Kursk dönüm noktası mı olacak? Ukrayna ilk kez Rusya’ya saldırısını resmen üstlendi

Ukrayna'nın tanklarla Kursk'a girmesiyle Rusya'da olağanüstü hal ilan edilmişti. 3 bin kişinin tahliye edildiği Kursk'ta çatışmalar sürerken Ukrayna ilk kez saldırısını resmen üstlendi.

Dünya 9 Ağustos 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş başladığı 2022 yılından bu yana tüm çabalara rağmen müzakere masasına götürülemedi. Rusya’nın elini güçlendirmeye başladığı cephedeki rüzgar, Ukrayna’ya başından bu yana destek veren kimi Batı ülkelerinin tutum değiştirmesiyle Kiev’den yana esmeye başladı. Cephe hattındaki durumu Ukrayna lehine değiştiren şey ise Kiev’e Batı silahlarıyla Rusya’nın içini hedef alınmasına izin verilmesi. Bunun emarelerini de Kursk’a yapılan son saldırılarda gördük.

Ukrayna ordusunun 8 Ağustos gecesi, 300 asker, 11 tank ve 20’den fazla zırhlı araçla Rusya’nın Kursk kentine saldırısı iki ordu arasında şiddetli çatışmalara neden olmuştu. Bu saldırı bir başka yanıyla da öncekilerden ayrıldı, Ukrayna ilk kez Rusya’ya yaptığı bir saldırıyı kamuoyu önünde üstlendi.

Ukrayna Başkanlık ofisinin kıdemli danışmanı Mikhail Podolyak, Kursk da dahil olmak üzere “her türlü tırmanışın temel nedeninin”, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal edebileceğine inanarak yaptığı “saldırganlık” olduğunu söyledi. Bu açıklama Kiev’in bir saldırıyı ilk kez üstlenişinin göstergesiydi. Podolyak, “Savaş savaştır. Savaşın kendi kuralları vardır ve saldıran taraf da kaçınılmaz olarak yaptıklarının karşılığını alır” diye ekledi.

Zelenski’den Kursk iması

Podolyak’ın bu açıklamalarını takiben bir tanıtım toplantısında konuşan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski de, Kursk saldırısını ima etti. Zelenski, Ukrayna ordusunun nasıl sürpriz yapacağını bildiğini söyleyerek, “Herkes bunu görebilir” dedi. Bu açıklamalarından kısa bir süre sonra bu kez TV ekranlarından Ukrayna halkına seslendi Zelenski. Devlet Başkanı Rusya’nın ülkelerine getirdiği savaşın nelere mâl olduğunu anlaması gerektiğini ifade etti.

Rus savaş bloggerları cephedeki kaynaklarına dayandırdıkları bazı bilgileri Telegram hesaplarından paylaşmaya devam ediyor. Bloggerların paylaşımlarına göre çatışmalar şu anda Kursk oblastının içinde yer alan Korenevo ve Sudza’da sürüyor. Birçok blogger çatışmalarda Ukrayna’nın üstünlüğü olduğunu iddia ediyor.

Ukrayna’nın Kursk’a girmesiyle Rusya’da olağanüstü hal ilan edilmişti. Kursk yetkilileri Rusya’nın devlet haber ajansı TASS’a verdiği demeçte olağanüstü hal ilanı ardından bölgeden 3 bin sivilin tahliye edildiğini ifade etmişti.

Rusya’ya göre sayıları birkaç yüzü bulan Ukrayna güçleri Salı sabahı sınırı geçerek ilk gün Sudza’ya ulaştı ve o günden bu yana kasabanın kuzeybatısına ve kuzeyine giden yollarda kendisine yol açmış görünüyor. Sudza’nın batısındaki kontrol noktasında yakalanan sınır muhafızları da dahil olmak üzere birkaç düzine Rus askerinin baskının ilk gününde Ukraynalılar tarafından ele geçirildiğini gösteren videolar da sosyal medyada gündem olmuştu. Rusya Savunma Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada güçlerinin Sudza ve Korenevo bölgelerinde Ukraynalı saldırganları “ortadan kaldırmaya devam ettiğini” ve birlikleri kara kuvvetleri, topçu, hava ve füze saldırılarıyla hedef aldığını belirtmişti. Aynı gün Çeçenistan’ın Ahmat özel kuvvetlerinin komutanı General Apti Alaudinov, Ukrayna’nın sürpriz saldırısının ardından ülke ordusundaki kayıpları kabul eden Rusya’ya bağlı ilk askeri yetkili olmuştu.

Ukrayna tanklarla Rus topraklarına daldı, Rusya acil durum ilan ettiUkrayna tanklarla Rus topraklarına daldı, Rusya acil durum ilan etti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.