşındaki Natasha O’Brien’ı darp eden er Cathal Crotty’nin serbest bırakılmasını protesto etmek için bir araya geldi. “Bir daha asla” sloganı altında bir araya gelen binler, yaşanan hadisenin yargı sisteminin durumunun bir kanıtı olduğunu belirtti.

İşten çıkıp eve gittiği sırada tanımadığı er Crotty tarafından şiddete maruz kalan Natasha O’Brien, kadına yönelik şiddetin hukuk sistemi tarafından ele alınışına karşı bir sembol haline geldi.

Limerick kent merkezinde 29 Mayıs 2022’de O’Brien, asker Cathal Crotty’nin saldırısına uğramış ve bilincini kaybetmişti. Crotty, saldırıyı başlatan kişinin kurban O’Brien olduğunu iddia etmiş ancak güvenlik kamerası görüntüleri tam aksini göstermişti. O’Brien, çalıştığı bardan çıkmış eve gidiyordu Crotty’nin hedefi olmuştu. Üstelik tanışmıyorlardı. Crotty, 29 Mayıs 2022 tarihinde Limerick şehir merkezinde O’Brien’ın kendisinden yoldan geçenlere homofobik hakaretler yağdırmayı bırakmasını istemesi üzerine kadını bayıltana kadar dövmüştü.

‘Yere sermek için de bayıltmak için de iki yumruk’

Olay anında görevde olmayan ve alkollü olan er, O’Brien’ı saçlarından tutarak yere düşürmüş ve en az altı kez yumruklayarak burnunun kırılmasına ve beyin sarsıntısı geçirmesine neden olmuştu. Saatler sonra Snapchat üzerinden arkadaşlarına da böbürlenmeyi ihmal etmemişti: “Onu yere sermek için iki, bayıltmak için de iki yumruk.”

O’Brien, Limerick ceza mahkemesine saldırının kendisini “bir boks torbası gibi” hissettirdiğini ve son bilinçli düşüncesinin “durmayacak, öleceğim” olduğunu söyledi. Kalıcı beyin sarsıntısı yaşadığını ve sürekli korku içerisinde olduğunu ve bu durumun hayatını olumsuz etkilediğini belirtti.

Mahkeme, Crotty’ye ertelenmiş üç yıllık bir ceza verdi ve 3 bin euro tazminat ödemesini emretti. Savcılar cezaya itiraz edebilirken, Savunma Bakanlığı da askerle ilgili iç süreç başlattıklarını duyurdu. O’Brien, medyaya yaptığı açıklamada bu cezanın adalet sisteminin sorunlu olduğunu yansıttığını belirterek diğer saldırı vakalarının da ceza almadan sonuçlandığını ve bunun mağdurları adalet aramaktan caydırdığını ifade etti.

Protestolar, “bir daha asla” şiarı altında kadın hakları grupları tarafından örgütlendi ve kapsamlı yasal değişiklikler talep edildi.

'Sıra dayağı' geri geldi: Kur'an kursunda 20 öğrenciye darp‘Sıra dayağı’ geri geldi: Kur’an kursunda 20 öğrenciye darp

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.