Biden NATO’nun yeni üyesini unuttu: İsveç ve Norveç…

ABD Başkanı Biden yeni bir gafa imza atarak NATO'ya yeni üye olan Finlandiya ve ittifakın kurucu üyesi Norveç'i karıştırdı.

Dünya 21 Mart 2024
Bu haber 2 ay önce yayınlandı
ABD Başkanı Joe Biden / Fotoğraf: Shutterstock

İcraatlarından çok gaflarıyla gündem olan ABD Başkanı Joe Biden yeni bir skandala imza attı. Biden, Ukrayna Savaşı’nın ortasında NATO’nun son genişleme dalgasından bahsederken iki İskandinav ülkesi olan Finlandiya ve Norveç’i karıştırdı.

Nevada eyaletinin Reno kentinde düzenlenen mitingde konuşan Biden, eski ABD Dışişleri Bakanı Henry Kissinger ile 2023 sonbaharındaki ölümünden birkaç gün önce yaptığı bir konuşmayı hatırlatıyordu aslında. Biden’ın aktardığına göre Kissinger, kendisine ABD kıtaya ayak basana kadar pek çok Avrupa ülkesinin “Rusya’ya biraz korkuyla baktığını” söylemiş.

Kissinger ayrıca Biden’ı “NATO’yu daha önce hiç olmadığı kadar güçlendirdiği” için övmüş ve Başkan’ın aktardığına göre şöyle demiş:

“Avrupa’yı bir şekilde birleştirdiniz. İsveç ve Norveç’i de dahil ederek NATO’yu ve NATO’nun sınırlarını genişlettiniz. Bu hamle dünyayı değiştirdi.”

Biden’ın Rusya ile 1340 kilometrelik bir sınırı paylaşan Finlandiya’nın, Ukrayna çatışmasının başlamasından kısa bir süre sonra ABD liderliğindeki askeri bloğa katılımını kastediyor aslınmda. Finlandiya Nisan 2023’te NATO üyesi olmuştu. İsveç ise Macaristan ve Türkiye’nin reddiyle uğraştıktan sonra ancak bu ayın başında üyelik sürecini nihayete erdirmişti.

Norveç ise NATO’nun 1949’daki kuruluşunda NATO’nun kurucu üyelerinden biriydi.

Gaflarına bu yıl da devam ediyor

ABD Başkanı tekrarlayan gafları nedeniyle alay konusu olmaya devam ediyor. Bu ayın başlarında MSNBC’ye konuşan Biden, Washington’un “Ukrayna’ya girmemesi gerektiğini” iddia etmişti. Burada da aslında Irak ve Afganistan’ı kastediyordu.

Biden geçen ayın sonlarında da Çin lideri Şi Cinping’den de yanlışlıkla “Rusya Başkanı” diye bahsetmiş, başka bir konuşmasında da “Gazze” diyeceğine “Ukrayna” demişti.

Biden’ın gafları sıklıkla eleştiriliyor ve zihinsel sağlığı ve göreve uygunluğu hakkında sorulara yol açıyor. Ancak destekçileri, gaflarının genellikle zararsız olduğunu ve onun güçlü bir lider olduğunu savunuyor. Başkan’ın gaflarının başkanlığı üzerinde uzun vadeli bir etkisi olup olmayacağını söylemek için henüz çok erken. Ancak bu gafların muhtemelen başkanlığı boyunca onu takip etmeye devam edeceği aşikâr.

ABD Başkanı geçtiğimiz hafta Demokratların ön seçimlerinde 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçimleri için adaylığını garantilemeye yetecek kadar delege kazanmıştı. Yani bu seçimlerde Biden-Trump rövanşı izleyeceğimiz artık kesin gibi bir şey.

Aynı zamanda Associated Press (AP) ve araştırma şirketi NORC tarafından yakın zamanda yapılan bir anket, Amerikalı yetişkinlerin yüzde 63’ünün Biden’ın başkan olarak etkili bir şekilde hizmet verebilecek zihinsel kapasitesine güvenmediğini ortaya koydu. Fakat Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ın da durumu da iyi değil. Zira seçmenlerin yüzde 57’si de Trump’ın akıl sağlığıyla ilgili endişelerini dile getiriyor.

İddia: Biden Netanyahu'ya 'g.t lalesi' dediİddia: Biden Netanyahu’ya ‘g.t lalesi’ dedi

 

Biden söyleyince zenginlerden 'servet vergisi' almak yeniden gündeme geldiBiden söyleyince zenginlerden ‘servet vergisi’ almak yeniden gündeme geldi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.