Macaristan Başbakanı Orban, Erdoğan kazansın diye çok dua etmiş

28 Mayıs'taki seçimin bir neticeye varmasının ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ı kutlayan ikinci lider olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, bu zaferin gerçekleşmesi için 'çok dua ettiğini' söyledi.

Dünya 3 Haziran 2023
Bu haber 11 ay önce yayınlandı
Erdoğan ve Orban el sıkışırken. Fotoğraf: AA

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın üçüncü kez göreve seçilmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu. Sandıktan Erdoğan’ın çıktığını duyunca ‘büyük bir rahatlama’ yaşadığını belirten Orban, seçim sonuçlarının böyle olması için ‘çok dua ettiğini’ dile getirdi.

Devlet radyosuna konuşan Orban, ikinci turda Erdoğan’a rakip olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun kazanması halinde Macaristan’a mülteci akınının yaşanacağını, “Bir, iki, bilemediniz üç milyon mülteci yaz bitmeden sınırımızda belirirdi. Erdoğan kazanmasaydı trajedi olurdu” sözleriyle ifade etti.

Rus gazını Türkiye üzerinden aldıklarını belirten Orban, Türkiye’nin ‘ABD yanlısı ya da Macar asıllısı ABD’li milyarder George Soros tarafından desteklenen bir lidere’ sahip olmasının ‘gazın Macaristan ya da Sırbistan’a ulaşamamasını tetikleyebileceğini’ söyledi. Orban, tahıl anlaşmasına arabuluculuk yapan Erdoğan’ın Ukrayna ve Rusya arasında da arabuluculuk yapma şansına sahip olduğunu da söyledi.

Macaristan’ın Rusya’ya tutumu diğer Batı ülkelerinden farklı

Orban’ın Erdoğan’ı desteklemesinin tek sebebi bu değil. Rusya’nın 24 Şubat 2022’de Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından Macaristan, Rusya’ya yaptırım uygulama konusunda en isteksiz Avrupa Birliği üyesi olmuştu.

NATO ittifakında da yer alan Macaristan, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya silah göndermesine karşı itirazlarını da sıklıkla dile getiriyor. Avrupa’nın Ukrayna’daki savaşa ‘sürüklendiği’ uyarısında bulunan Orban, Ukrayna’nın İttifak’a katılmasını engellemek için de yoğun çaba sarf etti.

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın kendi sınırlarını tehlikeye soktuğunu düşünerek NATO’ya katılmak isteyen Finlandiya ve İsveç’in önüne taş koyan tek ülkeler Türkiye ve Macaristan olmuştu. Ne zaman Türkiye, Finlandiya’nın üyeliğine onay verdi, Macaristan da o zaman söz konusu ülkenin birliğe katılımına yeşil ışık yaktı. İsveç’in birliğe üyeliğini, iki ülke de henüz kabul etmedi.

Kosova'da tansiyon düşmüyor: 30 NATO askeri yaralı, takviye birlikler gittiKosova’da tansiyon düşmüyor: 30 NATO askeri yaralı, takviye birlikler gitti

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.