Kardeşi Epstein’ın intihar ederek öldüğüne inanmıyor: Yeni soruşturma istedi

Kardeşi Mark Epstein cinsel istismar ve fuhuş ağı kurma suçuyla tutuklandıktan sonra 2019'da cezaevinde ölü bulunan ABD’li milyarder Jeffrey Epstein’ın intihar ederek öldüğüne inanmıyor ve yeni soruşturma açılmasını istiyor.

Dünya 23 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Jeffrey Epstein / Fotoğraf: AA

Jeffrey Epstein Temmuz 2019’da Paris’ten New York’a uçmadan bir gece önce küçük kardeşi Mark’ı aradı. İkili anneleri 15 yıl önce öldüğünden beri ara sıra görüşüyordu ve bu son konuşmalarıydı. Mark Epstein abisinin New Jersey’e bağlı Teterboro bölgesinde jetinden inerken tutuklanacağından haberi olmadığını söylüyordu.

Sadece bir ay sonra Jeffrey Epstein Manhattan’da hapishane hücresinde ölü bulundu. O sırada bir intihar girişiminin ardından psikolojik gözlem altındaydı üstelik. Bu Epstein’ın kurbanlarının adalet arayışında üzücü bir sona işaret ediyordu ancak Epstein’ın hikayesini çevreleyen gizem, dram ve entrikanın, dünyanın dört bir yanında onunla yemek yiyen ve parti yapan güçlü figürlerin sonu olmaktan çok uzaktı. Bu dram sırdaşı Ghislaine Maxwell’in yargılanması ve mahkum edilmesiyle ve bu ay dava hakkında bir zamanlar mühürlü olan binlerce mahkeme dokümanının yayınlanmasıyla devam edecekti.

Fakat Epstein’ın ölümüne ilişkin gizem hâlâ devam ediyor. Kardeş Epstein Adalet Bakanlığı’nın hapishane yetkililerini ihmal, görevi kötüye kullanma ve iş performansında açık başarısızlıktan suçlu bulan raporunu kabul etmiyor. Raporda ölümün intihar dışında bir şey olabileceğine dair hiçbir kanıt olmadığı belirtiliyor.

Mark Epstein abisinin ölümünün intihar olmadığında ısrar ederek şöyle diyor:

“Ölümüyle ilgili tam bir soruşturma yapılmasını istiyorum. Otopsi, cesedin fotoğrafları ve yanlışlıklarla dolu saçma Adalet Bakanlığı raporu da dahil olmak üzere tüm kanıtlara bakarsanız bunun bir intihar olduğu sonucuna asla varamazsınız.”

Epstein hikayesinin merkezinde yer alan cinsel, siyasi ve mali yolsuzluklar, geride mahvolmuş hayatlar ve itibarlar bıraktı. Epstein’ın şu an Florida’da bir hapishanede 20 yıl hapis cezasını çekmekte olan Maxwell ile birlikte düzenlediği seks ticaretinin çoğu reşit olmayan kurbanlarına 580 milyon dolarlık mirastan yaklaşık 150 milyon dolar ödendi.

Ancak 2017 yılında Virginia Giuffre tarafından Maxwell’e karşı açılan hakaret davasının uzun süredir gizli tutulan belgelerinin yayınlanması Bill Clinton, Prens Andrew ve kayıtlarda adı geçen bir dizi başka ünlünün itibarını daha da zedeledi. Belgeler Epstein’ın hayatına olan ilgiyi ve ölüm koşullarının örtbas edildiğine dair komplo teorilerini daha da artırdı.

Epstein intihar gözetiminde değildi ve hücresinde yalnızdı. Ölüm günü onu korumaktan sorumlu iki infaz koruma memuru daha sonra cezaevi kayıtlarında tahrifat yapmakla suçlandı. Maxwell’in 2021 yılında mahkum edilmesinden kısa süre sonra ise suçlamalar düşürüldü.

