Suudi Arabistan’da sel: Mekke ve Medine göle döndü, sokaklarda nehir akıyor

Suudi Arabistan'ın kutsal mekanlarla dolu Medine kenti ve civarında sel ortalığı kırdı geçirdi. Sokakların adeta denize döndüğü felakette araçlar hasar gördü.

Çevre 30 Nisan 2024
Bu haber 5 ay önce yayınlandı
Suudi Arabistan'ın Medine kentinde yaşanan sel felaketi cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Yaşanan sel felaketi sebebiyle çok sayıda araç sel sularına kapılarak zarar gördü. / Fotoğraf: X

Suudi Arabistan’nın Mekke ve Medine kentlerini etkisi alan yağışların kısa sürede şiddetini artırmasıyla cadde ve sokaklar sele teslim oldu. Su seviyesinin giderek arttığı felakette araçların suda yüzdüğü görüldü, çok sayıda aracın hasar gördüğü bildirildi. Can kaybı veya yaralanma bilgisi verilmedi.

Ülkenin çeşitli bölgelerindeki okullar yetkililerin bu hafta şiddetli yağmur ve olası sel uyarısının ardından uzaktan eğitime geçti. Eğitim Bakanlığı Cidde, Medine, Rabigh ve Khulais’teki tüm okullarda yüz yüze derslerin askıya alınacağını ve derslerin Madrasati uzaktan öğrenme platformu aracılığıyla yapılacağını söyledi.

Cidde Üniversitesi, Kral Abdülaziz Üniversitesi ve Umm Al Qura Üniversitesi planlı sınavları bir sonraki duyuruya kadar erteledi ve öğrencilerden evlerinde kalmalarını istedi.

Sivil Savunma Genel Müdürlüğü krallığın çoğu bölgesinde cuma gününe kadar kuvvetli rüzgarların eşlik ettiği orta şiddette ve şiddetli gök gürültülü sağanak yağışların görüleceğini söyledi.

Şiddetli yağışların sele dönüştüğü bölgeler arasında Asir, Baha, Mekke ve Medine, Jazan, Qassim, Jawf, Hail, Tabuk, Kuzey Sınırları, Riyad ve Doğu Eyaleti bulunuyor.

Ulusal Meteoroloji Merkezi (NCM) hafta boyunca 10 ila 50 milimetre arasında yağış tahmininde bulundu ve çeşitli bölgeler için hava durumu uyarıları yayımladı. Sözcü Hüseyin Al Kahtani, insanlara gerekmedikçe kara yoluyla seyahat etmekten kaçınmalarını tavsiye etti ve beklenen düşük görüş mesafesi, dolu ve ani seller nedeniyle daha dikkatli olunması çağrısında bulundu.

Sel Arap Yarımadası’nı vurmaya devam edecek

Hafta boyunca Arap Yarımadası’nda fırtınalı havalar beklenirken, Umman da iki gün boyunca şiddetli rüzgar, dolu ve selin ülke genelinde etkisini sürdüreceğini bildirdi. Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) bazı bölgelerinde de bu hafta şiddetli yağmur, gök gürültüsü ve şimşek bekleniyor.

Bu ayın başlarında Körfez ülkelerini vuran bir dizi fırtınada Umman’da yirmi, Emirlikler’de ise dört kişi hayatını kaybetmişti. Dubai ve Şarika emirlikleri, yaygın sellere neden olan ve günlük yaşamı sekteye uğratan dört yağmur fırtınası dalgası tarafından vurulmuştu. İklim değişikliğinin bir kanıtı olarak gerçekleşen bu felaketlere ilişkin ayrıntılı haberimiz için tıklayın.

Çölde sel felaketi olunca kimse inanamadı: Bulut tohumlaması böyle bir felaket yaratabilir mi?Çölde sel felaketi olunca kimse inanamadı: Bulut tohumlaması böyle bir felaket yaratabilir mi?

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.