Karar verildi: Trump gayrimenkullerine değer biçerken dolandırıcılık yaptı

ABD'nin eski Başkanı Trump'ın başı dertten bir türlü kurtulmuyor. Daha önce gizli belge ve kongre baskınını kışkırtma suçlamalarıyla karşı karşıya kalan Trump bu sefer de dolandırıcılık iddiasıyla karşı karşıya ve New York Mahkemesi, eski başkanın banka ve sigortacıları dolandırdığına hükmetti bile.

Dünya 28 Eylül 2023
Bu haber 8 ay önce yayınlandı
Bu fotoğraf, ABD tarihinde bir ilk. Daha önce sabıka fotoğrafı çekilen bir ABD Başkanı yok.

New York Mahkemesi, salı günü ABD’nin eski Başkanı Donald Trump ve aile şirketinin yanlış ve yanıltıcı değerlemeler yaparak dolandırıcılık yaptığına kanaat getirdi ve eski başkanın eyalette faaliyet göstermesini mümkün kılan yasal sertifikalarının iptal edilmesi talimatını verdi.

Bu karar, eyaletin Demokrat Başsavcısı Letitia James’e, Trump’a karşı açtığı ve gelecek hafta duruşması yapılacak dolandırıcılık davasının öncesinde kritik bir zafer kazandırdı. Davayı geçen yıl açan James, iddianamesinde Trump’ın mülklerine yanlış değer biçerek 2011-2021 seneleri arasında yıllık net servetini 3.6 milyar dolara çıkarmakla suçlamıştı.

New York Mahkemesi Yargıcı Arthur Engoron, 35 sayfalık görüşünde, Trumpların kirası düzenlenmiş dairelerle düzenlenmemiş olanların aynı değerde olduğunu düşündüğünü dile getirdi ve bunu ‘hayal dünyası, gerçek değil’ sözleriyle değerlendirdi.

James’e göre Manhattan’daki Trump Tower, Florida’daki Mar-a-Lago tatil köyü ve golf sahalarına esas değerinin çok üstünde değer biçmek, Trump’ın daha rahat banka kredisi almasını sağladı. Bu davada Trump’tan 250 milyon dolarlık para cezası talep ediliyor. İşletme sertifikalarının iptali de davadaki en önemli taleplerden biriydi.

Trump’ın işletme sertifikalarının hemen iptal edilmesinin ‘bir gereklilik’ olduğunu belirten Engoron, buna sebep olarak Trumpların ‘işlerini yürütürken yanlış ve yanıltıcı bilgiler yaymaya devam etmelerini’ gösterdi.

Trump yargılanıyor: Bu dava televizyondan yayınlanacakTrump yargılanıyor: Bu dava televizyondan yayınlanacak

Trump iddiaları reddediyor

2024 başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçiler arasında favori olarak öne çıkan Trump ise iddiaları reddediyor ve davanın amacının siyasi olduğunu savunuyor. Trump’ın bunu söylemesinin sebebi 77 yaşındaki eski başkanın hem New York hem de Georgia’da dört ayrı ceza davasında suçlanıyor olması. Bu davaların hepsi de başkanlık kampanyasının ortasında gerçekleşiyor.

Eski başkanın avukatlarından Chris Kise, mahkemenin kararının ‘çirkin’ olduğunu söyleyerek ‘gerçeklerden ve hukuktan kopuk olduğunu’ ileri sürdü. Kise, “Mahkeme, kredi işlemlerine fiilen dahil olanların Trump’ın faaliyetlerinde yanıltıcı hiçbir şey olmadığını ve işlemlerin son derece kârlı olduğunu söylemesini göz ardı etti” dedi. Kararın sonuçlarının belirsiz olduğunu söyleyen Kise, Trump ve ailesinin ‘adaletteki bu yanlışı düzeltmek için mevcut tüm temyiz yollarını arayacağını’ belirtti.

James’in sözcüsü ise, “Bugün yargıç bizim lehimize karar verdi ve Trump ile organizasyonunun yıllarca mali dolandırıcılık yaptığına hükmetti. Duruşmada davamızın geri kalanını sunmak için sabırsızlanıyoruz” dedi. Davada Trump’ın yanı sıra oğulları Eric Trump ve Donald Trump Jr ile Trump Organization’da yıllardır çalışan iki kişi daha dolandırıcılıktan sorumlu tutuldu. Trump’ın avukatlarından bir kısmına da ‘anlamsız hukuki taktikler uyguladıkları’ gerekçesiyle 7 bin 500’er dolar ceza verdi.

Eric Trump, X üzerinden yaptığı bir açıklamada, “Şirketimizi olağanüstü bir şekilde yönettik, kredi ödemelerinin hiçbirini kaçırmadık, bankalara yüz milyonlarca dolar kazandırdık. Ama bugün ailemize zulmediyorlar” derken, Donald Trump Jr. da kararı ‘saçma ve aptallık’ olarak nitelendirdi.

ABD'de 2024 anketleri: Trump, Biden'ın 9 puan önündeABD’de 2024 anketleri: Trump, Biden’ın 9 puan önünde

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.