15 yıldır genital bölgesindeki ağrıyla yaşıyor: Derimin altında yanan böcekler var
Çin'in Florida'dan yaklaşık 160 kilometre uzaklıktaki Küba'da dinleme tesisi kurmak için gizli bir anlaşmaya vardığı iddia ediliyor ancak hem ABD hem de Küba söz konusu habere şüpheyle yaklaşıyor.
Wall Street Journal’ın çok gizli istihbarata dayandırdığı haberine göre Çin, Küba’ya dinleme tesisi kurmak için söz konusu ada ülkesiyle anlaştı. Gazete, böyle bir casusluk tesisinin, Çin’in ABD’nin birçok askeri üssünü barındıran güneydoğu yakasından istihbarat toplamasına ve gemi trafiğini takip etmesine olanak tanıyacağını yazdı. ABD’nin Merkez Komutanlığı’nın karargahı Tampa’da bulunuyor. Ülkenin en büyük askeri üssü olan Fort Liberty ise Kuzey Carolina’da yer alıyor.
Gazete, ABD’li yetkililerin iki ülke arasında prensipte anlaşmaya varıldığını ve Çin’in Küba’ya dinleme tesisine izin vermesi karşılığında ‘birkaç milyar dolar’ vereceğini söylediğini iddia etti.
Ancak Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, İngiliz haber ajansı Reuters’a yaptığı açıklamada, “Haberi gördük ancak doğru değil” dedi. Çin’in Küba ile ilişkisi konusunda ‘gerçek endişeleri’ olduğunu ve iki ülkenin ortak eylemlerinin yakından izlendiğini söyleyen Kirby, söz konusu tesis haberiyle ilgili başka detay vermedi.
ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Tuğgeneral Patrick Ryder ise, “Çin ve Küba’nın yeni bir casusluk tesisi kurduğuna dair herhangi bir bilgimiz yok” dedi.
Küba Dışişleri Bakan Yardımcısı Carlos Fernandez de Cossio, haberin ‘tamamen yalan ve asılsız’ olduğunu belirtti. Washington’un böyle asılsız haberlerle yıllardır Küba’ya uyguladığı ambargoyu meşrulaştırmaya çalıştığını belirten Cossio, ülkesinin Latin Amerika ve Karayipler’de herhangi bir yabancı askeri birlik varlığını reddettiğini söyledi.
Washington’daki Çin Büyükelçiliği’nden bir sözcü de, “Bu konu hakkında bir bilgimiz yok. Dolayısıyla şu anda bir yorum yapamayız” dedi.
Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Bob Menendez ise haber doğru çıkarsa bunun ‘ABD’ye doğrudan bir saldırı’ olarak yorumlanabileceğini söyledi. Menendez Capitol Hill’de gazetecilere verdiği demeçte, “Umarım yönetim bu haber doğruysa nasıl tepki vereceğini düşünüyordur” dedi.
Çin ve ABD arasında şubat ayında casus balon olaylarıyla yükselen tansiyon son zamanlarda atılan birtakım adımlarla düşürülmeye çalışıyordu. Küba haberleri yalanlasa da bu iddia, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in önümüzdeki haftalarda yapmaya planladığı Çin gezisiyle ilgili soru işaretlerini de beraberinde getirebilir. Blinken casus balon olayları yüzünden Çin ziyaretini zaten bir kez iptal etmişti.
Dinleme tesisi mevzusunda akıllara Soğuk Savaş yıllarında Sovyet Rusya ile ABD arasındaki Küba Füze Krizi’ni de getirmiyor değil. O zamanlar SSCB’nin Küba’ya nükleer başlıklı füze yerleştirmesi, iki süper gücün nükleer savaşa en çok yaklaştığı hadise olmuştu. SSCB’nin bu hareketine karşı ABD de Türkiye’ye füze yerleştirmişti.
Şu anda Biden yönetiminin Güney Çin Denizi ve Tayvan yakınlarında askeri faaliyetlerde bulunduğunu görüyoruz. Hafta sonu Shangri-La Diyaloğu’nda ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ABD’nin bölgedeki devriyelerini sonlandıramayacağını açık bir şekilde vurguladı. Çin ise ABD’nin bu tutumunun ‘Soğuk Savaş emarelerini yansıttığını’ belirtiyor.