Kanada’da tartışma yaratan farkındalık çalışması: Erkek milletvekilleri meclise topuklu ayakkabıyla geldi

Kanada'daki erkek milletvekilleri, kadına şiddete dikkat çekmek amacıyla parlamentoya pembe topuklu ayakkabılar giyerek geldi. Milletvekillerinin söz konusu eylemi, sosyal medyada tiye alındı.

Dünya 23 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Kanadalı milletvekilleri, 'Umut Topuklu Ayakkabılarda' etkinliğinde. Fotoğraf: Karina Gould/Twitter

Statistics Canada’nın 2021 verilerine göre Kanada’da her altı günde bir, bir kadın partneri tarafından öldürülüyor. İŞ Güvenliği ve Sağlığı kapsamında Jennifer C.D. MacGregor liderliğinde 2016’da yapılan bir araştırmada aile içi şiddetin işyerine yansıyarak, kadınların ekonomik bağımsızlıklarını korumalarını tehdit edebileceği belirtiliyor. Aile içi şiddete maruziyet araştırmasına katılanların yüzde 53’ü, işyerlerinde veya işyerlerine yakın bir yerde en az bir tacize uğradığını söylüyor.

Kanadalı erkek milletvekilleri bu bağlamda kadına şiddete dikkat çekmek için farklı bir eylemde bulundu. Ülkenin Ulaştırma Bakanı Omar Alghabra, Kanadalı erkek milletvekillerinin 20 Nisan Perşembe günü parlamentoya pembe renkli topuklu ayakkabılarla geldiği görüntüleri sosyal medya hesabından paylaştı. Milletvekilleri bu eylemlerine ‘Umut Topuklu Ayakkabılarda’ adını verdi. 

“Artık dikkatinizi çektiğime göre, kadına yönelik şiddet sadece fiziksel değil, her biçimiyle karşımızda” diyen Alghabra, erkeklerin yaptıklarıyla söylediklerinin sonuçları olduğunu fark etmelerini istedi.

Kanada Aile Bakanı Karina Gould da toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti sona erdirmenin herkesin sorumluluğu olduğunu vurgulayarak, erkekleri eğitmenin çözümün bir parçası olduğunu dile getirdi.

Ancak milletvekillerinin bu eylemi sosyal medyayı karıştırdı. Bazıları milletvekillerinin kadına şiddete dikkat çekmek için harekete geçmesinin önemli olduğunu söylerken, bazıları bu eylemi ‘yüzeysel’ buldu.

Kadına şiddeti önlemede erkeklerin topuklu ayakkabı giymesinin ne gibi bir olumlu etkisi olacağını sorgulayan kullanıcılar, milletvekillerinin böyle sembolik eylemler yerine daha caydırıcı kanunlar üzerine çalışmaları gerektiğini vurguladı.

Özlem Zengin 6284’ü savundu, HÜDA PAR ve YRP sorusuna kaçamak yanıt verdiÖzlem Zengin 6284’ü savundu, HÜDA PAR ve YRP sorusuna kaçamak yanıt verdi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.