Kremlin, 5 Azov komutanının iadesine tepkili: Türkiye anlaşmayı ihlal etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Türkiye ziyareti sırasında 5 Azov komutanını da yanında götürmesi Kremlin'in tepkisini çekti. Türkiye'nin anlaşmayı ihlal ettiğini belirten Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, olayı da kınadı.

Dünya 10 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Volodimir Zelenski, serbest bırakılan askerlerle. Fotoğraf: Ukrayna Devlet Başkanlığı Basın Servisi/Twitter

Türkiye ziyaretinden dönen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, geçen yıl yapılan esir takasında Türkiye’de kalmaları şartıyla serbest bırakılan beş Azov komutanını da yanında götürdü. Şimdiye kadar Türkiye’de tutulan bu askerler, Rusya’nın Ukrayna işgali sırasında geçen yıl ele geçirdiği liman kenti Mariupol’un savunmasına liderlik etmişti.

Kiev tarafından teslim olmaları emri verilene kadar Azovstal çelik fabrikasının altındaki tünellerde ve sığınaklarda direnişlerine devam eden bu askerler, geçen yıl eylül ayında Ankara aracılığında gerçekleşen esir takasında savaş bitene kadar Türkiye’de kalmaları şartıyla serbest bırakılmıştı.

Moskova’nın geçen yıl beş komutanı Türkiye’ye teslim etme kararı, Rusya’da kötü bir anlaşma olarak eleştirilmişti. Zira Ukrayna 215 kişi karşılığında sadece 55 Rus’u serbest bırakmıştı.

Cuma günü Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüşen Zelenski, “Türkiye’den eve dönerken yanımda kahramanlarımızı da getiriyorum” dedi. Telegram kanalında duyuruyu yapan Zelenski, “Denis Prokopenko, Svyatoslav Palamar, Serhiy Volynski, Oleh Homenko, Denis Shleha. Nihayet yakınlarına kavuşacaklar” dedi. Zelenski Çek uçağına binmeden önce komutanlarla tokalaşıp sarıldığı bir dakikalık videoyu yayımladı.

Rusya ise komutanların serbest bırakılmasını kınamakta gecikmedi. Rusya’nın haber ajansı RIA’ya konuşan Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov, hem Türkiye’nin hem de Ukrayna’nın esir takası anlaşmasını ihlal ettiğini ve Moskova’yı durumdan bilgilendirmediğini söyledi.

Peskov ayrıca Türkiye’nin böyle bir hamlede bulunmasının, NATO’nun salı günü Vilnius’ta başlayacak zirvesi öncesi birliğin üyeleri tarafından yoğun baskıya uğramasının sonucu olduğunu dile getirdi. Zelenski’nin açıklamasında ise komutanların neden şimdi evlerine dönmelerine izin verildiğine yer verilmedi.

Rusya’nın yüksek mahkemesi, ağustos ayında Azov birliğini ‘terörist grubu’ olarak tanımlamıştı. Birlik ilk olarak 2014 yılında ülkenin doğusundaki birçok şehri ele geçiren Rusya yanlısı güçlere karşı Ukrayna’yı desteklemek üzere gönüllü olarak kurulan bir birlikti. Rusya ise birliğin Ukraynalı milliyetçilerden oluştuğunu ve komutanı Andriy Biletski’nin neo-Nazizm’i benimsediğini söylüyor.

Zelenski'den Yılan Adası ve Patrikhaneye ziyaretZelenski’den Yılan Adası ve Patrikhaneye ziyaret

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.