Kuzey Kore’den bir gövde gösterisi daha: Nükleer yakıt tesislerinin fotoğrafları yayınlandı

Kuzey Kore geçen hafta yaptığı nükleer silahları iki katına çıkarma açıklamasından sonra bu kez de nükleer yakıt üretme tesislerinin fotoğraflarını yayınladı. Göz dağı üstüne göz dağı veren Kim Jong Un, geri adım atmayacak gibi görünüyor.

Dünya 13 Eylül 2024
Kuzey Kore ideri Kim Jong Un nükleer yakıt tesisini ziyaret etti // Fotoğraf: KCNA

Kuzey Kore’nin resmi haber ajansı KCNA, ülkenin lideri Kim Jong Un’un bir uranyum zenginleştirme tesisine yaptığı ziyaretin fotoğraflarını paylaştı. Uranyum, nükleer silah yakıtlarının ana maddelerinden biri. Kim, geçen hafta ülkenin nükleer cephaneliğini iki katına çıkaracağını duyurmasıyla Pasifik’te tansiyonu yine yükseltmişti.

‘Daha çok yakıt üretin’

Kuzey Kore, tamamen dışarıya kapalı bir ülke olduğu için ne nükleer başlık sayısı tam olarak bilinebiliyor ne de savunma sanayine dair detaylar. Dolayısıyla Kim’in Nükleer Silahlar Enstitüsü’nden yayınlanan fotoğrafları Kuzey Kore’nin daha önce hiç görülmemiş nükleer yakıt tesislerini incelemek için eşi bulunmayan bir fırsat sunuyor. Fotoğrafları yayınlayan KCNA, her zamanki gibi ziyaretin zamanına ya da tesisin konumuna dair herhangi bir bilgi paylaşmadı.

Görüntülerde, tesisin koridorlarında yürüyen Kim, çalışanlara “daha fazla yakıt” üretmelerini öğütlerken görülüyor. Kuzey Kore için nükleer cephanelik demek Asya Pasifik’te Amerika Birleşik Devletleri (ABD) tarafından kurulmaya çalışılan hegemonyanın önünü almak demek. Kim, daha önce ikiye katlanacak cephaneliği “savaş çıkmadan dahi kendini koruyabilmek” için üreteceklerini de söylemişti. Bu da ABD’nin bölgede artan eylemlerine yönelik bir “önlem” olarak Pyongyang tarafından meşru görülüyor.

Asya Pasifik’te ne oluyor?

Bir tarafında ABD, diğer tarafında Asya’nın en güçlü devletlerini barındıran Pasifik Okyanusu elbette ABD’nin “oyun alanlarından” biri. Dünyanın her yerinde olduğu gibi, ABD bölgede hegemonya kurarak bütün rakiplerini oyun dışı bırakmak istiyor. ABD’nin kuşkusuz Pasifik’teki “en büyük düşmanı” ise Çin. Çin, Rusya ve İran’la beraber ABD’yi zorlayacak bazı siyasi manevralar yapıyor. Çin, bölgede gitgide güçlenen bir ülke ve ABD’ye de “eyvallahı” yok. Tahmin edersiniz ki ABD’nin karşısında duran bir başka kuvvet de Kuzey Kore. “Nevi şahsına münhasır” lider Kim Jong Un, bölgede gelişen ABD öncülüğündeki Güney Kore ve Japonya ittifakına karşı nükleer cephaneliğini ikiye katlamaya hazırlanıyor.

Zaten gergin olan Pasifik’in dengeleri bu sene temmuz ayında ABD ve Güney Kore’nin yaptığı silah anlaşmasıyla değişmişti. ABD’nin nükleer silahlarını ve Güney Kore’nin konvansiyonel silahlarının beraber kullanımına işaret eden bu anlaşma, Kuzey Kore’nin nükleer tehdidine karşı imzalanmıştı. Kuzey Kore bu anlaşmayı kendisine karşı bir işgal girişimi olarak algıladı. 2022’den bu yana silah denemeleri gibi yollarla bölgede varlığını hissettiren Kuzey Kore, tehditkar tavrından da bu nedenle ödün vermiyor.

Stockholm Uluslararası Barış Enstitüsü’ne göre Kuzey Kore 50’ye yakın nükleer savaş başlığına sahip fakat izole ülkenin envanterini tam olarak bilmek mümkün değil.

Asya’da NATO benzeri bir askeri birlik mi kuruluyor?

ABD, Güney Kore ve Japonya 30 Haziran’da “Freedom Edge” adında bir askeri tatbikata başlamıştı. Kuzey Kore bu tatbikatı “Asya NATO’su” olarak nitelendirmişti. Üç ülke donanma destroyerleri, savaş uçakları ve ABD’nin uçak gemisi Theodore Roosevelt’in de bulunduğu tatbikatı gerçekleştirdikten sonra Kuzey Kore “ABD ve müttefiklerinin başını çekeceği askeri bloğun bölgede güçlenmesini görmezden gelmeyeceğini” ve agresif bir yanıtla bölgesel barışı koruyacağını söylemişti.

Kıyamete doğru adım adım: 3. Dünya Savaşı ihtimali ve nükleer panik artık daha fazla konuşuluyorKıyamete doğru adım adım: 3. Dünya Savaşı ihtimali ve nükleer panik artık daha fazla konuşuluyor

Pasifik kaynıyor! Bu kez de 'Asya NATO'su gerilimiPasifik kaynıyor! Bu kez de ‘Asya NATO’su gerilimi

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.