Prostat büyümesi nedeniyle hastaneye yatan Kral 3. Charles’a kanser teşhisi kondu, kemoterapi başladı

İngiltere Kralı 3. Charles'a kanser teşhisi kondu. Ama ne kanseri olduğu açıklanmadı. Kralın tedavi olduğu süre boyunca devlet işlerinden tam olarak kopmayacağı ancak kamu görevlerinden uzak kalacağı belirtildi.

Dünya 6 Şubat 2024
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Kral 3. Charles. Fotoğraf: Buckingham Sarayı/X

Kraliyet ailesinin üstünde kara bulutlar dolaşıyor. Buckingham Sarayı dün gece İngiltere Kralı 3. Charles’a kanser teşhisi konduğunu ve kralın tedavi süresince kamu görevlerinden uzaklaşacağını duyurdu. Annesi Kraliçe 2. Elizabeth’in iki yıl önceki ölümünden sonra tahta çıkan 75 yaşındaki Charles geçen ay prostat büyümesi nedeniyle Londra’da bir hastanede tedavi görmüştü.

Saray yetkilileri Charles’a testler yapıldığını ve testler sonucunda kralın “kansere yakalandığı”nın ortaya çıktığını bildirdi. Kraliyetten bir kaynak CNN International’a Charles’ta tespit edilen kanser türünün prostat olmadığını söylese de kralın kanserin hangi türüne yakalandığı konusunda bilgi de vermedi.

Yazılı açıklamada “Majesteleri bugün tedavi programına başladı. Doktorlar tedavi süresince kamu görevlerini ertelemesini tavsiye etti. Bu süreçte Majesteleri devlet işlerini yürütmeye devam edecek ve her zamanki gibi resmi evrak işleriyle ilgilenecek” dendi.

Kral son ameliyatını özel bir hastane olan London Clinic’te olmuş, burada üç gece geçirmişti. Ameliyattan sonra yapılan açıklamada Charles’ın durumunun iyi olduğu söylenmişti.

Ameliyattan sonra ilk kez görüntülenen Charles Sandringham’daki kiliseye giderken halka el sallıyor ve keyfi yerinde görünüyordu. Eşi Kraliçe Camilla da kiliseye giderken ona eşlik ediyordu.

Saraydan yapılan açıklamada “Majestleri hem spekülasyonları önlemek hem de dünyanın dört bir yanında kanserden muzdarip kişiler için kamuoyu farkındalığının artmasına yardımcı olabilmek umuduyla kanser olduğunu duyurmayı tercih etti” dendi.

Kraliyet son günlerde diken üstünde

Tahtın Charles’tan sonraki varisi Prens William karın ameliyatı olan eşi Kate’e iyileşme sürecinde destek olmak için izin almıştı, ancak Kensington Sarayı dün yaptığı açıklamada William’ın bu hafta içinde görevinin başına döneceğini duyurdu. William’a yakın bir kaynağa göre William babasıyla temas halinde. Sussex Dükü Prens Harry’nin de teşhisten haberdar olduğu, önümüzdeki günlerde kralı görmek için İngiltere’ye gideceği belirtildi.

Öte yandan doğum yaptıktan sonra bile halkın karşısına çıkmaktan çekinmeyen Kate’in karın ameliyatının ardından halkın karşısına çıkıp “İyiyim” mesajı vermeyi reddetmesi dikkat çekti. Prens William eşinin bu hareketini mahremiyetin onun da hakkı olduğunu söyleyerek savunuyor. Kate’in medyadan uzak durmasının ilgi çekmesinin nedenlerinden biri de tam olarak neden karın ameliyatı olduğunun açıklanmaması.

CNN International ailenin üst düzey üç üyesi Charles, William ve Kate’in kendilerini bir adım geriye çekmesinin sarayı epey gerdiğini yazıyor. Elizabeth’in ölümünün ardından yeniden markalaşmaya ağırlık veren aile son dönemlerde sayıca büyük azalma yaşadı. Normalde ailenin şöyle olması gerekiyor: Kral Charles, Kraliçe Camilla, Prenses Anne, Prens Andrew, Edinburgh Dükü ve Düşesi, Galler Prensi William ve Galler Prensesi Kate, Sussex Dükü Harry ve Düşesi Meghan, Gloucester Dükü ve Düşesi ile Kent Dükü ve Düşesi.

Ne var ki Harry ve Meghan kraliyetten ayrılmayı tercih etti, Prens Andrew ise pedofili ve fuhuş ağı oluşturmaktan mahkum edilen Jeffrey Epstein ile bağlantıları nedeniyle kraliyetten uzaklaşmaya zorlandı. Geriye kaldı 11 kişi ve bu 11 kişinin yarısından fazlası 70 yaşın üzerinde.

