Kanser teşhisi konmuştu: ABD Savunma Bakanı Austin taburcu edildi

Prostat kanseri teşhisi konan ve sessiz sedasız hastaneye kaldırılışı ABD'de büyük krize neden olan Savunma Bakanı Austin'in tedavisinin sona erdiği ve bakanın taburcu edildiği bildirildi.

Dünya 16 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin. / Fotoğraf: AA

ABD’de bürokratik bir krize neden olan Savunma Bakanı Lloyd Austin’in Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nden taburcu edildiği bildirildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Bakan Austin’in 1 Ocak’tan bu yana prostat kanseri teşhisiyle hastanede tedavi gördüğünü hatırlattı.

Yapılan açıklamada tedavi sürecinin tamamlandığı bildirildi, “Sağlık personeliyle yapılan istişarenin ardından Bakan Austin bugün Walter Reed Ulusal Askeri Tıp Merkezi’nden taburcu edildi” dendi.

Pentagon’un açıklamasında “Bakan iyileşmeye devam ediyor ve doktorların tavsiyesi üzerine Pentagon’a tam zamanlı olarak dönmeden önce iyileşmesi gerekecek ve görevlerini evinden yerine getirecek. Bu süreçte gerekli güvenli iletişim olanaklarına ise tam erişimi bulunacak” ifadeleri de yer aldı.

Austin’in hastaneye kaldırılması ve prostat kanseri teşhisi

ABD’de 22 Aralık’ta hastaneye kaldırılan Austin’in prostat kanseri tedavisi gördüğü duyurulmuştu. Austin’in tedavisinin sürdüğü Walter Reed Ulusal Askeri Hastanesi bakana aralık başında prostat kanseri teşhisi konduğunu duyurmuştu. Austin’in 22 Aralık’ta hastaneye kabul edildiği, genel anestezi altında prostatektomi denen minimal bir cerrahi prosedüre tabi tutulduğu bildirilen açıklamada ameliyatın iyi geçtiği belirtilmişti.

Bakanın ertesi gün taburcu edildiği, ancak ameliyattan kaynaklanan şiddetli karın, kalça ve bacak ağrısı ile mide bulantısı komplikasyonları üzerine 1 Ocak’ta tekrar hastaneye kaldırıldığı bilgisine yer verilen ilk açıklamada Austin’in idrar yolu enfeksiyonuna yakalandığı kaydedilmişti.

Üç gün yoğun bakım ünitesinde kalan Austin’in durumundan Beyaz Saray’ın ilk olarak 5 Ocak Cuma günü haberdar olduğu ortaya çıkmıştı. Bakanın hastaneye kaldırılması ve sonraki süreçte Beyaz Saray dahil üst düzey yetkililere ve kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılmaması tepki çekerken ABD Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komisyonu da Savunma Bakanının “gizlice” hastaneye kaldırılmasıyla ilgili resmi soruşturma başlattığını duyurmuştu.

Amerikalı erkekler arasında en yaygın kanser olan prostat kanseri her sekiz erkekten birini etkiliyor.

Cumhuriyetçilerden tepki: Anayasaya aykırı

Olayın üzerine giden Cumhuriyetçiler de bakanın görevinin gereğini yerine getiremediğini, bunu bildirmemenin açıkça anayasa ihlali olduğunu söylemişti.

Senatör Tom Cotton “Savunma Bakanı en ağır kararların dakikalar içinde verilmesi gereken nükleer komuta zinciri de dahil olmak üzere Başkan ile ordu arasındaki emir komuta zincirinin kilit halkasıdır. Eğer bilgi doğruysa bu şok edici çöküşün sonuçlarından biri olmalı” demişti.

Diğer bir Cumhuriyetçi senatör Roger Wicker da Austin’in iyileştiğini duymaktan memnuniyet duyduğunu belirtmekle birlikte “Savunma Bakanlığı’nın bakanın sağlık durumunu günlerce kasıtlı olarak sakladığı gerçeği ortadadır. Bu kabul edilemez” diyerek tepki göstermişti.

Pentagon'da sular durulmuyor: Austin'in hastaneye kaldırılması hakkında soruşturmaPentagon’da sular durulmuyor: Austin’in hastaneye kaldırılması hakkında soruşturma

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.