Macron, ‘Protestolardan ders aldık’ dedi ama yaşananlardan bekar ebeveynleri sorumlu tuttu

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 17 yaşındaki Nahel'in polis tarafından vurularak öldürülmesinin tetiklediği protestolar hakkında konuşarak, ülkenin 'her düzeyde' otoriteye geri dönmesi gerektiğini söyledi ve gençlerin yaptığı protestolardan, 'kötü ebeveynleri' suçladı.

Dünya 26 Temmuz 2023
Bu haber 10 ay önce yayınlandı
Macron, protestolardan bu yana ilk kez televizyonda konuştu. Fotoğraf: Shutterstock

Cezayir kökenli 17 yaşındaki Nahel M. geçen ay bir trafik çevirmesinde durmadığı gerekçesiyle polis tarafından vurularak öldürüldü. Bu olay ülke içinde protestoları tetiklemiş ve altı gün boyunca gençler polislerle çatışmış, kamu binalarını ve arabaları ateşe vermişti. Birçok kişi, hükümetin polise gerektiğinde ateş etme hakkı vermesinin ülke içindeki ırkçılığın kurumsallaşmasına yol açtığını söylüyor. Nahel’e ateş eden polis memuru, kasıtlı cinayetle suçlanarak hapse atıldı. Memurun yargılanması henüz yapılmadı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise protestolardan bu yana televizyonda yaptığı ilk konuşmada, ‘okulların, belediye binalarının, spor salonlarının be kütüphanelerin yakılması’ ile ‘yağmalama eylemleri’ de dahil olmak üzere sokaklarda yaşanan ‘tarifsiz şiddeti’ kınadı. Macron, “Protestolardan çıkardığım ders şu: Düzen, düzen, düzen” dedi.

Sol cenah ve insan hakları örgütlerinin bu protestoları kolluk kuvvetlerinde uzun süredir görülen ırkçılık ve ayrımcılığa karşı öfkelerinin bir yansıması olarak görmesine değinmeyen Macron, bunun yerine ülke içinde daha fazla otorite, kanun ve düzen ihtiyacı olduğunu belirtti ve, “Düzen hakim olmalı. Düzen olmadan özgürlük olmaz” diye vurguladı.

Bekar aileleri hedef aldı

16 yaşındaki gençlerin polise karşı sokaklara dökülmesinden özellikle bekar ebeveynleri sorumlu tutan Macron, tutuklanan hakkında, “Büyük bir çoğunluğu kırılgan bir aile yapısına sahip, ya tek ebeveyne sahipler ya da aileleri çocuk destek yardımı alıyor” yorumunda bulunarak, sonbaharda ebeveynlik becerilerine ve ailelerin desteklenmesine yönelik kampanyaların başlatılacağını duyurdu.

Protestolar sırasında sosyal ağların rolüne ilişkin eleştirilerini de yineleyen Macron, “Gençlerimizi ve genç yetişkinlerimizi, bilgisayar ve telefon ekranlarından daha iyi korumamız gerekiyor” diyerek, sosyal medya platformlarında şiddet çağrısının yapıldığı içeriklerin kaldırılması gerektiği ve ‘aşırılıkları durdurmak için kamusal dijital düzene ihtiyaç duyulduğunu’ söyledi.

Öte yandan polislerin vatandaşlara uyguladığı şiddet konusunda ise tepki göstermekten kaçınan Macron, son dönemdeki protestolarla mücadelede yaşanan zorluklardan dolayı polislerin ‘duygularını’ anladığını ancak ‘cumhuriyet rejiminde kimsenin yasaların üstünde olmadığını’ vurguladı.

Öte yandan Macron’un protestolara yönelik görüşleri muhalif siyasetçiler tarafından eleştirildi. Sol kesim, Macron’u bekar ebeveynleri hedef aldığı için kınarken, Sosyalist Parti lideri Olivier Faure, Macron’un ‘düzen, düzen, düzen’ sözleri hakkında, “Özgürlük, eşitlik, kardeşlikle devam edelim” yorumunda bulundu. Marine Le Pen’in aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi ise kanun ve düzen kültürünü tesis etmekte başarısız olduğunu söyledi.

Macron otoriterleşiyor mu: Sosyal medyaya erişimi kesebilecek konumda olmalıyızMacron otoriterleşiyor mu: Sosyal medyaya erişimi kesebilecek konumda olmalıyız

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.