‘Kursk mutluluğu’ rehavet yaptı: Hadi Putin’e kalbinden vurabileceğimizi gösterelim

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş Ukrayna'nın Kursk atılımıyla devam ediyor. Rusya'nın daha derinlerini vurabilmek için Batı'dan izin isteyen Zelenski'nin lobi faaliyetleri sonuç vermese de ısrarı bitmiyor.

Dünya 25 Ağustos 2024
Bu haber 4 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna savaşının üçüncü yılında Kiev güçlerinin beklenmedik atağı cephedeki dengeleri sarstı. Geçen yıl başarısız olduğu karşı atağı ardından müttefiklerinin güvenini kaybeden Ukrayna 6 Ağustos ‘ta başlayan Kursk operasyonuyla hem müttefiklerinin güvenini hem de özgüvenini tazeliyor.

Geçen sene başarılı olamayan Ukrayna’nın karşı saldırısı Batılı müttefiklerinde soru işareti yaratmıştı. Hatta o kadar büyük soru işaretleri yaratmıştı ki kimileri verdiği mali desteği sorgulamaya başlamıştı. Tam bir yıl sonra 6 Ağustos’ta harekete geçen Ukrayna birlikleri Rus toprağı Kursk’a girerek bin kilometrekarelik bir alanın kontrolünü ele geçirdi. Bunun Kiev’e verdiği umut ve özgüven başka talepleri de beraberinde getirdi. Savaşın başladığı 2022 yılından bu yana her fırsatta Batı’dan daha fazla silah ve para isteyen Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski şimdi de müttefiklerinden Rus topraklarını Batı silahlarıyla vurmasındaki kısıtlamalarını tümüyle kaldırmasını istiyor. Zaten Kiev’in Kursk’taki başarısı da Batı’nın silahlarının kullanıma dair kısıtlamaları kısmen kaldırmasıyla mümkün olmuştu.

‘Hadi gelin Putin’e gösterelim’

O sebeple Zelenski şimdi daha fazlasını istiyor bunu açık açık dile getiriyor. Dün Ukrayna’nın ateş altındaki üçüncü Bağımsızlık Günü’ydü. Ancak bu kez atmosfer farklıydı, sebebi de Kursk’tu. Zelenski de konuşmasında bu mutluluğu gizlemedi zaten. Müttefiklerine seslendi, “izin verin Putin’e Rusya’nın kalbini vurabileceğimizi gösterelim” dedi. Zelenski ülkenin bağımsızlık gününde yaptığı konuşmada, Kiev’in Rusya’nın “913 gün önce” Şubat 2022’de başlattığı geniş çaplı işgaline ve özellikle Moskova’nın sivillere karşı bombalar ve balistik füzeler kullanmasına karşı misilleme yapmaktan başka seçeneği olmadığını söyledi.

Zelenski “Düşmanımız da Ukrayna’nın misillemesinin ne anlama geldiğini bilecek” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Rus mevkidaşı Vladimir Putin’i daha önce olduğu gibi yine “Kızıl Meydan’ın yaşlı hasta adamı” diye tanımladı. Bu Zelenski’nin Putin’e ilk kez böyle seslenişi olmadığı gibi tarihte de ilk defa kullanılmıyor.

Analiz 🔍:  Ukrayna, Rusya’nın derinliklerindeki hedefleri yok etmek için uzun menzilli Storm Shadow füzelerini kullanmak üzere Batı’dan izin istiyor ve bunun Moskova’yı çatışmalara son vermek için müzakereye zorlayabileceğine inanıyor. Kiev’deki üst düzey isimler, İngiliz-Fransız silahlarının kullanılmasının Kremlin’e başkent yakınlarındaki askeri alanların doğrudan saldırılara karşı savunmasız olabileceğini göstereceğini düşünüyor. Üst düzey bir hükümet yetkilisine göre Rusya ancak Ukrayna’nın “Moskova ve St Petersburg’u tehdit edebileceğine” inanırsa müzakere etmeyi düşünecektir. Ancak bu yüksek riskli bir strateji ve şu ana kadar ABD’nin desteğini almış değil. Ukrayna aylardır Rusya içindeki hedeflere karşı Storm Shadow füzesi kullanmasına izin verilmesi için lobi yapıyor ama pek başarılı olamıyor. Bununla birlikte, ordusu doğu cephesinde zorlanırken, en iyi umudunun karşı saldırıda yattığına dair artan bir inanç da var.

Bölgede son durum

  • Rusya’nın Kursk Bölgesi’nde çatışmaların devam etmesi sebebiyle, Rusya bölgedeki sivillerin tahliyesine devam ediyor. Tahliye edilen siviller otobüslerle Moskova bölgesindeki geçici barınma merkezine yerleştirildi.
  • Rusya Savunma Bakanlığı, Kursk bölgesinde esir alınan 115 Ukrayna askeri ile 115 esir Rus askerinin takas edildiğini bildirdi.
  • Rusya Savunma Bakanlığı Pazar günü yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin 6 Ağustos’ta Rusya sınırını geçen binlerce Ukraynalı askerle çatıştığı Kursk bölgesine daha fazla mühimmat gönderildiğini söyledi. Bakanlık, Rusya sınır bölgelerindeki birliklere sağlanan malzemelerle ilgili yaptığı açıklamada, “Gruba ek füze ve topçu silahları sağlandı” dedi.

✏️ Kılavuz:

Ukrayna’yı işgal ettiği Şubat 2022’den bu yana Moskova birlikleri Ukrayna’nın doğusuna doğru ilerliyor ve ülkenin yüzde 18’ini kontrol altında tutuyor. Buna karşın Ukrayna’nın da batı silahlarıyla sağladığı Kursk atağı da devam ediyor. Zelenski de müttefiklerine, Rus savaş uçaklarının kullandığı hava üslerini vurmak için Batıdan silahlarını daha uzak bölgelerde kullanma izni istiyor. Rusya ise Kursk’taki bu ilerleyişe ve Zelenski’nin lobi faaliyetlerine kayıtsız gibi görünüyor. Birçok uzmana göre Kremlin Ukrayna’nın Kursk atağını beklemiyordu ve kayıtsız gibi görünerek yaşadıkları paniğin halka yayılmasına engel olmak istiyor. Yani birçok analist, Rusya’nın da kendisini gösterdiği kadar güçlü olmadığının son gelişmelerle kanıtlandığı kanaatinde.

Prigojin'in isyanından Kursk Operasyonu'na: Bir yıl içinde neler değişti?Prigojin’in isyanından Kursk Operasyonu’na: Bir yıl içinde neler değişti?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.