KKTC Cumhurbaşkanı Tatar’dan 10Haber’e Rusya açıklaması: Tanınma yönünde önemli bir kilometre taşı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Rusya'nın yakın zamanda KKTC'de konsolosluk hizmeti vermeye başlayacağı iddiası ile ilgili 10 Haber'e konuştu. Tatar, kendileriyle iletişime geçildiğini belirterek, 'Tanınma yönünde önemli bir kilometre taşıdır' dedi.

Dünya 11 Ağustos 2023
Bu haber 9 ay önce yayınlandı

Rus resmi haber ajansı TASS’ın Rusya’nın KKTC’de konsolosluk hizmeti vermeye başlayacağını duyurmasının ardından KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 10Haber’e konuştu.

Tatar, kendileriyle iletişime geçildiğini ve bu duruma onay vereceklerini söylediklerini belirterek, “Bizim devletimizin tanınması yönünde önemli bir kilometre taşıdır. En sonunda tanınma da doğal yolla gelecektir” diye konuştu.

’20 binin üzerinde Rus var’

Rusya-Ukrayna savaşının ardından KKTC’ye çok sayıda insanın geldiğini vurgulayan Tatar, sözlerine şöyle devam etti:

“KKTC’ye çok sayıda öğrenci, iş insanı, turist geliyor. 20 binin üzerinde Rus vatandaşı var. Bu insanların konsolosluk hizmetine ihtiyacı var. Bizle iletişime geçtiler onay vereceğimizi söylemiştik. Rusya’nın resmi ajansı TASS’ın haberine bakılırsa ciddi ciddi bu konular değerlendirilmiş.”

‘Tanınma doğal yolla gelecektir’

Rusya’nın konsolosluk hizmeti vermek için ofis açmasının siyasi sonuçlarının neler olacağı sorumuza ise Tatar, “Kıbrıs’ta iki ayrı devlet, iki ayrı yönetim, iki ayrı halk vardır. Dünya bunu artık görmüştür, Rusya da görmüştür. Bunu artık kimse inkar edemez. Bunun bir geri dönüşü yoktur. Ve bizimle de irtibat ve işbirliği yapmak zorundalar. Bizim devletimizin tanınması yönünde önemli bir kilometre taşıdır. En sonunda tanınma da doğal yolla gelecektir” diye yanıt verdi.

‘Gayriresmi temaslarımız var’

“Rusya’nın dışında ofis açmak isteyen farklı bir ülke var mı?” diye sorduğumuz Tatar, “KKTC’de 140 farklı ülkeden turist ve öğrenci var. Gayrıresmi olarak ülkelerle temaslarımız var. Daha evvelden İngiltere ve ABD’nin de ofisleri vardı. Şimdi Rusya’nın da geliyor olması önemli bir adım. Rusya ortadoks olduğu için bugüne kadar Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ile birlikte hareket etti. Artık bizim avantajımıza bir gelişme oluyor diye düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Rusya, KKTC'de konsolosluk açmayacak ama konsolosluk hizmeti verecekRusya, KKTC’de konsolosluk açmayacak ama konsolosluk hizmeti verecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.