Ya durumu daha da kötüleşirse?

Saraydan gelen sinyaller olumlu olsa da kralın devlet görevlerini yerine getirememesi durumunda devreye girecek birtakım anayasal hükümler var. Bu hükümlere göre “devlet danışmanları” göreve çağrılabilir. Hükümdar adına hareket etmek ve devletin işleyişini sürdürmesine yardımcı olmak üzere iki danışman atanabilir. Bu kişilere belgeleri imzalama, özel konsey toplantılarına katılma ve yeni büyükelçileri kabul etme yetkisi verilse de başbakan atama gibi en kritik anayasal rollerden bazılarını yerine getiremeyecekler.

Eğer kral anayasal görevlerini yerine hiç getiremeyecek ve devlet düzgün işleyemez duruma gelirse yetkileri alınabilir ve yerine bir naip geçebilir. 1937’de çıkarılan Naiplik Yasası’na göre naip tahtın bir sonraki varisi, yani Prens William olacak. Ancak bu senaryonun gerçekleşebilmesi için kralın zihinsel ya da bedensel yetersizlik nedeniyle görevlerini yerine getiremeyecek duruma gelmesi ya da belirli bir nedenden dolayı bu işlevleri yerine getiremeyecek durumda olduğunu gösterecek bir rapor gerekiyor. Bu rapor Lordlar Kamarası başkanı, Avam Kamarası başkanı, İngiltere Başyargıcı, Temyiz Mahkemesi yargıcı ve kraliçeden oluşan bir heyeti ikna etmek zorunda. İkna olan heyetin kararlarını yazılı olarak bildirmesi gerekiyor.

Siyasetçilerden iyi dilekler gecikmedi

İngiltere’nin siyasi liderleri haberi duyar duymaz açıklamalar yaptı. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak sosyal medya hesabından “Majesteleri’ne bir an önce iyileşmesi dileklerini” ileterek “Kısa sürede eski gücünüze kavuşacağınızdan hiç şüphem yok. Tüm ülkenin Kral Charles’a iyi dileklerini göndereceğini biliyorum” dedi. İngiltere’nin eski Başbakanı Boris Johnson ise “Tüm ülke bugün krala desteklerini gösterecek. 3. Charles’a eski gücüne bir an önce kavuşması dileklerimle” diye yazdı. 

Sunak’tan hemen önceki İngiltere Başbakanı Liz Truss da “Kanser tedavisi görecek olan Majesteleri ve Kraliyet Ailesi’ne en içten dileklerimi yolluyorum. Aklımızda ve dualarımızda olacak. Tanrı Kralı Korusun!” dedi. İşçi Partisi lideri Keir Starmer, krala iyileşmesi için en içten dileklerini yolladığını belirterek, “Onu eski sağlığına kavuşmuş olarak görmeyi dört gözle bekliyoruz” dedi.

ABD Başkanı Joe Biden da Charles için “endişeli” olduğunu ve kralı arayarak telefon görüşmesi gerçekleştirmeyi planladığını söyledi. Biden gazetecilere verdiği demeçte, “Haberi yeni duydum. Tanrı’nın izniyle onunla konuşacağım” dedi. Kendi oğlu Beau’yu da 2015 yılında beyin kanserinden kaybeden Biden, “Kanser teşhisi, tedavisi ve hayatta kalma yolunda ilerlemek için umut ve mutlak cesaret gerekir. Eşim Jill ve ben, Majesteleri’nin bir an önce eski sağlığına kavuşması için dua eden Birleşik Krallık halkına katılıyoruz” diye yazdı.

Eski ABD Başkanı Donald Trump ise sosyal medyadan, “O, başkanlık yaptığım dönem yakından tanıdığım harika bir insan ve hepimiz bir an önce iyileşmesi için dua ediyoruz” dedi.

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, “Düşüncelerim ve dualarım Majesteleri ile, umarım bir an önce iyileşir ve görevine geri döner” derken, Kuzey İrlanda’nın cumhuriyetçi Sinn Fein Partisi’nden atanan çiçeği burnunda Başbakanı Michelle O’Neill de Charles’a acil şifalar diledi. O’Neill, “Kral Charles’ın hastalığını duyduğuma çok üzüldüm ve tedavisinin iyi geçmesini, eski sağlığına bir an önce kavuşmasını diliyorum” diye yazdı.

Kansere yakalanma olasılığı yaşla artıyor. Birleşik Krallık verilerine göre kansere yakalananların her yıl ortalama üçte birinden fazlasını (yüzde 36) 75 yaş ve üstü kişiler oluşturuyor.

Kral Charles prostat tedavisine başladı: Gelin kayınpeder aynı hastaneden yatıyorKral Charles prostat tedavisine başladı: Gelin kayınpeder aynı hastaneden yatıyor

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.