Kibbutz’lardan Netanyahu’nun davetine ret: Sen gel

Netanyahu'ya ülkesindeki tepkiler büyüyor. Hamas'ın operasyon düzenlediği Kibbutz temsilcileri görüşmeyi reddederken, rehine aileleri ise Knesset önünde polisle karşı karşıya geldi. Aileler, "Netanyahu polisi yaslı ailelere karşı" diye bağırdı.

Dünya 29 Kasım 2023
Bu haber 6 ay önce yayınlandı

Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Operasyonu ardından İsrail ile başlayan savaş 54’üncü, ateşkes de 6’ncı günü geride bırakıyor. Ateşkesin uzatılmasına yönelik görüşmeler arabulucu Katar’da devam ederken İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve hükümetine yönelik tepkiler artıyor. Savaşın başlamasından neredeyse iki ay sonra Hamas’ın hedefinde olan ve ölen İsraillilerin çoğunun yaşadığı Kibbutzların temsilcileri “geç” kalınmış buluşma konusunda Netanyahu’ya öfkeli. Netanyahu’ya tepkili olanlar sadece Kibbutzlarda yaşayan yerel topluluklar da değil. Ateşkesin altıncı gününde süren esir takasına rağmen rehine aileleri önceliğin Hamas ve Filistinli örgütlerin elindeki yakınlarına verilmemesi nedeniyle kızgın. Protestoların sürdüğü İsrail’de rehine aileleri ve polis arasında gerginlikler yaşanıyor.

Netanyahu’nun görüşme talebine rest

Hamas’ın Aksa Tufanı operasyonunda hedef aldığı Gazze yakınındaki çiftçi topluluklarının yaşadığı Kibbutzların temsilcileriyle görüşmek isteyen Netanyahu yüz geri edildi. 7 Ekim saldırılarında Gazze Şeridi’ne yakın Kibbutz köylerinden en çok zarar gören Be’eri ve Nir Oz temsilci göndermeyi reddetti. İsrail medyası daveti reddedecek Kibbutz sayısının artabileceği görüşünde. Netanyahu saldırıdan yaklaşık iki ay sonra halkla da değil sadece temsilcilerle görüşmek istediği için eleştiriliyor. İsrail televizyonu Kanal 12’nin haberine göre, Kibbutz Be’eri toplantıyı boykot etmediğini, ancak katılmak yerine başbakanı Kibbutz’u ziyarete çağırdıklarını söyledi. Walla haber sitesine göre Kibbutz’dan yapılan açıklamada “Başbakan Kibbutz Be’eri’ye gelmek, kibbutz yönetimi ve üyeleriyle görüşmek, 7 Ekim vahşetini yerinde görmek ve Be’eri’nin rehabilitasyonuna ilişkin konuşmak isterse kendisini ağırlamaktan mutluluk duyacağız” dendi.

Netanyahu’nun sadece temsilcilerle görüşmek istemesinin eleştirildiği açıklamada kendisi de bölge sakini olan Nir Oz kibbutz’u temsilcisi Osnat Peri “Sadece topluluk temsilcilerinin değil, hepimizin cevaba ihtiyacı var. Sadece ben değil kibbutz’umuzun dörtte birinin neden kaçırıldığını ya da öldürüldüğünü bilmeyi hepimiz hak ediyoruz” dedi.

Knesset önünde gerilim

Bir gerilim de İsrail parlamentosu (Knesset) önünde yaşandı. Başbakan Netanyahu’ya Gazze’de askeri harekâta değil rehinelerin kurtarılmasına öncelik vermesi için baskı yapmak amacıyla Knesset önünde kamp kuran ailelere İsrail polisi müdahale etti.

İsrail’de Hamas tarafından henüz bırakılmayan rehineler için eylemler sürerken Knesset önündeki protestoya polis müdahale etti. İsrail basını rehinelerin ailelerinin Knesset önünde kurduğu kampın zorla dağıtıldığını yazdı. Çocuğu Hamas saldırılarında ölen bir anne dahil bazı eylemcilerin gözaltına alındığı ve sorgulandığı belirtildi.

Times of Israel gazetesi polis saldırısı sırasında 78 ve 75 yaşındaki anne ve babası 7 Ekim’de öldürülen Maoz Inon’un polise “Ailemi niçin korumadınız?” diye bağırdığını yazdı.

Eylemciler “Ben Gvir-Netanyahu polisi yaslı ailelere karşı!” diye slogan attı.

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara 4 gün “insani ara” verilmesine ilişkin uzlaşma 24 Kasım Cuma günü saat 07.00’de (TSİ 08.00) uygulamaya girmişti.

İsrail ile Hamas arasındaki “insani ara” uzlaşısı kapsamındaki esir takası mutabakatı çerçevesinde şu ana kadar Gazze Şeridi’nden biri erkek, diğerleri kadın ve çocuk 61 İsrailli esir, İsrail hapishanelerinden de Filistinli 180 kadın ve çocuk esir serbest bırakıldı.

Filistin'in cesur kızı Tamimi dahil 30 Filistinli serbest bırakılacakFilistin’in cesur kızı Tamimi dahil 30 Filistinli serbest bırakılacak

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.