Kral Charles prostat tedavisine başladı: Gelin kayınpeder aynı hastaneden yatıyor

Buckingham Sarayı Britanya Kralı Charles'ın büyüyen prostatının tedavisi için hastaneye yattığını açıkladı. 17 Ocak'ta aynı hastanede karın ameliyatı olan Prenses Kate de nekahat dönemini geçiriyor.

Popüler 26 Ocak 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı
Kral Charles prostat konusundaki farkındalığı artırmak için hastalığıyla ilgili detayları paylaşmaktan çekinmiyor. Fotoğraf: RTE

75 yaşındaki Charles, bu sabah eşi Kraliçe Camilla ile birlikte Londra’daki The London Clinic’e gitti. Buckingham Sarayı sözcüsü “Kral, bu sabah önceden planlanmış bir tedavi için Londra’daki bir hastaneye yatırıldı” dedi.

Geçen hafta da Charles’ın gelini Galler Prensesi Kate aynı hastanede başarılı bir karın ameliyatı geçirdi, şimdi iyileşme döneminde.

Kral Charles prostat konusunda farkındalık yaratmak için hastalığı hakkında konuşulmasını özellikle istiyor. Saray sözcüsü “Majesteleri, geçen hafta boyunca iyi dileklerini gönderen herkese teşekkür etmek ister ve teşhisinin halk sağlığı farkındalığı üzerinde olumlu bir etki yaptığını öğrenmekten memnuniyet duyar” dedi.

RTE’nin haberine göre Charles 17 Ocak’ta bazı semptomlar sebebiyle kontrolden geçmiş, prostatının büyüdüğünü ancak iyi huylu olduğu teşhisini almıştı.

Kate’in karın ameliyatı

Kral Charles’ın prostat sorununu öğrendiği gün 42 yaşındaki Prenses Kate The London Clinic’te karın ameliyatı oldu. Operasyonun detayları açıklanmadı ancak 31 Mart’a kadar resmi görevlerini ajandasından çıkardığı biliniyor.

Daha sık ve acil olarak tuvalete gitme ihtiyacı ve idrar yapmada  zorluk gibi belirtilerle ortaya çıkan prostat 50 yaşın üzerindeki her üç erkekten birinde görülüyor.

İyi huytlu prostat büyümesi ciddi bir sağlık sorunu olmasa da benzer belirtiler gösteren prostat kanserine karşı uyanık olmak, kontrolleri aksatmamak gerekiyor.

Prostata ilgi arttı

İngiltere’deki Ulusal Sağlık Servisi NHS, Charles’ın teşhisi duyurulduğu gün web sitesinde “büyümüş prostat” sayfasının beş saniyede bir ziyaret edildiğini ve sonraki günlerde ziyaretlerde büyük artışlar olduğunu belirtti.

Prostat konusunda aklınıza gelen her türlü sorunun cevabını sağlık yazarımız Özgür Gökmen’in haberinde bulabilirsiniz.

Prostat sağlığı: 45 yaş üstü erkeklerin bilmesi gereken her şey

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.