Kritik zirve öncesi ABD müdahalesi: ABD Başkanı Joe Biden, İsveç Başbakanı’yla görüşecek

ABD Başkanı Joe Biden, 6 Temmuz'da Türkiye ve İsveç arasında yapılacak NATO üyeliği görüşmesi öncesi İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u ağırlayacak. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre gündem İsveç'in NATO üyeliği ve Ukrayna'daki savaş olacak.

Dünya 2 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı

İsveç’in NATO’ya üyeliğinin tartışılacağı Türkiye-İsveç toplantısı öncesi kritik bir görüşme ayarlandı.

Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre ABD Başkanı Joe Biden, gelecek hafta İsveç’in NATO’ya üyelik talebi ve Ukrayna’daki savaş hakkında görüşmek üzere İsveç Başbakanı Ulf Kristersson’u ağırlayacak.

Söz konusu görüşme 5 Temmuz’da gerçekleşecek. Bu görüşmenin ertesi günüyse Brüksel’de Türkiye ve İsveç arasında üst düzey toplantı yapılacak.

Beyaz Saray açıklamasında, “İki lider büyüyen güvenlik işbirliğimizi gözden geçirecek ve İsveç’in bir an önce NATO’ya katılması gerektiği konusundaki görüşlerini yeniden teyit edecek” denildi.

İsveç Başbakanı Kristersson da toplantıyla ilgili “Başkan Biden’ın önümüzdeki hafta Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi’nden önce bizi bir toplantıya davet etmesinden memnuniyet duyuyorum. Ziyaretin odak noktası İsveç’in NATO üyeliği olacak” dedi.

Hatırlanacağı gibi İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden üç ay sonra Mayıs 2022’de NATO’ya katılma talebinde bulunmuştu. İsveç’in üyeliğini Türkiye ve Macaristan veto ettiği için henüz üye olabilmiş değil.

11-12 Temmuz’da Vilnius’ta yapılacak NATO zirvesi öncesi İsveç’in üyeliğine dair yoğun diplomasi yürütülüyor. Aynı zamanda İsveç’te gerçekleştirilen Kur’an-ı Kerim yakma eylemleri de başta Türkiye olmak üzere büyük tepki topluyor ve belirsizliği artırıyor.

Macaristan, İsveç'in NATO onayını 'Türkiye'nin tutumunu beklediği için' ertelediMacaristan, İsveç’in NATO onayını ‘Türkiye’nin tutumunu beklediği için’ erteledi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.