Zelenski tahıl anlaşmasına ‘Rusya’sız da devam edebiliriz’ dedi, Odesa Limanı’na saldırı düzenlendi

Ukrayna lideri Zelenski, Rusya'nın tahıl anlaşmasından çekilmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Rusya'sız da devam edebiliriz" dedi. Kremlin Sözcüsü Peskov ise Rusya'nın bulunmadığı anlaşmada riskler olacağını söyledi. Kiev, Rusya'nın gece boyu Odesa Limanı'nı vurduğunu iddia etti.

Dünya 19 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

Rusya Kerç Köprüsü’ne düzenlenen saldırıdan saatler sonra Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmişti. Kremlin’den yapılan açıklamada bunun köprüye yönelik saldırıyla ilgisi olmadığı, şimdiye kadar anlaşmada Rusya’ya verilen sözlerin yerine getirilmediğini söylenmişti. Bunun üzerine Batılı ülkeler Rusya’nın kararını kınamış, Erdoğan ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşeceğini dile getirmişti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Telegram kanalından yaptığı paylaşımda tahıl anlaşmasının Rusya’sız da devam edebileceğini belirterek, “Bu anlaşma geçerliliğini koruyor. Geriye kalan tek şey, bu anlaşmanın dikkatlice uygulanmasıdır. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e Karadeniz Tahıl Girişimi’nin sürdürülmesi veya anlaşmanın üçlü formattaki eş değeri olan konseptte çalışma yönünde teklif içeren mektuplar gönderdim” dedi.

Zelenski; Ukrayna, BM ve Türkiye, birlikte gıda koridorunun çalışmasını ve gemilerin denetlenmesini sağlayabileceğini vurguladı.

Ukrayna: Rusya Odesa Limanı’nı vurdu

Kiev’den yapılan açıklamaya göre, Ukrayna’nın Karadeniz’deki önde gelen tahıl ihracat noktalarından biri olan Odesa Limanı, Moskova’nın Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekilmesinin ardından gece boyunca altı Rus Kalibr seyir füzesiyle vuruldu.

Ukrayna’nın Güney Operasyonel Komutanlığı’ndan yapılan açıklamada, Ukrayna hava savunmasının tüm Rus roketlerini düşürdüğü, bununla birlikte ‘düşürülen füzelerden kopan parçaların ve patlama boyutunun Odesa’daki liman altyapısına ve birkaç eve zarar verdiği’ belirtildi. Olayda bir kişinin yaralandığı aktarıldı.

Açıklamada İran yapımı 21 adet Şahid-136 insansız hava aracının da Odesa bölgesi üzerinde hava savunma güçleri tarafından düşürüldüğü belirtildi. Rusya’nın bu saldırısı, Kırım’ı Rusya’ya bağlayan stratejik Kerç Köprüsü’nün pazartesi sabahı erken saatlerde vurulmasının ardından geldi.

Fidan ve Lavrov telefonda görüştü

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov arasında bugün yapılan görüşmede Lavrov, “Tahıl anlaşmasından çekilmemiz, tahıl gemilerinin Karadeniz’den güvenli geçişine ilişkin verdiğimiz sözleri de geri çektiğimiz anlamına geliyor” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov da gazetecilere Ukrayna’nın ‘Rusya olmadan tahıl koridorunu sürdürme girişimi’ hususunda açıklamalarda bulundu. Peskov, Rusya’nın bulunmadığı tahıl koridorunda riskler olacağını belirterek, “Burada hangi ülkelerin bu riskleri almaya ne ölçüde hazır olduğunu söylemeye hazır değiliz” dedi.

‘Tahıl anlaşmasındaki bölge Kiev tarafından askeri amaçlarla kullanılıyor’

Konunun Rus ordusu tarafından yorumlanması gerektiğine dikkat çeken Peskov, “Doğrudan muharebe alanına yakın bir bölgeden bahsediyoruz. Uygun garantiler olmadan orada belirli riskler doğacaktır. Bu nedenle Rusya olmadan bir şeyler formüle edilecekse, bu riskler dikkate alınmalıdır. Burada hangi ülkelerin bu riskleri almaya ne ölçüde hazır olduğunu söylemeye hazır değiliz” ifadesini kullandı.

Peskov, bu bölgenin tahıl anlaşmasının uygulanması için kullanılmasının her halükarda riskli olduğunu belirterek, “Bu bölgenin Kiev rejimi tarafından askeri amaçlarla kullanıldığı çok açık. Bu da unutulmaması gereken çok önemli bir husustur.” ifadesini kullandı.

Tahıl anlaşmasının şartlarının uygulanmamasına rağmen Rusya’nın yükümlülüklerini yerine getirdiğini vurgulayan Peskov, anlaşmanın imzalanmasında Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in rolünü ve Avrupa ülkelerini üstlendikleri yükümlülükleri yerine getirmeye ikna etme çabalarını çok takdir ettiklerini söyledi.

‘Az gelişmiş ülkelere yardım sürecek’

Tahıl anlaşmasından sonra Ukrayna tahıl arzının yerine Rusya’nın az gelişmiş ülkelere yardımını sürdüreceğini dile getiren Peskov, “Elbette Rusya bu hususta pozisyonunu koruyor. Maalesef oldukça küçük miktarlardan bahsediyoruz çünkü Afrika’daki en yoksul ülkeler tahıl anlaşmasından herkese göre en az payı aldı” şeklinde konuştu.

Ayrıca Peskov, insansız deniz araçlarının saldırısının ardından Kırım köprüsünün güvenliğini artırma ve misilleme hazırlığının devam ettiğini de vurguladı.

Ukrayna savaşında diyalog umudu azalıyor: Stratejik öneme sahip Kerç Köprüsü vuruldu, Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekildiUkrayna savaşında diyalog umudu azalıyor: Stratejik öneme sahip Kerç Köprüsü vuruldu, Rusya Tahıl Koridoru Anlaşması’ndan çekildi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.