Kadın haklarını savunmanın bedeli: Bastonla dolaşıyor
İspanya'da yeniden Başbakan seçilen Pedro Sanchez, Katalan ayrılıkçılara af sözü verdi, yüz binler sokağa indi. İki haftadır süren eylemlere rekor katılım oldu.
İspanya’da tekrar başbakan seçilen Pedro Sanchez’e karşı iki haftadır süren eylemler büyüyor. Başkent Madrid’de dün gerçekleşen eylemde en az 170 bin kişi Sosyalist İşçi Partisinin (PSOE) Meclis’e sunduğu, ayrılıkçı Katalanlara af getirilmesini içeren yasa tasarısını protesto etti. Dün düzenlenen eylem af yasasına karşı şimdiye kadar düzenlenen en büyük protesto gösterisi oldu.
🚨 MASSIVE protest against Socialism in Madrid
pic.twitter.com/YCTJtRfwvC— Benny Johnson (@bennyjohnson) November 18, 2023
Sağ ve aşırı sağ görüşlü 100’e yakın sivil toplum kuruluşunun (STK) çağrısıyla ve “Benim adıma değil: Ne af ne de bağımsızlık referandumu. Özgürlük, birlik, eşitlik için” adıyla Madrid kent merkezinde düzenlenen gösteriye muhalefet liderleri de katıldı. Sağ görüşlü Halk Partisi’nin (PP) lideri Alberto Nunez Feijoo, kameraların karşısında verdiği röportajda ”Mantığın sesini dinlemeliyiz, Anayasa’ya ve yargının bağımsızlığına geri dönmeliyiz” dedi. Aşırı sağcı Vox partisinin lideri Santiago Abascal ise daha sert bir çıkış yaptı, ”İspanya’nın ulusal bütünlüğünü tehlikeye atan bu darbeyi durdurmak için elimizden geleni yapacağız” dedi.
İspanya’da başbakan milletvekillerince seçiliyor. Temmuz ayında yapılan erken seçim sonucunda hiç bir parti mecliste hükümet kurmak için gerekli çoğunluğu elde edememişti.
Sağ görüşlü Halk Partisi seçimlerden birinci parti çıkmıştı, ancak lideri Alberto Núñez Feijóo başbakan seçilmek için gereken 350 oy çoğunluğunu yakalayamamıştı.
Başbakanlık seçiminde belirleyici parti ise 2020 yılında kurulan Katalonya için Beraber Partisi olmuştu. Mecliste yedi milletvekili bulunan partinin desteği, hükümet kurmaya yetiyordu.
Sağ hükümetinin kurulamaması üzerine İspanya Kralı altıncı Felipe, hükümet kurma görevini mecliste ikinci konumda bulunan Sosyalist İşçi Partisi lideri ve son başbakan Pedro Sanchez’e vermişti. Katalan milletvekillerinin desteğini almak için bir af yasası sözü veren Sanchez 16 Kasım’da mecliste yapılan oylamada güven oyu almış, tekrar Başbakan seçilmişti.
Tartışmalı yasa tasarısı Katalonya’nın özerkliğini istediği gerekçesiyle yargılanan STK’lar, siyasetçiler ve aktivistlerin affını içeriyor.
2017 yılında Katalonya özerk bölgesinde İspanya merkezi hükümetinin yasağına rağmen bağımsızlık referandumu düzenlenmişti. Sandıktan yüzde 90 ile “Evet” oyu çıkmış, ama Anayasa mahkemesi referandumun Anayasa’ya aykırı olduğunu açıklayıp sonucu tanımamıştı.
Referanduma giden süreçte Katalonya hükümetinin birçok üyesi ve bağımsızlık isteyen aktivistler İspanyol polisi tarafından tutuklanmıştı. Katalonya hükümetinin Başbakanı Carles Puigdemont İspanya tarafından hâlâ aranıyor. Hakkında yakalama kararı bulunan Puigdemont Almanya, Belçika ve İtalya’da gözaltına alındıktan sonra serbest bırakılmış ve İspanya’ya iade edilmemişti. Katalonya için Beraber Partisi’nin yedi milletvekili şimdi Başbakan seçimlerindeki desteklerine karşı tutuklu bulunan 4 bine yakın Katalonya aktivistine af talep ediyor.
Ancak Senato’da çoğunluğu olan PP ile aşırı sağcı Vox partilerinin yanı sıra çok sayıda hakim ve savcı, “demokrasiye, anayasaya ve hukuk devletine aykırı” olduğu iddiasıyla affa karşı çıkıyor.
Ayrıca Silahlı Kuvvetler içinde gerek emekli üst düzey askerler gerekse bazı jandarma üyelerinin bağlı olduğu dernekler, yetkileri dışında antidemokratik girişimlerde bulunarak, “İspanya’nın birliğinin korunması için af yasa tasarısının geri çekilmesini, Sanchez’in görevden alınmasını ve ülkenin erken seçime gitmesini” savunan açıklamalar yapıyor.
Gelecek hafta başında kabinesindeki yeni bakanları açıklaması beklenen Sanchez Meclis’e sundukları af yasa tasarısını geçirmek için çalışacak.