Lüks yat enkazında dördüncü gün: ‘İngiltere’nin Bill Gates’i Mike Lynch’in cansız bedenine ulaşıldı

İtalya'nın Sicilya Adası açıklarında batan lüks yat Bayesian'ın enkazındaki çalışmalar dördüncü güne ulaştı. Bugün itibariyle İngiliz teknoloji girişimcisi Mike Lynch'in de cansız bedenine ulaşıldı. Lynch'in kızı Hannah hala kayıp.

Dünya 22 Ağustos 2024
Bu haber 4 hafta önce yayınlandı
Fotoğraf: AA

Sicilya açıklarında şiddetli yağışlar sebebiyle batan lüks yat Bayesian dünyanın gündemine oturmuştu. İngiltere’nin en bilinen teknoloji girişimcilerinden olan Mike Lynch de 22 kişiyi taşıyan teknedeydi. İtalyan sahil güvenliğine göre olay şöyle oldu: İngiltere bandıralı 56 metrelik Bayesian adlı yat şiddetli fırtına patlayan Porticello yakınlarında sabah saat beş sularında battı. Teknede 10 kişilik mürettebat, 12 de yolcu vardı. İtalyan sahil güvenliği süper yata ilk müdahalede 15 kişiyi kurtarmıştı. Denizde yaklaşık 50 metre derinliğe gömüldüğü tahmin edilen yatın içinde olan Lynch’in kızı Hannah hâlâ bulunamadı.

Dünkü aramalarda Mike Lynch’in cesedinin de yat enkazından çıkarıldığı bilgisi verildi. Lynch eşi Angela Bacares ve kızı Hannah ile çıkmıştı yat yolculuğuna. Angela kurtarılan ilk 15 kişi arasındaydı. Şimdi Sicilya’da bir hastanede tedavi görüyor. Batan lüks yattan kurtulamayanlar arasında Morgan Stanley International’ın Başkanı Jonathan Bloomer da var. Ölümü ilk duyurulan yatın aşçısıydı.

Kim Mike Lynch?

Mike Lynch İngiltere’nin az sayıdaki uluslararası yazılım şirketinden Autonomy’nin sahibi. “İngiltere’nin Bill Gates’i” olarak biliniyor. Başarılarıyla Britanya İmparatorluk Nişanı’na bile layık görülmüş ancak bu başarıya bir gölge düşmüştü: 59 yaşındaki milyoner 2011 yılında Autonomy’yi Silikon Vadisi devi Hewlett-Packard’a (HP) satmaya çalışmış, ama sonra ismi usulsüzlük iddialarına karışmıştı. ABD’de ona yöneltilen dolandırıcılıkla ilgili 15 suçlamadan aklanalı üç ay bile olmadı. Lynch geçen ay Sunday Times’a “Hapse girersem hayatta kalmam çok zor. Ciddi sağlık sorunlarıyla uğraşıyorum” demişti.

Lynch hemşire bir anne ve itfaiyeci bir babanın oğlu olarak Essex’te doğdu. Cambridge Üniversitesi’nde fizik, matematik ve biyokimya okuyan Lynch’in uzmanlığı teknoloji. Cambridge Üniversitesi’nde yazdığı doktora tezi alanında en çok okunan araştırmalardan biri. Başta devletler için güvenlik yazılımları üreten Lynch 1996 yılında şirketi Autonomy’i kurdu. Yazılımlarını şirketler büyük veri önbelleklerini analiz etmek için kullandı. Autonomy hızlı büyüdü. Kısa sürede İngiltere’nin en çok kazandıran şirketlerinden biri oldu. Lynch eski İngiltere Başbakanı David Cameron’a danışman olarak siyaset sahnesinde de boy gösterdi.

Başarı ardına başarı yaşayan Lynch’in yükselişteki kariyerine Silikon Vadisi çarptı. Teknoloji devi HP 2011 yılında şirket için 11 milyar dolardan fazla ödeme yapmaya hazırdı, fakat “ciddi usulsüzlükler” yaptığı iddiasıyla Autonomy’nin fiyatını bir senede sekiz milyar dolar düşürdü. Açılan davada usulsüzlük yaptığı iddia edilen Autonomy’nin finans müdürü Sushovan Hussein beş yıl hapis cezası alınca Lynch de “suça azmettirme” cezası aldı.

59 yaşındaki girişimci bir yılı aşkın süreyi ev hapsinde geçirdi. Beraat ettikten sonra da gazetecilere “İngiltere’ye dönüp en sevdiğim şeylere kavuşmayı dört gözle bekliyorum. Yani aileme ve kendi alanıma yenilikler getirmeye” demişti. Tesadüf bu ya, Lynch’in davasındaki diğer sanık ve Autonomy’nin eski finans müdür yardımcısı Stephen Chamberlain’e de Cambridgeshire’de koşarken araba çarptı, o da hayatını kaybetti.

Sicilya açıklarında lüks yat battı, kayıp yolculardan biri İngiliz girişimci Mike LynchSicilya açıklarında lüks yat battı, kayıp yolculardan biri İngiliz girişimci Mike Lynch

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.