Market savaşları: Türkiye’de ve İsrail’de karşılıklı boykot kampanyası

Meclis yerleşkesindeki lokanta, kafeterya ve çay ocaklarında İsrail'e destek verdiği gerekçesiyle şirketlerin ürünlerini yasakladı. Üniversiteler ve kamu kurumlarından peş peşe boykot haberleri geliyor. İsrail'de de süpermarketlerinde Türk ürünlerine ithalat kısıtlaması başladı.

Dünya 7 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Gazze saldırıları sonrasında İsrail’e yönelik boykot kampanyası genişliyor. TBMM Başkanlığı da “Meclis’in Gazze’de masum insanları katleden İsrail’in savaş suçlarına açıkça desteğini ilan eden şirketlerin ürün ve mallarının boykot edilmesine yönelik toplumsal duyarlılığa destek vermesi kararı aldığı”nı duyurdu. Bu kapsamda Nescafe ve Coca Cola ürünleri satıştan kaldırıldı.

İsrail markalarını boykot çağrıları sosyal medyada da sürüyor. Karabük, Kocaeli, Zonguldak, Düzce ve Sakarya, Bursa, Afyon belediyelere ait kafeterya ve işletmelerde, birçok üniversite ve öğrenci yurtlarında artık Coca Cola satılmıyor. Türk Hava Yolları da Coca Cola ürünlerini raflardan kaldırdı.

Kantinciler satmayacak

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İzmir Kantinciler Odası, Filistin’e yönelik saldırıları protesto etmek amacıyla İsrail menşeli ürünleri boykot kararı alındığını bildirdi. İzmir’de okul kantinlerinde İsrail menşeli ürünlerin alım satımı yapılmayacak

AK Parti iktidarında İsrail'le ekonomik ilişkiler: Ticaret hep Türkiye lehineAK Parti iktidarında İsrail’le ekonomik ilişkiler: Ticaret hep Türkiye lehine

“İsrail’le karşılıklı ticaretimiz yüzde 50’den fazla azaldı”

Türkiye ve Kuveyt arasındaki ikili ticari ilişkiler toplantıları için Kuveyt’te bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a İsrail ile ilişkiler soruldu. Bakan Bolat, “7 Ekim’den bu yana İsrail ile karşılıklı ticaretimiz geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 50’den fazla azaldı. Bu tabii ticaret yapanların ve tüketicilerin talepleriyle alakalı.” dedi.

İsrail de Türk ürünlerini boykot

Buna karşılık, İsrail merkezli Haaretz’ın haberine göre ülkenin en büyük süpermarket zincirleri Cumhurbaşkanı ve Ak Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Hamas’ı terör örgütü görmediğini açıklaması nedeniyle Türkiye’den ithalatı durdurdu. Türkiye’den gelen mallara boykot kararının ülkenin en büyük market zincirleri Shufersal, Rami Levy ve Yochananof tarafından uygulandığı öne sürüldü. Daha küçük boyuttaki ithalatçıların da, Türkiye’de Yahudi inanışına uygun gıdaları denetleyenlerin 7 Ekim’deki saldırıların ardından ülkeyi terk etmesi nedeniyle ithalatı durdurduğu belirtildi.

Onu bırakın da, ya İsrail Türk mallarına boykot uygularsa…Onu bırakın da, ya İsrail Türk mallarına boykot uygularsa…

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.