Kremlin’den İsveç yorumu: Ankara’nın kendi yükümlülükleri var

İsveç'in NATO üyeliğine TBMM'den onay çıkması ardından gözlerin çevrildiği Kremlin'den ilk açıklama geldi. Açıklamada İsveç kararının "Türkiye'nin egemen kararı" olduğunu söyledi.

Dünya 24 Ocak 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov

Rusya ve Ukrayna arasında 2022 Şubat ayındaki savaşın başlamasını takiben uzun süredir takip ettiği tarafsızlık politikasını terk ederek NATO üyesi olmak isteyen Finlandiya ve İsveç süreci nereden bakılsa bir buçuk yıldır gündemi meşgul ediyordu. Türkiye’nin güvenlik kaygıları nedeniyle şiddetle karşı çıktığı iki ülkenin NATO üyeliği konusunda Finlandiya’nın ardından dün İsveç için de onayın çıkmasıyla sona yaklaşılmış oldu. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) dün akşam İsveç’in NATO üyeliğine ilişkin başvurusunu onaylamasına dair Rusya’dan da ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov “Bu Türkiye’nin kendi kararıdır” dedi.

Sputnik’in aktardığına göre Peskov günlük basın toplantısında “Bu Türk parlamentosunun kararı. Türkiye hala Kuzey Atlantik İttifakı’nın üyesi, bu çok açık bir gerçek. Ankara’nın kendi yükümlülükleri var ve İttifak’taki müttefikleriyle kendi müzakere süreçleri var. Bu, Türkiye’nin egemen kararıdır” dedi.

İsveç’in NATO’ya katılım protokolünün onaylanmasının uygun bulunduğuna dair kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmişti. Genel Kurul’daki oylamada 287 kabul, 55 ret oyu kullanılmıştı.

Rusya onayı bekliyordu

Rusya zaman zaman İsveç’in yakın zamanda NATO üyesi olacağına ilişkin beklentileri olduğu belli eden açıklamalarla gündeme geliyordu. Bu açıklamalardan sonuncusu Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksandr Gruşko’dan gelmişti. Aralık ayında konuşan Gruşko Rusya’nın askeri planlamalarını İsveç’in er ya da geç NATO’ya tam üye olacağını hesaba katarak yaptığını ifade etmişti. Rusya’nın İsveç’in NATO üyeliğinin er ya da geç kabul edileceğini beklediğinin altını çizen Gruşko “NATO ve müttefikler arasındaki ilişkileri dikkate alarak, stratejik bir bakış açısıyla elbette İsveç’in er ya da geç ittifaka katılacağını varsayıyoruz. Bu, NATO savunma sistemindeki coğrafi boşlukları ortadan kaldırmak açısından ittifak için çok önemli. Dolayısıyla askeri planlarımızı İsveç’in ittifaka üye olacağını ve tamamen entegre olacağını varsayarak hazırlıyoruz” demişti.

Türkiye'nin İsveç onayı dünya manşetlerinde: Siyaset memnun, Kongre renk vermiyorTürkiye’nin İsveç onayı dünya manşetlerinde: Siyaset memnun, Kongre renk vermiyor

NATO oylamasına 'hayır' diyen AK Parti ve CHP’li vekiller 10Haber’e konuştu: 'Meclis'e gelmeyenler de aynı fikirde'NATO oylamasına ‘hayır’ diyen AK Parti ve CHP’li vekiller 10Haber’e konuştu: ‘Meclis’e gelmeyenler de aynı fikirde’

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.