Meksika 218 milyon dolarlık özel makam uçağını satıyor: Yerine 2 hastane kurulacak

Meksika Devlet Başkanı Manuel Lopez Obrador, seçim döneminde asla binmeyeceği sözünü verdiği 218 milyon dolarlık özel makam uçağını Tacikistan'a 92 milyon dolara sattı.

Dünya 22 Nisan 2023
Bu haber 1 yıl önce yayınlandı
Meksika Devlet Başkanı Lopez Obrador, kullanmam dediği uçağı satmasının ardından duyuruyu uçağın içinde yaptı.

Meksika, 2012 yılında eski Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto’nun iktidarı döneminde 80 yolcu taşıma kapasiteli 218 milyon dolar değerinde bir özel uçak satın almıştı. Ancak mevcut Cumhurbaşkanı Manuel Lopez Obrador, seçim kampanyası yaptığı dönemde özel uçak ya da lüks makam aracı kullanmayacağı sözünü vermiş ve bu tür lüks harcamaların yapılmayacağını vaat etmişti.

Lopez Obrador’un bu kararının ardında yatan nedenler ise lüks araçların halkın gözünde haksız kazanç sembolü haline gelmesi ve bu noktada halkın hükümete duyduğu güvenin azalması yatıyordu. Bu yöntemle yeni cumhurbaşkanı halkın güvenini yeniden kazanmayı amaçlıyordu. Bu nedenle de seyahatlerinde ticari yolcu uçaklarını kullanıyordu.

Cumhurbaşkanı birçok kez Nieto döneminde satın alınan uçağı satmak istediğini dile getirmiş, hatta özel şirketleri aracı satın alması için ikna etmeye çalışmıştı. Ancak bu konuda bir türlü başarılı olamadı. Uçağın içerisinde özel banyo, yatak odası ve çalışma odası bulunması ve 300 kişiyi taşıyabilecek bir yolcu uçağına dönüştürülmesinin yaratacağı maliyetten dolayı kimse aracı satın almak istemiyordu.

Ancak sonunda uçağa talip buldu. Tacikistan’ın ‘Boeing 787’ modeli uçak için yaklaşık 92 milyon dolar ödediği öğrenildi. Daha önce binmeyi reddettiği uçağa ilk kez binen Lopez Obrador, burada yaptığı konuşmada uçağın satışından elde edilecek parayla 80 yataklı iki hastane inşa edileceğini duyurdu.

Meksika'da El Chapo'nun oğlunun yakalanmasıyla çıkan çatışmalarda 29 kişi öldüMeksika’da El Chapo’nun oğlunun yakalanmasıyla çıkan çatışmalarda 29 kişi öldü

Türkiye’de de 16 uçak tartışması var

Dünyanın bir ucunda böyle bir uçak olayı yaşanırken bizde de son günlerde 13’ü uçak 3’ü helikopter cumhurbaşkanlığı uçağı çok konuşuluyor. Bu havuzdaki en büyük uçak ise Katar’dan geldiği söylenilen 400 milyon dolar değer biçilen Boeing 747-8.

Ancak asıl benzer nokta cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun ABD’deki temasları sırasında iktidara gelirse yapılacak ekonomik reformlar hakkında dile getirdiği, “Savurganlıkla mücadele edilecek. Örneğin Erdoğan’ın 16 uçağı var, 15’ini satacağız, hazineye gelir kaydedeceğiz” sözleriydi.

Kılıçdaroğlu’nun bu açıklamaları iktidar kanadından tepkiyle karşılanmış, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kılıçdaroğlu’nun 12 bin dolara kiraladığı uçağı örnek göstererek, “‘Size sözüm söz. 16 Cumhurbaşkanlığı uçağını satacağım. Bizim lükse filan ihtiyacımız yok. Cumhurbaşkanı dediğiniz mütevazıdır’ diyen 7’li kaos koalisyonunun adayı Kılıçdaroğlu, bu akşam saati 12 bin dolar olan bu uçağa bindi ve Adıyaman’a gitti. İşte takiye tam olarak budur!'” demişti.

Bunun akabinde Uğur Gürses, Uğur Dündar ve Metin Uca gibi pek çok ünlü isim, kira ve sahipliğin aynı şey olamayacağını dile getirerek karşılaştırmayı abes bulmuştu.

Kılıçdaroğlu kampanyayı başlattı: Sana söz yine baharlar gelecekKılıçdaroğlu kampanyayı başlattı: Sana söz yine baharlar gelecek

10Haber bültenine üye olun, gündem özeti her sabah mailinize gelsin.