Maine saldırganı iki günlük insan avının ardından ölü bulundu

ABD'nin Maine eyaletindeki Lewiston kentinde 18 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin ise yaralandığı toplu katliamı gerçekleştiren Robert Card, iki gün süren insan avının ardından ölü bulundu.

Dünya 29 Ekim 2023
Bu haber 7 ay önce yayınlandı
Saldırıyı gerçekleştiren Robert Card.

ABD’nin Maine eyaletindeki Lewiston çarşamba akşamı büyük bir silahlı saldırıyla sarsılmışıtı. 18 kişinin hayatını kaybettiği, 13 kişinin yaralandığı saldırıda şüpheli olarak aranan Robert Card için iki gün süren bir insan avı başlatıldı. Bu süre içinde Maine’lilerden evden çıkmamaları istendi.

Bölge sakinleri için “kâbus gibi geçen” tecrit Card’ın öldüğü haberiyle son buldu. Maine Kamu Güvenliği Komiseri Michael Sauschuck gazetecilere yaptığı açıklamada, önce bovling salonunda, sonra da bir barda katliam yapmakla suçlanan Robert Card’ın cuma akşamı Lewiston’a yaklaşık 10 mil uzaktaki Lisbon Falls bölgesinde Androscoggin nehri yakınlarında ölü bulunduğunu duyurdu.

CNN’de yer alan habere göre Card’ın cesedi kısa süre önce işten çıkarıldığı geri dönüşüm merkezinin yakınındaki bir alanda bulundu. Yetkililer önceki günlerde Card’ın aracını Lisbon bölgesindeki bir iskele yakınında terk edilmiş halde bulmuştu.

ABD’nin yedek askerler biriminde yer alan Card’ın ne zaman öldüğü henüz bilinmiyor. Yetkililer cuma günü saldırganın bıraktığına inanılan bir not bulmuş ve notta “Bu not bulunduğunda hayatta olacağımı düşünmüyorum” yazdığını belirtmişti. Dolayısıyla şimdilik Card’ın intihar ettiği düşünülüyor.

Card’ın gerçekleştirdiği silahlı saldırı geçen yıl Teksas’ın Uvalde kentinde bir okula düzenlenen saldırıdan sonra ABD’deki en kanlı silahlı saldırı olarak kayıtlara geçti.

Robert Card kimdir?

Card ABD’nin yedek askerler biriminde görev yapıyordu. Card’ın Camp Smith’teki diğer askerlere “sesler duyduğunu” ve “diğer askerlere zarar verme” düşüncesi taşıdığını anlatıyormuş. “Kavgacı ve alkolik” olduğu gerekçesiyle New York’ta bağlı olduğu Camp Smith askeri üssüne çağrılmış, daha sonra da üsten alınıp hastaneye götürülmüş ve alkol tedavisi görmeye başlamış. Ancak hastanede çok uzun kalmamış.

Yetkililer Card’ın katliamı gerçekleştirmek için kullandığı 308 kalibrelik Ruger SFAR silahı hastaneye kaldırılmadan ve psikiyatrik değerlendirmeye tabi tutulmasına karar verilmeden günler önce yasal olarak satın aldığını söylüyor. Bu silah uzun mesafeli atışlar yapmak isteyen keskin nişancılar ve büyük av hayvanı peşinde koşan avcılar tarafından tercih ediliyor. Card’ın aracında bulunan silah bovling salonunda ve barda ateşlenen silahla aynı model.

Kız arkadaşından ayrıldığı için yapmış olabilir

Card’ın saldırıyı neden gerçekleştirmiş olabileceğine dair önemli bir tez ortaya atıldı. CNN’den John Miller’a konuşan emniyet kaynakları Card’ın uzun süredir birlikte olduğu kız arkadaşından kısa süre önce ayrıldığını, çiftin sık sık bu bovling salonuna ve bara gittiğini anlattı. Kaynaklara göre Card’ın eski kız arkadaşı saldırının gerçekleştiği gece bardaki turnuvaya katılmak için kayıt yaptırmış.

