Kıbrıs’taki tartışmalı yol yapımında mutabakata varıldı

Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile Birleşmiş Milletler Barış Gücü arasında Pile-Yiğitler yolunun yapımı konusunda varılan mutabakatı memnuniyetle karşıladığını bildirdi

Dünya 11 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Dışişleri Bakanlığı, Pile-Yiğitler yolu inşasına dair Birleşmiş Milletler Barış Gücü ile yürütülen müzakerelerle mutabakata varıldığını açıkladı.

Türkiye Dışişleri Bakanlığı, KKTC ile BM Barış Gücü arasında Pile-Yiğitler yolunun yapılması için varılan mutabakatın memnuniyetle karşılandığı vurgulanan açıklamada, KKTC Dışişleri Bakanlığı tarafından bu konu hakkında yapılan açıklamanın tümüyle desteklendiği ifade edildi.
Açıklamada, insani bir proje niteliğindeki Pile-Yiğitler yolunun yapımının, ara bölgedeki karma Pile köyünde yaşayan KKTC vatandaşlarının kendi vatan topraklarına doğrudan ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla on yıllardır gündemde olduğu kaydedilerek, şu ifadelere yer verildi:

“Yolun yapılmasına ilişkin mutabakat, KKTC tarafının her daim ortaya koymakta olduğu yapıcı tutumun yeni bir örneğini teşkil etmektedir. KKTC’nin bu yaklaşımı, Ada’daki iki devletin işbirliğine dayanan yegane gerçekçi çözüm modelinin başarısına Türk tarafının sağlayacağı katkının da göstergesidir.”

KKTC makamlarının da vurguladıkları üzere, mutabakat çerçevesinde Pile bölgesinde ve ayrıca ara bölgenin tamamında tasarlanabilecek veya icra edilebilecek projelerin Kıbrıs Türklerinin onayına tabi olması gerektiğine dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’nin KKTC ile yakın eşgüdüm içerisinde bu hususun takipçisi olmaya devam edeceği vurgulandı.

Konuyla ilgili 10Haber’e konuşan Pile köyü muhtarı Veysal Güden, “Bir mutabakat olduğu doğru. Yol yapım çalışmaları devam edecek. Ancak nasıl bir mutabakat olduğu konusunda bize detaylı bir bilgi verilmedi” dedi.

Ne olmuştu

Pile Kıbrıs’ta BM kontrolü altında bulunan Yeşil Hat içinde bulunan bir köy. Burada Kıbrıs Türkleri ve Rumları bir arada yaşıyor. Köyde hem KKTC yasaları hem de Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yasaları geçerli. Pile’deki Kıbrıs Türklerinin insani ihtiyaçları için KKTC sınırları içinde bulunan Yiğitler köyü ile Pile arasında geçen ağustos ayında yol yapım çalışması başlamıştı. BM Barış Gücü yol yapımına müdahale etmiş, yaşanan gerginlikte KKTC görevlileri yaralanmıştı.

Pile köyünde yaşananları hem Türk hem de Rum muhtarla konuştuk: Barış içinde yaşamak istiyoruzPile köyünde yaşananları hem Türk hem de Rum muhtarla konuştuk: Barış içinde yaşamak istiyoruz

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.