Kızıldeniz’de sular durulmuyor: ABD helikopterleri Husi teknelerini batırdı

ABD'nin oluşturduğu Refah Muhafızı Operasyonu'na rağmen Kızıldeniz hafta sonu sıcak saatler yaşadı. Husiler Singapur bandıralı gemiye iki kez saldırı düzenledi. ABD ilk saldırıda gemisavar füzeleri vururken ikincide üç Husi teknesini batırdı.

Dünya 1 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Husiler, Gazze savaşının başından bu yana Kızıldeniz'deki gemileri hedef alıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Dünya 2024’e girerken Kızıldeniz’de hâlâ geçen yılın gerilimi sürüyor. ABD donanması bir konteyner gemisinin hafta sonu Kızıldeniz’de iki kez Husilerin saldırısına uğradığını açıkladı. Gemiden gelen yardım çağrıları üzerine iki gemisavar füzenin düşürüldüğü ve üç küçük botun batırıldığı bildirildi.

ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) Danimarka’ya ait Singapur bandıralı Maersk Hangzhou konteyner gemisinin cumartesi günü bir füze tarafından vurulduğunu bildirmesinin ardından USS Gravely ve USS Laboon destroyerlerinin bölgeye gönderildiğini açıkladı. USS Gravely Husilerin kontrolündeki bölgelerden konteyner gemilere ateşlenen iki gemisavar füzeyi vurduğu belirtildi.

Bu olaydan 10 saat sonra konteyner gemisi ikinci kez yardım çağrısı gönderdi. Bu sefer de silahlı Husilerin olduğu dört teknenin saldırısı altındaydılar. CENTCOM’a göre teknelerdeki Husiler hafif silahlarla ateş açarak geminin 20 metre yakınına kadar geldi ve tekneye çıkmaya çalıştı. Maersk Hangzhou’daki güvenlik ekibi de ateşe karşılık verdi.

USS Eisenhower uçak gemisinden ve USS Gravely’den havalanan helikopterler sözlü uyarıda bulundu, ama küçük teknelerin ateşi altında kalınca karşılık vermeye başladılar. CENTCOM dört tekneden üçünün batırıldığını, teknedekilerin öldürüldüğünü bildirdi. Dördüncü tekne ise kaçtı. Husiler ABD’nin saldırısında 10 savaşçısının öldüğünü ya da kaybolduğunu açıkladı. Maersk Hangzhou’yu uyardıklarını söyleyen Husiler bu ciddiye alınmayınca füze saldırısı düzenlediklerini ileri sürdü. Amerikalı personel ve ekipman olayda bir zarar görmedi.

Danimarkalı denizcilik şirketi Maersk konteynerdeki mürettebatın güvende olduğunu bildirdi. Geminin manevra kabiliyetinin zarar görmediğini belirten şirket deniz aracının Süveyş Limanı’na doğru yolculuğuna devam ettiğini söyledi. Şirket bölge üzerinden yapacağı tüm geçişleri 48 saat süreyle durduracağını da açıkladı.

Beyaz Saray Sözcüsü John Kirby ABC News’e “Ne bölgedeki çatışmaların büyümesi taraftarı ne de Husilerle çatışma çıkarma derdindeyiz. Buradan alınacak en iyi sonuç daha önce defalarca söylediğimiz gibi Husilerin saldırılarını durdurması olacaktır” dedi.

Bu, Husilerin 19 Kasım’dan bu yana Kızıldeniz’de uluslararası deniz taşımacılığını hedef aldığı 23’üncü saldırı oldu. Örgütün son zamanlarda denizdeki saldırılarını artırmasının nedeni İsrail’in Gazze işgali. Husiler İsrail ateşkese yanaşana kadar Kızıldeniz’den geçen araçları bandırasına bakmadan ve İsrail’le bağlantısı tespit edildiği anda hedef alacaklarını açık şekilde söylemişti. Saldırılara tepki olarak birçok şirket Kızıldeniz’deki operasyonlarını askıya almış, bunun yerine Afrika’nın güneyini dolaşan yeni ve daha uzun bir rota gündeme gelmişti.

ABD ise küresel ticaretin yüzde 12’sinin üzerinden geçtiği Kızıldeniz’de güvenliği yeniden sağlamak için Refah Muhafızı Operasyonu adında çok uluslu bir deniz kuvveti oluşturdu. Husilerin Kızıldeniz’deki ticari gemilere yönelik saldırılarını sona erdireceğine dair hiçbir işaret yok. Ve giderek daha fazla ülke operasyonda ABD’nin yanında yer alıyor.

Koramiral Brad Cooper Amerikan haber ajansı AP’ye Refah Muhafızı Operasyonu ilan edildiğinden beri bölgeden 1200 ticari geminin geçtiğini ve hiçbirinin İHA ya da füze saldırısına uğramadığını söyledi.

Deniz taşımacılığının devleri yeniden Kızıldeniz'e dönüyorDeniz taşımacılığının devleri yeniden Kızıldeniz’e dönüyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.