Bir arkadaşı Card’ın yetenekli bir nişancı olduğunu söyledi. Card’ı 2000’li yılların başında tanıyan bir meslektaşı onun endişe verici bir davranışını fark etmediğini söyledi, “Çok iyi bir adamdı, sessizdi. Otoritesini asla fazla kullanmaz ve diğer askerlere kaba davranmazdı. Gerçekten üzücü” dedi.

Kız arkadaşının kardeşi Katie O’Neill ise Card’ın ruh sağlığı sorunlarının yeni ortaya çıkmış olması gerektiğini anlattı. O’Neill “Ani gelişen bir sağlık sorunuydu. Böyle değildi. Hayatı boyunca ruh sağlığı sorunları yaşamış biri değildi” diye belirtti.

Silah sahipliği oranı en yüksek, saldırıda ölüm oranı en düşük eyaletlerde

Bu saldırı silah ruhsatının fazla olup da silahlı saldırı oranlarının azlığıyla övünen Maine eyaletinde silah sahibi olma konusundaki önlemlerin yeterli olup olmadığıyla ilgili endişeleri gün yüzüne çıkardı.

Kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan RAND Corporation Maine’deki yetişkinlerin yaklaşık yüzde 48’inin evinde en az bir silahı olduğunu söylüyor. Bununla birlikte 2021 yılına ait verilere göre Maine’de silahlı saldırıda ölüm oranı 100 binde 12,6. Bu da ölüm oranının en düşük olduğu 14’üncü eyalet olduğu anlamına geliyor.

Saldırının gerçekleştiği hafta cuma günü avcılar için beyaz kuyruklu geyik ve ayı avı başlayacaktı. Dolayısıyla çevredeki silah dükkanlarında silah ve mühimmat satışları dört kat artmıştı. Satılan silahların çoğu av tüfeği ve askeri amaçlı silahlardan oluşuyor ki yerel politikacılar her silahlı saldırıdan sonra bu silahların yasaklanmasını istiyor.

Demokrat Kongre üyesi Jared Golden Lewiston’da düzenlediği basın toplantısında geçmişte silahların yasaklanmasına karşı çıktığı için şimdi pişmanlık duyduğunu anlattı. Golden “Artık bu başarısızlığın sorumluluğunu üstlenme vakti geldi” dedi.

Biden Cumhuriyetçilere bireysel silahlanma yasası için seslendi

ABD Başkanı Joe Biden saldırının ardından Cumhuriyetçilere saldırı silahlarını yasaklayan tasarıyı Kongre’den geçirmeleri yönündeki talebini yineledi. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre Biden ABD’nin Maine eyaletinde düzenlenen ve 18 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan silahlı saldırılara ilişkin açıklamasında “Başka bir trajedinin ardından Cumhuriyetçi Kongre üyelerini ABD halkını koruma görevlerini yerine getirmeye çağırıyorum” dedi.

Cumhuriyetçileri saldırı silahlarını ve yüksek kapasiteli şarjörleri yasaklayan, evrensel özgeçmiş kontrollerini yürürlüğe koyan ve silahların güvenli şekilde saklanmasını zorunlu kılan yasa tasarısının Kongre’den geçmesi için kendileriyle çalışmaya çağıran Biden “Son saldırının fiziksel ve zihinsel yaralarını taşıyacak olan her Amerikalıya en azından bunu borçluyuz” dedi. Biden Maine’de yaşayanları yetkililerin uyarılarını dikkate almaya çağırdı, Maine halkını desteklemek için gereken her şeyi sağlama talimatı verdiğini duyurdu.

ABD'de insan avı sürüyor: Maine saldırganının 'intihar notu' bulunduABD’de insan avı sürüyor: Maine saldırganının ‘intihar notu’ bulundu

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.