Macron el yükseltti: Rusya Paris olimpiyatlarını hedef alacak

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta son zamanlarda Moskova'ya karşı sert bir tutum takınan Fransa'dan olimpiyatlarla ilgili tepki çekecek bir açıklama geldi. Fransa Cumhurbaşkanı Macron "Rusya Paris Olimpiyatlarını hedef alacak" dedi.

Dünya 4 Nisan 2024
Bu haber 1 ay önce yayınlandı

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta, son zamanlarda en tartışma yaratan aktörlerden biri şüphesiz Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron oldu. Macron önce Ukrayna’ya asker gönderme ihtimalinin dışlanmadığını, şimdi de 26 Temmuz’da başlayıp 11 Ağustos’ta sona erecek Paris Olimpiyatlarının Rusya tarafından hedef alınacağını söyledi.

‘Hiç şüphesiz hedef alacaklar’

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron perşembe günü yaptığı açıklamada Rusya’nın bu yaz Paris Olimpiyatlarını kötü niyetle hedef alacağından şüphesi olmadığını ileri sürdü. Macron bir muhabirin Rusya’nın Olimpiyatları hedef almaya çalışacağını düşünüp düşünmediğine ilişkin sorusuna cevaben “Bilgi açısından da düşünce olarak da hiçbir şüphem yok” dedi. Macron’un yeni Olimpiyat su merkezinin açılışı için Paris’te düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşma oyunların güvenliğine ya da sorunsuz bir şekilde yürütülmesine yönelik dış tehditlerin varlığına ilişkin bugüne kadarki en açık kabuldü.

Oyunlar Rusya ve Ukrayna ile İsrail ve Filistinli örgütler arasındaki savaş nedeniyle Olimpiyatların güvenli bir şekilde yapılması çabalarının zorlaştığı karmaşık bir küresel arka planın ortasında gerçekleştirilecek.

Macron tutumunu değiştirmişti

Macron geçen aylarda Rusya’ya karşı tutumunu değiştirerek daha sert bir tonla konuşmaya başlamıştı. Fransa Cumhurbaşkanı Moskova’nın yenilgiye uğratılması gerektiğini ve Avrupa birliklerinin bir gün Ukrayna’ya gönderileceğinin göz ardı edilmediğini ifade etmişti. Macron’un kendisi gibi yönetimi de Rusya’ya dair politik üslubunu değiştirdi. Bu hafta başında Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne Paris’in Rusya’nın Avrupa Birliği’ni (AB) istikrarsızlaştırmaya yönelik artan çabalarına dikkat çekerek Moskova’nın yaptığını iddia ettiği dezenformasyonun arkasındakilere AB çapında yaptırımlar önereceğini açıklamıştı.

Emmanuel Macron 2022’nin Mart ayında Fransa’nın Rus güvenlik servislerine “işbirliği” teklif ettiğini, Putin ile doğrudan görüşme yerine “bakanlar düzeyinde temas öngördüklerini” ifade etmişti. Fransız lider 2022’de Putin’i Ukrayna’nın işgaline karşı uyarmak için bir dizi telefon görüşmesi yapmış ve o yılın başlarında Moskova’ya gitmişti. İşgalden sonra bile Putin’le telefon temasını sürdürmüş ancak görüşmeler bir noktadan sonra kesilmişti. Fransız lider ve Rus liderin son görüşmesi Eylül 2022’de gerçekleşmişti.

Arabuluculuk konusunda aradığını bulamayan Macron son aylarda Rusya’ya karşı tavrını sertleştirdi ve Ukrayna’ya asker gönderme olasılığını dışlamadıklarını söyledi.

Rusya - Fransa arasında kritik görüşme: Ukrayna'ya asker göndermek size sorun olurRusya – Fransa arasında kritik görüşme: Ukrayna’ya asker göndermek size sorun olur

 

 

 

 

 

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.