Mark Epstein kattaki başka bir mahkumun kardeşinin hücresine girip onu öldürmüş olabileceğini düşündüğünü, kendisine o gece tüm hücre kapılarının kilitli olmadığının söylendiğini belirtiyor. Ancak Adalet Bakanlığı raporuna göre Epstein’ın hücre kapısını görebilen hücre arkadaşları içeri giren kimseyi görmediklerini söyledi. Epstein’ın hücre kapısını gösteren kameranın o gece kayıtta olmaması da dikkat çekiyor.

Epstein’ın ölümünden günler sonra dönemin ABD Başsavcısı Bill Barr “Bu cezaevinde kapsamlı bir soruşturma gerektiren ciddi usulsüzlükler var. Yaşananların temeline ineceğiz. Hesap sorulacaktır” demişti.

Adalet Bakanı Barr’ı suçlamıştı

Mark Esptein NewsNation adlı TV kanalında katıldığı bir programda kardeşinin ölümünü “görünür bir intihar” olarak açıklayan eski ABD Başkanı Donald Trump döneminin Adalet Bakanı Bill Barr’ı eleştirmişti. Kardeşinin birçok hata yaptığını, ancak intihar etmemek için “birçok sebebi” olduğunu savunan Mark Epstein onun ölümüyle ilgili soruşturmanın gerekli şekilde yapılmadığını savunmuştu.

Mark Epstein kardeşinin eski Başkan Trump ve eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton hakkında bazı “kirli bilgileri” ortaya çıkardığını, ancak bunların detaylarını kendisine söylemediğini öne sürmüştü. Kardeşinin günlük hayatına dahil olmadığını, bu nedenle onun ne bildiğini bilmediğini söyleyen Mark Epstein “Bill Barr’a sormanız gerekir. Eğer bunu (Epstein’ın ölümünü) gizliyorsa, ki öyle görünüyor, kimin için gizliyordu? Bill Barr kimi koruyordu?” diye konuşmuştu.

Epstein davası

En küçüğü 14 olmak üzere 18 yaş altındaki onlarca kız çocuğuna cinsel istismarda bulunmak ve fuhuş ağı oluşturmak suçlamasıyla yargılanan Jeffrey Epstein tutuklu olduğu New York Manhattan Metropolitan Merkez Hapishanesi’ndeki hücresinde 10 Ağustos 2019’da ölü bulunmuştu. Yetkililer Epstein’in ölüm nedenini intihar olarak açıklamış ancak aile üyeleri bunu reddederek şüphelerini dile getirmişti.

Epstein’ın kız arkadaşı Ghislaine Maxwell bazı zenginler, ünlüler ve devlet görevlileri için reşit olmayan kızların fuhuş tuzağına çekilmesi organizasyonunda Epstein’ın yasa dışı faaliyetlerine yardımcı olduğu iddiasıyla yargılandığı davada suçlu bulunmuştu. Yeni yılın ilk haftasında yayımlanmaya başlanan Esptein dosyaları konuyu tekrar gündemin ilk sıralarına taşımış, yargıcın kararıyla dört bölüm halinde yayınlanan 4 bin 500’den fazla belge Epstein ile birçok ünlü ismin ilişkisini ortaya koymuştu.

Açıklanan dava dosyalarında aralarında Prens Andrew, eski ABD başkanları Bill Clinton ve Donald Trump, eski İsrail Başbakanı Ehud Barak, eski ABD Başkan Yardımcısı Al Gore, aktör Kevin Spacey, şarkıcı Michael Jackson, illüzyonist David Copperfield, avukat Alan Dershowitz ve eski New Mexico Valisi Bill Richardson gibi ünlü isimler yer almıştı. Dosyalarda Clinton ve Trump’ın isimleri yer almasına rağmen eski başkanlara yönelik herhangi bir suçlama yöneltilmemişti.

Adını doğru koyalım: Epstein Tarikatı!Adını doğru koyalım: Epstein Tarikatı!

Epstein’in karanlık dünyası ve TürkiyeEpstein’in karanlık dünyası ve Türkiye

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.